Iparággá nőtt a fesztiválbiznisz

2019. április 26. 07:16

Magyarországon évente több mint 6000 fesztivált rendeznek.

2019. április 26. 07:16

A fesztiváltámogatásra költött egy forint 2,2 forintnyi GDP-t generál – állapították meg a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) kutatói hiánypótló felmérésükben, amelynek részleteiről a Világgazdaság pénteki számában olvasató cikk.

A fesztiválgazdaságtani kutatás két éven át zajlott és Solt Katalin kutatásvezető szerint „szűz területre léptek”, mert az utóbbi években nagyra nőtt magyar fesztiváliparról semmilyen átfogó, hivatalos adatsort nem lehet találni annak ellenére, hogy egy reprezentatív felmérés szerint a lakosság 60 százaléka járt már fesztiválon.

A cikkben olvasható, hogy a 6 ezer magyarországi fesztivál – kisebb-nagyobb falunap, piknik, zenei és gasztronómiai rendezvény és más, fesztiválként értelmezett program – ma már nagyobb gazdasági hatással bír, mint a legkisebb iparágak.

A BGE kutatói azt vizsgálták, hogy országos és megyei szinten mekkora jövedelmet, foglalkoztatást, hozzáadott értéket és adóbevételt generálnak a fesztiválok. A kutatásból kiderült, hogy a fesztiváltámogatásra költött minden forint 2,2 forintnyi GDP-bővülést generál.

(MTI)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zenitaph
2019. április 29. 16:31
vicces, hogy itt mandineren minden fesztiválokkal kapcsolatos cikket jól lepontoz a jónép, gondolom ösztönből: fesztivál=liberálfattyak sátáni tobzódása. pedig aztán ez az ipar 10szer annyi pénzt fial mint a magyar foci, minimális ráfordítással.
yanoo
2019. április 28. 22:16
Itt találsz nem meztelen lányokat a városodban. Utcák, terek.....
yanoo
2019. április 26. 11:20
Szerény fesztiválismereteim alapján szerintem a Rockmaraton egy valóban jó fesztivál, európai színtű a zenei felhozatal, a belépő nincs elszállva, de én mégis Csehországba megyek egy fesztiválra évente , mert bár a belépő drágább és a fesztivál műfaja sem áll hozzám olyan közel, de sörből a választék egy magyarnak hihetetlen, kb. 20-30 sörgyár jelenik meg a termékeivel, kb. 350 forintos áron, a kaja is sokkal olcsóbb mint Magyarországon,de leglényegesebb, hogy nincs szponzordiktatúra ( a szponzor sör is annyiba kerül, mint egy kocsmában vagy bármelyik másik sör a fesztivál területén) a másik, és ez az előbbivel kapcsolatban áll, azt visz be az ember , amit akar, nem vesznek el semmi enni-innivalót.ha valaki a boltban akarja megvenni a sörét, akkor kimegy és hoz egy ládával, ha éppen bográcsozni akad kedve, akkor bográcsozik, nincs kötelezően előírt ehetetlen hamburger 1200 ft-nyi egységért. teljesen szabad a légkör, már tíz éve járok és még nem láttam verekedést, lopást, stb, de igaz, ami igaz, a rockerek szórakozni mennek, isznak, mint a gödény és hallgatják a zenét. A Szigethez képest ez egy más bolygó. Magyar embernek elképzelhetetlen ami itt van.Amikor először mentem, úgy képzeltem, ez is olyan, mint otthon, aztán csak csodálkoztam, hogy lehet ezt így is? Az utolsó alkalom, hogy magyarországi fesztiválon jártam, az a Fezen volt, amikor a Judas Priest játszott, megfogadtam, soha többé magyar fesztiválra nem teszem a lábam. A legkisebb probléma volt, hogy Judas Priest és Punanny Massiff.....kinek jutnak ilyenek az eszébe?
thomsen
2019. április 26. 10:49
"A kutatásból kiderült, hogy a fesztiváltámogatásra költött minden forint 2,2 forintnyi GDP-bővülést generál." A stadionokkal mi van? Azok már szart érnek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!