Magyarország csatlakozott az ENSZ közlekedésbiztonsági programjához

2019. augusztus 01. 14:01

A cél, hogy 2050-re Európában egyáltalán ne történjen halálos kimenetelű közlekedési baleset.

2019. augusztus 01. 14:01

Magyarország csatlakozott az ENSZ által létrehozott közlekedésbiztonsági programhoz – jelentette be csütörtökön a Forma-1-es Magyar Nagydíj helyszínén Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A miniszter kiemelte, a csatlakozással Magyarország azt vállalta, miszerint a közlekedésbiztonság területén olyan akciókat hajt végre, amelyekkel elérhetővé válik az a cél, hogy 2050-re Európában egyáltalán ne történjen halálos kimenetelű közlekedési baleset.

A programban való részvételünk három elemre osztható, egyrészt a rendőri eszközök alkalmazására, másrészt a technológiai fejlesztésre, harmadrészt pedig az oktatásra, képzésre, tudásátadásra” – mondta Palkovics László. Hozzátette, negyedik elemként a közlekedésben még kezdetlegesebb szinten álló – például afrikai – országoknak szintén oktatással kíván segíteni Magyarország.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a világon évente még mindig 1,3 millió ember veszíti az életét közlekedési balesetben, ennek jelentős része Európára korlátozódik, és a fiatalabb, kevesebb rutinnal rendelkező autóvezetőket érinti. Magyarország a program finanszírozásában 30 ezer dollárral vesz részt, és a miniszter kiemelte, hogy az elmúlt 20 évben Magyarországon jelentősen sikerült csökkenteni a közlekedési balesetekben elhunytak számát, ráadásul az idei év első felében a valaha volt legkevesebb, 220 halálos áldozatot követelő szerencsétlenség történt. 

A magyar csatlakozásról Palkovics László tájékoztatása szerint először Jean Todttal, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökével állapodtak meg a francia sportvezető legutóbbi magyarországi látogatása alkalmával, a globális programot az ENSZ és a FIA közösen irányítja. Todt videoüzenetben köszönte meg Magyarország támogatását, míg a Forma-1-es versenyzők közül többen is szintén rövid videofelvételen gratuláltak a csatlakozáshoz.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, a vállalat az elmúlt kilenc évben mindent megtett azért, hogy a mogyoródi pálya ne csak a Forma-1-es rendezés miatt legyen híres, hanem a társadalmi szerepvállalásáról is.

A nyílt napjainkon tavaly 528 autós és 842 motoros vett részt, ők így biztonságosan, szervezett keretek között tudták feszegetni a maguk és járműveik határait, míg a vezetéstechnikai tanpályánk immár 21 éve működik” – emelte ki Gyulay Zsolt.

A sajtótájékoztatón mutatták be a hétvégi 34. Magyar Nagydíj trófeáit is. Az egyenként nagyjából három hónap alatt elkészült, 19. századi stílusú vázákra a Hungaroring pályarajza, egy távolkeleti minta, valamint platina díszítés került. A Forma-1-es magyar futam vasárnap 15.10 órakor kezdődik.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gazember
2019. augusztus 01. 17:26
Sétáló Európa program.
IV. Fawkes
2019. augusztus 01. 16:46
Nem értem, minek ilyen lehetetlen, teljesíthetetlen dolgokra időpontot kitűzni. Egyszerűen belátható dolog, hogy amíg létezik közlekedés, lesznek balesetek. És amikor majd teleportálás lesz helyette, akkor is lesznek, akik nem ott és nem egyben bukkannak elő.. :-)
balbako_
2019. augusztus 01. 15:30
Helyes!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!