Mennyi víz folyik le a Dunán? Mit rejt a Sugovica

2019. szeptember 29. 15:44

Az NKE Víztudományi Kara is tudományos témájú programokkal várta az érdeklődőket.

2019. szeptember 29. 15:44

Az országszerte szeptember 27-én megrendezett Kutatók Éjszakáján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara is tudományos témájú programokkal várta az érdeklődőket. A délután kezdődő és egészen az éjszakába nyúló rendezvény színesebbnél színesebb programokkal várta a látogatókat.

Az egyik legnagyobb érdeklődés Tamás Enikő Anna, a kar oktatójának Mennyi víz folyik le a Dunán? Mit rejt a Sugovica? című előadása és bemutatója iránt volt. Varga György egyetemi oktatóval együtt arról meséltek, hogy a hidrometriai mérések során a mérnökök legnagyobb segítsége a Doppler-elven alapuló, mozgóhajós ADCP vízhozammérő műszer, amely ultrahangos technikával határozza meg a víz mélységét, illetve a vízsebesség nagyságát és irányát, melyből aztán a vízhozamot tudják megállapítani, végül pedig így a medrekről modelleket készíteni.

A leglátványosabb program a Sugovica mélyén fekvő objektum „mentése" volt, mely során egy kajakot a nap elején elsüllyesztettek, hogy aztán délután a nagyközönség előtt, egy szonár radar segítségével megkereshessék és felvételt készíthessenek róla, pont ugyanazzal a módszerrel, amelyet nemrég a tragikus balesetben, Budapesten elsüllyedt Hableány felderítésénél is alkalmaztak. A szintén ultrahangos felmérési technikával készült medertérkép készítés elméletéről Bajdik János, a Norbit Kft. képviselője beszélt a hallgatóknak, majd Krikovszky Sándor a VTK gyakorlati oktatója és a Norbit Kft. további munkatársai a gyakorlatban is megmutatták a műveletet. Tőlük tudtuk meg, hogy a világ több pontján is használják ezt az eljárást, például egy Izlandon elsüllyedt óriási halászhajót is így fedeztek fel. 

A külső rendezvények a Sugovica parton folytak, amíg le nem ment a Nap, a beltéri programok pedig egészen késő estig látogathatóak voltak az egyetem egész területén.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!