HÖOK: Valamennyi diplomára vonatkoznak a módosított nyelvvizsga-követelmények

2020. április 15. 11:09

Függetlenül a végzés idejétől, egyetemtől, szaktól, és érvényes a felsőoktatási szakképzési (FSZ/FOSZK) oklevelekre is.

2020. április 15. 11:09

A módosított nyelvvizsga-követelmények részleteiről egyeztetett a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) az Innovációs és Technológiai Minisztériummal. A HÖOK szerdán az MTI-vel azt közölte, a nyelvvizsga hiányában átvehető diploma az egyetemi és főiskolai, alap- és mesterszakos végzettségekre egyaránt érvényes.

Ismertették: a döntés vonatkozik minden diplomára – függetlenül a végzés idejétől, egyetemtől, szaktól –, valamint a felsőoktatási szakképzési (FSZ/FOSZK) oklevelekre is. Függetlenül attól, hogy hány nyelvvizsgát írnak elő a felsőoktatási jogszabályok az adott szakra, és attól is, hogy egy vagy több nyelvvizsga hiányzik. Érvényes továbbá mindazokra, akik 2020. augusztus 31-éig sikeres záróvizsgát tesznek, és abszolválnak - ismertették. A fentieken túl az idei évi mesterfelvételi eljárásokra a nyelvvizsga-követelményeket is felfüggesztik – közölte a HÖOK, egyúttal jelezve: az intézmények értesítik a hallgatókat a diplomák átvételének részleteiről.

(MTI)

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. április 15. 17:40
Sok buta diplomás. A cégek ezentúl még inkább a nyelvtudást fogják követelni. Nem azért, mert feltétlenül szükséges, hanem azért, mert az jobb szűrő, mint a közoktatás bizonyítványai.
néhai Ch.Pilot
2020. április 15. 16:16
Még több egyetemet végzett bunkót a közéletbe! :-) A sok baromarcú egyetemista csak azt látja, hogy "de jó, megúsztam a nyelvvizsgát". Aztán, amikor majd elkezd(ene) dolgozni, akkor azt látja, hogy nyelvtudás nélkül vagy fel sem veszik sehová, vagy nem tudja jól ellátni a munkáját.
T. Péter
2020. április 15. 15:45
Ismerem. Sőt, még az is ismered, hogy két s-sel írta a nevét. :-) Egyebekben pedig megköszönném, ha arra válaszolnál, amit írtam, nem valami másra. Egy árva szót nem szóltam arról, hogy mennyi diplomás kell (de ha már szóba került, magától értetődik, hogy ha több van, akkor a színvonal romlik, persze, nyilvánvaló és triviális). Én arról beszéltem, hogy diplomát nem lenne szabad nyelvtudás nélkül adni, még vírusos időkben sem. Többek között akár azért is, amit írsz: aki nem tudja demonstrálni, hogy legalább egy idegen nyelvet meg tudott tanulni, annak a kezébe nem való diploma.
Senye Péter
2020. április 15. 15:26
El kellene újra érni, hogy a középiskola befejezésével legalább egy világnyelvet használható szinten tudjanak a végzősök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!