Színházi vezetők: Írd alá a kisebbségvédelmi petíciót!

2020. április 28. 13:37

Egy ügyért áll ki Vidnyánszky Attila, Máté Gábor, Jordán Tamás és Pintér Béla.

2020. április 28. 13:37

Még két hétig írható alá a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezése, amelyet az őshonos kisebbségek védelmére indítottak – számol be a szinhaz.online. Színház- és társulatvezetők egyetértenek abban, hogy támogatni kell a kezdeményezést, és az indítvány aláírására biztatnak az Írdalá.hu weboldalon.

A petíció aláírói között szerepel Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, Máté Gábor, a Katona József Színház direktora, Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház vezetője, valamint Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapító vezetője.

Vidnyászky Attila nemcsak beregszászi származása miatt csatlakozott, hanem mert úgy véli, már rég megérett a helyzet arra, hogy végre tisztességes törvényi hátteret teremtsenek a kisebbségeknek: „Számomra nem volt kérdés, hogy csatlakozom az aláírásgyűjtéshez, és nemcsak azért, mert Beregszászról származom, hanem mert rég megérett a helyzet arra, hogy végre tisztességes törvényi hátteret teremtsünk a kisebbségeknek” – tette hozzá az igazgató.

Máté Gábor szerint ehhez az ügyhöz mindannyiunknak van köze, és ritka a mai Magyarországon az ilyenfajta konszenzust teremtő kezdeményezés: “Van egy olyan oldala is, hogy a szétszakított országrészeknek kell segítenünk, ami nem túl nagy dolog a részünkről, csupán egy aláírás. Fontos, hogy politikamentesnek érzem: nem az örökös magyar gittrágásról szól, hanem egy olyan ügyről, amelyhez mindannyiunknak van köze ” – fogalmazott.

Jordán Tamás pedig arról beszélt, hogy erdélyi útjai során töltődött fel és érezte meg, hogy jó magyarnak lenni: “Nem bírom már a politikai csetepatékat. Bármilyen kisebbségről van szó, mindig odaállok”.

A függetlenek részéről pedig Pintér Béla is megszólalt a kérdésben: “Sok-sok szál fűz a Székelyföldhöz, munkásságom nagyban építkezik Székelyföld népi kultúrájából. Természetesen sok barátot, kollégát tudhatok magaménak közülük” – mondta a weboldal megkeresésére a színész-rendező.

(szinhaz.online)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2020. április 28. 18:39
A Fidesz irodákban telefonon történő adat bediktálással is megcsinálják.
még fokozza
2020. április 28. 16:09
Az európaiakat elriasztja ahogy a székelyek a medvékkel bánnak.
KLACI
2020. április 28. 15:12
1.A székelyek nincsenek csak kb5-600 ezren. 2. Sokan papíron írták alá. 3.Az a baj, hogy a dél és északi tiroliakat, katalánokat ,baszkokat nem sikerült turbósítani.
grün
2020. április 28. 14:53
kicsit késő már a hegy alatt abrakolni, nem értem mit csináltak egy teljes évig, én már tavaly nyáron aláírtam...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!