JP Morgan: Jobban visszaeshet a magyar gazdaság a vártnál

2020. június 28. 11:57

A bank elemzői akár 6,3 százalékos visszaeséssel számolnak.

2020. június 28. 11:57

A JP Morgan elemzést adott ki a koronavírus-járvány hatásairól az európai, közel-keleti, afrikai gazdaságra. Az elemzést a Portfolio foglalta össze. A JP Morgan szerint mély recessziót élhetett át az elmúlt hónapokban a magyar gazdaság. A bank elemzése azt mutatja, hogy a legnagyobb zuhanást a magyar, a román és a török ipari termelés szenvedte el eddig a koronavírus-válságban. Magyarországon és Romániában az autógyártás mellett a többi iparág is hirtelen zuhant nagyot.

Ehhez képest a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon nem esett akkorát, mint számos más országban. Az elemzés szerint az építőipar kisebb csökkenéssel megúszta eddig a feltörekvő térség országaiban. 

A bank elemzői úgy vélik, hogy a vizsgált országok közül

Magyarországon a legkisebb az addicionális költségvetési élénkítés mértéke,

de ez még így is jobb, mint az előző nagy válság idején, 2009-ben, amikor az akkori kormány egyenesen megszorított tovább súlyosbítva a recessziót. 

A JP Morgan arra a következtetésre jut, hogy idén akár 6,3 százalékkal is visszaeshet magyar GDP. Ezt az előrejelzést azonban még nem a legfrissebb makrogazdasági adatok alapján adták. A bank a friss anyagában megjegyzi, hogy „lefelé mutató kockázatok” övezik magyarországi GDP-re vonatkozó előrejelzésüket, vagyis a bank által korábban vártnál akár nagyobb recesszió is lehet hazánkban. Ehhez képest az IMF legfrissebb hazánkra vonatkozó becslése 3,1 százalékos visszaesés 2020-ra.

(Portfolio, Index)

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tehetős Totó
2020. június 29. 11:15
Vigyázat! Emmanuel Goldstein (néven) román oldalakra is posztol. Meg Covy D is. Mindketten az "Adevarul" (román igazság!), azaz a volt pártlap a Scanteia jogutóda kommentfelületén. Oláj Népszabi...sima szekus provokátor!!! https://adevarul.ro/profil/5_5..
Emmanuel Goldstein
2020. június 29. 10:26
A valóság ismét bejelentkezett.
iIonah
2020. június 29. 07:06
Köszönjük az objektív elemzést, de én inkább Varga Mihálynak hiszek.
nyugalom
2020. június 28. 20:01
Szurke kardigan vagy mellar irta meg?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!