Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Nem köthetnének kizárólagos forgalmazói szerződéseket a sörgyárak

2020. június 26. 13:04

A módosító célja a magyarországi italnagykereskedelmen oligopol helyzetének megváltoztatása – fejtette ki Kósa Lajos.

2020. június 26. 13:04

Sem a sör, sem az üdítő vagy az ásványvíz értékesítésére nem köthetnének kizárólagos szerződést a nagy gyártók a forgalmazókkal – az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön elfogadta Kósa Lajos (Fidesz) ezt  kezdeményező javaslatát. Az előterjesztő a testület előtt a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslathoz benyújtott módosítását azzal indokolta: célja a magyarországi italnagykereskedelmen oligopol helyzetének megváltoztatása úgy, hogy a hazai gyártók is hozzáférjenek a piachoz. Míg más országokban – köztük Németországban, Csehországban vagy Ausztriában – a helyi kis gyártók a piac 15-20 százalékából részesednek, addig Magyarországon csupán 3,6 százalékából. Kósa Lajos elmondta: ez annak a gyakorlatnak a következménye, hogy a nagy gyártók a forgalmazási szerződéseikben megtiltják az értékesítőknek, hogy mások termékét is árusítsák. Szerinte ez a fogyasztók számára is hátrányos, hiszen emiatt van, hogy például egy nagy fesztiválon csupán egyetlen gyártó termékét ihatják. Mindez versenykorlátozó – fejtette ki.

Arató Gergely (DK) kijelentette: attól, hogy egy sörgyár külföldi tulajdonú, még hazai gyártó, hiszen Magyarországon van, magyarokat alkalmaz és adót is itt fizet. „Ne tegyünk már úgy, mint ha csak a Csíki Sör lenne a hazai gyártó” – mondta. Kósa Lajos erre úgy felelt: egyelőre a Csíki Sör román gyártó és itt csak forgalmaz. A javaslat pedig nem diszkriminál származási hely alapján, csupán az oligopóliumok letörését javasolja. A megalapozó törvény módosítása a médiatörvényt is érinti, könnyítve a látás- vagy hallássérült nézők tévézését. Tapolczai Gergely (Fidesz) siketnéma képviselő a testület ülésén üdvözölte a változtatást, és elmondta: bízik abban, hogy ősszel, a médiatörvény módosításával az érintettek még kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek. A jövőben államtitkár, közigazgatási államtitkár vagy helyettes államtitkár nem lehet miniszteri biztos.

Egy módosítás értelmében 40 százalékos adó terhelné a kisadózó azon bevételét, amelyet a vele kapcsolt vállalkozási viszonyban álló kifizetőtől szerez. Ugyancsak 40 százalékos mértékű adó terheli az ugyanazon kifizetőtől származó azon bevételt, amely a tárgyévben meghaladja a 3 millió forintot. A változtatás értelmében csökken az Igazságügyi Minisztériumot megillető rész a bírósági végrehajtási ügyek utáni költségátalányból. A végrehajtó által behajtott összegből a végrehajtói kar részesül még. A bölcsődék, óvodák, iskolák adminisztrációs terheit csökkenti, hogy nem kell bejelenteniük a szerencsejáték-felügyeletnek, ha tombolát sorsolnak. 

Az osztatlan közös tulajdon felszámolását célzó javaslat úgy változik, hogy ha az érintett területen sírhely van, és az államnak is tulajdonrésze van, akkor a felosztáskor a sírhelynek az államhoz kell kerülnie. A nemzeti felsőoktatási törvénymódosítás is változna, a többi között az által, hogy a soproni Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt., amely 100 százalékban az állam tulajdona volt eddig, a Soproni Egyetemért Alapítvány tulajdonába kerül.

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2020. június 26. 15:19
Valódi piaci helyzet lesz: a a fogyasztók döntik el, mit isznak.
Vakfolt
2020. június 26. 15:00
És akkor most ez hogy lesz, mondjuk az aranyászok eddig adta a csaptól kezdve a napernyőkig az egész berendezést, mostantól dreheres pohárból fogod inni, a sopronis árnyékoló alatt a borsodis hűtőből kivett ászokot?
yanoo
2020. június 26. 14:08
Nagyon helyes! Ideje volt már a szponzor diktatúra ellen tenni. Undorító volt már, ami ez mgyben Magyarországon ment. Többek között, vagyis pontosabban épp ez miatt nem jártam magyar fesztiválokra. Csehországba járok, ott ezt úgy oldották meg, hogy a színpad előtt, vagy a környékén csak szponzor sör van, de tábolabb, vagy a " campingben" már más gyártók sörei is kaphatóak. Én a Mastersre járok, ott kb. 20_25 más gyártó sörei kaphatók. De jó tíz évvel ezelőtt Az 50_ez is elérte. A másik, hogy ott a fesztiválon annyi egy sör, mint egy falusi kocsmában, nem szorozzák fel az árakat , mint nálunk. Van hova fejlődni, talán ez az első jó lépés egy normálisabb fesztivál kultúra felé. Abszolút támogatom ezt a javaslatot.
Frankie Bunn
2020. június 26. 13:49
Király, egyébként is, tessék magyar tulajdonos sörét inni (jelzem pl a Dreher nem az sajnos) !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!