Székely Gábor is felmondott a Színművészeti Egyetemen

2020. augusztus 19. 16:07

Újabb jelentős személy hagyta el az SZFE-t.

2020. augusztus 19. 16:07

Zsámbéki Gábor és Gáspár Mátét követően újabb meghatározó oktatója mondott fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Székely Gábor személyében. Felmondását ő is Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnökké való kinevezésével magyarázta.
Székely 15 évig volt az egyetem rektora. Felmondását Vidnyánszky legutóbbi rádióinterjúját követően nyújtotta be, amikor is a Nemzeti Színház igazgatója „hangos, liberális bagázsnak” nevezte az SZFE elleni tiltakozáson résztvevőket. Székely nyilatkozatot is tett, melyben úgy fogalmazott, a kuratórium ellehetetleníti a nekik nem tetsző színházi személyeket.

„Legutóbbi nyilatkozatában – a korábbiaktól eltérően – szakmainak tűnő kérdések már elő sem kerülnek, szinte csak saját harcáról és saját törlesztéséről beszél, és színházi kollégáit már csak megbélyegző politikai vagy annál rosszabb jelzőkkel illeti. Ez megengedhetetlen!

Megnyilvánulásaiban nem érzi erkölcstelennek azt, hogy 155 éves egyetemünket »szakmabeliként« politikai érdekek miatt gyalázza, és egy jelentős korszak kitűnő művészeinek munkáját, tanári pályáját és erkölcsi feddhetetlenségét teszi kérdésessé. Sajnálatos az is, hogy ön a hallgatókat nem tekinti felnőtt embereknek, csak a tanáraik által megtévesztett fiataloknak.

Ön az európai színházi megmérettetésben jelesen vizsgázó magyar színházi élet sikerét még csak röpke ideig élhette meg.

Színházainkban, filmjeinkben a magyar emberek közérzetét kell kifejeznünk, a körülöttünk lévő világról kell árnyaltan gondolkodnunk.

Ha ezt nem tesszük, hivatásunknak nem teszünk eleget.

Az önmagunkban gyönyörködés szakmánk elárulása” – fogalmazott az egykori rektor, akinek a szerződése szeptember 1-jén szűnik meg. A kuratórium ellen az egyetem szenátusa is felszólalt: „Vidnyánszky Attila személyében olyan elnök kapott felhatalmazást, aki nyilatkozataival évek óta következetesen és céltudatosan rombolja egyetemünk hírnevét. A kuratórium további tagjainak ugyanakkor nincs számot tevő felsőoktatási tapasztalata. Mindezek együttesen ismét azt bizonyítják, hogy esetünkben a modellváltás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozásal” – írták.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2020. augusztus 20. 17:06
Már 30 éve kellett volna a rohadt kommunistának. Too bloody late, mate!
CirmoS
2020. augusztus 20. 14:35
Felmondott. ÉS? Szerencsére nagyobb baj nem történt! Ki nem szarja le?! Hulljon a férgese! Tisztulást!!!!! Mindent meg kell tisztítani a ballibsiktől!! Nem baj, ha kiabálnak! És nem baj, ha Oooooobááán- oznak!
marica61
2020. augusztus 20. 09:30
hullik a FÉRGESE. ilyen az ö demokráciájuk
catalina9
2020. augusztus 20. 08:17
Sajnálatos az is, hogy ön a hallgatókat nem tekinti felnőtt embereknek, csak a tanáraik által megtévesztett fiataloknak." végre valaki ki merte mondani...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!