Új légkondicionált fekvőhelyes és hálókocsival bővít a MÁV

2020. augusztus 04. 17:48

Az új kocsik a tervek szerint az Erdélybe tartó Corona éjszakai vonaton és a V4 országokba, tengerparti célpontokra közlekedhetnek majd.

2020. augusztus 04. 17:48
null

A MÁV-Start az év végéig 22 használt, légkondicionált fekvőhelyes és hálókocsival bővíti nemzetközi járműparkját a szlovákiai Wagon Service Travellel kötött szerződés alapján – közölte a vasúttársaság.

A MÁV-Start honlapján közzétett tájékoztatás szerint a vásárlásnak köszönhetően fokozatosan új vonatok indulhatnak, és bővülhet a meglévő járatok kapacitása is. A közel 3 milliárd forint értékű fejlesztést a vasúttársaság saját forrásból finanszírozza.

A járművek a MÁV-Start flottájával megegyező arculatot kapnak. A kocsik a decemberi menetrendváltástól fokozatosan állhatnak forgalomba. Az új kocsik a tervek szerint az Erdélybe tartó Corona éjszakai vonaton és a V4 országokba, tengerparti célpontokra közlekedhetnek majd.

A kocsik engedélyezett sebessége óránként 200 kilométer, a fékberendezés csendes futást biztosító tárcsás kivitelű. A zárt rendszerű mellékhelyiségekkel rendelkező kocsikban az utasigényekhez rugalmasan alakítható fülkék vannak, az ágyak száma a fülkén belül tetszőlegesen megválasztható. A kocsik egy része a széles ajtóknak és folyosóknak, a tágas fülkének köszönhetően kerekesszékkel közlekedők számára is hozzáférhető.

A MÁV-Start jelenleg 33 fekvőhelyes és hálókocsit üzemeltet, melyek közül csupán 15 légkondicionált. Az éjszakai vonatok iránti kereslet ugyanakkor stabilan növekszik, annak köszönhetően, hogy a járatok praktikus és környezetkímélő utazási lehetőségeket kínálnak például Zürichbe vagy Berlinbe is. A vonatok a városok központi pályaudvaraira érkeznek reggel, egy alvással töltött éjszakai utazás után.

A környezettudatosság erősödése, a környezeti szempontokat is mérlegelő közlekedési mód választása egész Európában és Magyarországon is tetten érhető tendencia. A vasúttársaság  a folyamatosan növekvő kereslet kiszolgálása, és az utasok kényelmes utazási körülményeinek megteremtése érdekében döntött járműparkja minőségi bővítéséről. A MÁV-Start a meglévő 15 légkondicionált háló, illetve fekvőhelyes kocsit is korszerűsíti az Utasellátó megújítását célzó átfogó programjában – írják.

(MTI)

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2020. augusztus 05. 10:40
Egy Budapest-Drezda cca. 9 óra vonattal. A mellék helységek a végére ragadnak, nincs takarítás útközben. A vonat Szlovákián-Csehországon belül helyinek számít, minden nagyobb városnál megáll. Sajnos, autóval sem sokkal rövidebb idő alatt lehet kijutni. Lenne itt fejleszteni való bőven, de európai értéknek, úgy néz ki, fontosabb az LMBTQ közösség támogatása.
Agnieszka
2020. augusztus 05. 06:52
Remek! Az akadálymentesítés fontos, a kerekesszékesek úgyis annyi mindenből kimaradnak! Előbb-utóbb a pályákra is sor kéne kerüljön, sajnos, az sokkal drágább. Lengyelországba siralmas a menetidő.
Dominium Magna Hungaria
2020. augusztus 04. 20:33
De furcsa stadionra költött most a kormány...
Akitlosz
2020. augusztus 04. 20:07
"használt" Hát meg is lepődtem volna, ha újak lettek volna! Az Magyarországon a tömegközlekedésben nem divat. Használt a busz, a metró, a vonat, minden, ami nem a politikusoknak lesz. Kész csoda, hogy a hadseregnek új tankokat vesznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!