Magyar Államkincstár: A fővárosnak 135 milliárd forintja van állampapírban

2020. szeptember 14. 13:32

Nincs szabad 100 milliárdunk, 150 milliárdos mínuszban vagyunk – írta a főpolgármester a közösségi oldalán.

2020. szeptember 14. 13:32
null

Budapest főváros önkormányzata 134,98 milliárd forinttal rendelkezik állampapírban, nettó készpénzállományának összege több mint 27 milliárd forint – közölte a Magyar Államkincstár az MTI megkeresésére hétfőn. Az államkincstár tájékoztatása szerint a Budapest főváros önkormányzata, mint Adatszolgáltató július 20-án nyújtotta be a Magyar Államkincstár (MÁK) által üzemeltetett államháztartás információs (KGR-K11) adatgyűjtő rendszerbe a 2020. II. negyedéves időközi mérlegjelentés adatszolgáltatását. Közölték: „Az ebben található nyilvános adatok alapján Budapest Főváros Önkormányzata 134.98 milliárd forinttal rendelkezik állampapírban, míg nettó készpénzállományának összege 27.868 milliárd forint”.

Orbán Viktor kormányfő szombaton az M1 aktuális csatornának adott interjújában arról beszélt, Budapesten külön segítséget kell adni a taxisoknak, vendéglátósoknak, szállodásoknak, általában az idegenforgalmi szektorban dolgozóknak. A miniszterelnök jó hírnek nevezte, hogy a fővárosnak van több mint százmilliárd forintnyi szabad pénzeszköze, amit fel tud használni erre a célra.

Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap közösségi oldalán erre reagálva azt írta, a fővárosnak nincs pénze arra, hogy a kormány feladatait átvegye. „Nincs szabad 100 milliárdunk, 150 milliárdos mínuszban vagyunk” – írta a főpolgármester, hozzátéve, hogy a járvány és gazdasági visszaesés hatásain túl, ebben tetemes részt tesznek ki a kormányzati megszorítások. A főpolgármester azt javasolta, „az EU helyreállítási alap csillagászati összegeinek felét a kormány adja tovább lakosságarányosan az önkormányzatoknak, akik – pártállástól függetlenül – sokkal hasznosabban fogják ezt felhasználni, mint a kormány”.

(MTI)

(Képünk illusztráció, forrása: MTI/Balogh Zoltán)

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Saksafar
2020. szeptember 14. 20:06
De hiszen Gerike benézett mindenhová, a szőnyeg alá, az ajtó mögé és semmi. Sajnos akárhogy nézi nem tud pénzt találni, inkább hazudozik. Szegényke, egyvalamit már sikerült tökéletesen megtanulni gyurcsányitól.
peter.jordanson
2020. szeptember 14. 18:14
És mennyi a hitel (pl. amit Tarlós vett fel?) Mekkora az emúttízévből örökölt törlesztési kötelezettség? A fideszes troll tolvajok az örjöngő, lincselő parasztokkal együtt akarják kifosztani és csődbe vinni a fővárost, két marék egyetemista picsa miatt. Még az sem igaz, amit kérdeznek.
hegyaljai
2020. szeptember 14. 18:01
Azért ennek a konkrét számnak a letagadása és nyilvánosságra hozása egyaránt nagy disznóság. Milyen polgári, konzervatív viselkedés másnak a zsebében turkálni? Milyen liberális gondolkodás alapján kell az államhoz fordulni? A legnagyobb baj, hogy ezen erkölcsileg már mind a két fél túllépet. Egyébként is a politika és az erkölcs nem édestestvérek.
tevevanegypupu
2020. szeptember 14. 17:48
Az a setét gyanum, hogy Karácsony nem tudja, mi az, hogy állampapír..és a környezetében sincs senki..a vagyonukat aranyrudakban őrzik Ausztriában..az mszp vigyáz rá..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!