SZFE HÖK: A jelenleg kormányzó apparátus nem egyenlő a mindenkori állammal

2020. október 27. 10:53

Ugyanakkor továbbra is a kormányzathoz fordulnak közleményükben.

2020. október 27. 10:53
null

A SZFE Hallgatói Önkormányzata Facebookon közölte álláspontját, a HÖK saját közösségi oldalán megjelent sorokat változtatás nélkül közöljük:

Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai – oktatók és hallgatók –, cáfoljuk a Magyar Rektori Konferencia 2020. október 21-i közleményében megjelent állításokat. Nem értettünk egyet a rektori konferencia képviselőivel, nem tárgyaltunk a háromoldalú egyeztetésről sem. Továbbra is a kormányhoz fordulunk, hogy visszaszerezzük az Alaptörvényben rögzített egyetemi autonómiánkat. Nyomatékosan felhívjuk a Magyar Rektori Konferencia figyelmét, hogy amikor a mediátor szerepét játszva hamis illúziót ébreszt egy nemlétező konszenzus lehetőségéről, akkor saját, történelmi felelősségét hárítja.

A cseh, a német, a lengyel, a szlovén és az osztrák rektori konferenciák támogatása után most a magyarországi Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is teljes mellszélességgel áll ki ügyünk mellett, a mai napon pedig a European Students Union, azaz az Európai Hallgatói Szövetség közgyűlése biztosított bennünket szolidaritásáról.Köszönjük minden felsőoktatási szervezet, -intézmény, -tanszék, valamint minden egyes hallgató és oktató támogatását; azon ilyen irányú törekvéseket is, melyek politikai erők hatására nem juthatnak érvényre. Várjuk a Magyar Rektori Konferencia egyértelmű állásfoglalását az egyetemi autonómia védelmében, és hogy felelősségét vállalva és befolyását latba vetve képviselje az SZFE ügyét az alapítói jogokkal bíró minisztériumnál.

Továbbá cáfoljuk azokat a híreszteléseket, miszerint az Európai Parlament Kulturális- és Oktatási Bizottsága tárgyalóasztalhoz ültetné az SZFE hallgatóit az általunk el nem ismert kuratórium tagjaival. A Bizottság a holnapi napon egyéni meghallgatást tart az érintettek számára - a bázisdemokratikus fórum felhatalmazásával számol be a testület tagjainak az elmúlt hónapok eseményeiről a hallgatóság delegáltja. Ezúton szeretnénk felhívni a miniszterelnökséget vezető miniszter figyelmét arra, hogy a jelenleg kormányzó apparátus nem egyenlő a mindenkori állammal - a felelős minisztériumnak pedig nem lehetősége, hanem feladata a felsőoktatási intézmények infrastrukturális hátterének biztosítása és akadémiai függetlenségének garantálása. Annak érdekében, hogy az európai felsőoktatási térség, a Bolognai Nyilatkozatban is rögzített feltételrendszerének továbbra is megfeleljenek a magyarországi intézményi keretek, az egyetemi autonómia többszáz éves európai hagyományaihoz hű döntéshozatal közös érdekünk.

Kép forrása: SZFE HÖK Facebook-oldala

Összesen 185 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Porkoláb Zsuzsa
2020. október 28. 00:11
Mindenben igaza van a kuratóriumnak, Vidnyánszky nagy formátumú, mint Mikszáth, v. Széchenyi. dr. Szarka kancellár pedig mint Kazinczy Ferenc. Ezt a baloldal szítja. Menni kell egyenesen a megkezdett úton, nem engedni semmiben.
nyugalom
2020. október 27. 20:47
Micsoda igenyesseg! Ki fogja a tragyadombot eltakaritani!? Csupor, ascher?netan a ripacsok?
Hunsid
2020. október 27. 19:26
Itt az idő bejelenteni, hogy az állam kivonul a színészképzés finanszírozásából.. Ennyit kéne tenni. Aztán mehetnek fizetős színitanodákba. Fel is út, le is út...
zakar zoltán béla
2020. október 27. 17:11
leninbeleszarteabodenitóbamikorátmentszentpétervárraurátjáccani
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!