A könyvszektor is a vakcinára vár

2020. december 11. 09:03

„Mintegy harminc-negyven könyvkiadó felett lebeg Damoklész kardja” – mondta a pénteki Világgazdaságnak Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke.

2020. december 11. 09:03
null

A könyvkiadók 30-40 százaléka nagy bajban van, óriási veszteséget szenvedett el a koronavírus-járvány miatt – közölte Gál Katalin. Az MKKE kutatása szerint az év első kilenc hónapjában a könyveladásból származó árbevétel 59 könyvkiadó adatait vizsgálva 62 százalékuknál csökkent az előző év azonos időszakához képest, 17 százalékuknál viszont nőtt, az utóbbiaknál akár 10-40 százalékkal.

„A könyvkiadók éves árbevételének mintegy 30 százaléka decemberben keletkezik”

Az újonnan megjelent könyvek száma 76 százalékkal csökkent, pedig a kiadók 18 százaléka azt közölte, hogy idén több új könyvet jelentetett meg, mint a tavalyi bázisidőszakban. A szervezet égisze alatt 120-125 könyvkiadó van, a magyar könyvtermés 90 százalékát meghaladó könyvállományt visznek piacra.

– mondta az elnök.

Az, hogy ezek a cégek megmaradnak-e, nem most dől el, sok vállalkozás ugyanis jegeli a működését, vagy abba is hagyja. Több helyen a tulajdonos a saját forrásait fekteti be, a kisebb kiadók pedig könnyen hoppon maradhatnak, mert az állami segítség mértéke esetükben elhanyagolható – véli Gál Katalin.

„A könyvkiadók éves árbevételének mintegy 30 százaléka decemberben keletkezik. Egyelőre nehéz megmondani, hogy a pandémia miatt 2020-ban egy vagy két számjegyű csökkenést könyvelhet-e el a szektor, tavaly a forgalom 55 milliárd forint volt” – sorolta az adatokat az elnök.

(MTI)

A címlapkép csupán illusztráció. A képen: Egy érdeklődő a Libri Könyvpalotában 2015. október 10-én. Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quantum
2020. december 11. 17:56
Sajnálom nagyon őket is, de a magam részérő azért nem ejtenék krokodil könnyeket, ha Libri/Líra libsi könyvterjesztő a volt Állami Könyvterjesztő Vállalat romjaira és az onnan lopott vagyonra épült két mogul menne a levesbe. Ritka szarrágó és gátlástalan rabló banda.
nempolitizálok
2020. december 11. 15:04
A balliberális "értelmiség" nem a koronavírus miatt nem olvas.
Magnólia
2020. december 11. 11:44
Nem igen értem ezt a vakcinára várást. Az ember megrendeli a könyvet (20 %-kal olcsóbban), kiértesítik, elmegy, kifizeti kártyával és a becsomagolatlan könyvet átvesz, hazamegy. Nagyon régóta nem bóklászik az ember a 25-30 fokos könyvesboltban kabátban vagy anélkül, mert sokkal kényelmesebb otthonról rendelni. Inkább a 20 vagy 5-10 % kedvezményt nem tudják már lenyelni, és végig kell böngészni az előrendelhető vagy újdonságok alatti könyveket. Az emberek már ott eldöntik veszik vagy sem. A szent piac így döntött. hogy nem kell annyi kiadó és nem kell az 1-2 ezer db számú propaganda könyv, mert max. 25-50 fogy el belőle.
MayorAnna
2020. december 11. 11:19
Ha valamikor, a 20. szd. hajnala óta volt ideje az emberiségnek olvasni-az most van, a világjárvány idején. Ha most sem-MIKOR fognak kezükbe könyvet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!