Év végi Mandiner-mustra itthonról

2020. december 31. 09:00

Összeszedtük az online és a hetilap idei legfontosabb, közéleti témájú anyagait. Vagyis erről szólt 2020 szerintünk, illetve az általunk megszólítottak szerint.

2020. december 31. 09:00
null

Az év vége mindig az összegzés ideje, így van ez a Mandinernél is. Arra gondoltunk, megmutatjuk az 5 legfontosabb, az online és a hetilap felületén megjelent közéleti, azaz a belföldi történéseket érintő idei írásunkat. A válogatás belső szavazás eredménye, szubjektív, ám újraolvasva az anyagokat – amelyre ezúttal kedves olvasóinkat is tisztelettel kérjük –, alighanem egyfajta lenyomatai is az idei, koronavírussal terhelt esztendőnek. S végül lett egy bónusz anyag is.

***

Fa Nándor: Tartanunk kell a helyes irányt

„Hiába gondolom azt, hogy jobban tudnék boldogulni a világ más pontján, a jobb élet nem fizetség azért, hogy elhagyom a saját kultúrám és szülőhazám” – véli Fa Nándor. A világjáró vitorlázóval már április elején, székesfehérvári műhelyében beszélgettünk az akkoriban berobbanó járványhelyzetről, a migrációról és a klímaváltozásról is. Akkor még nem tudtuk, meddig tart a védekezés, ám buzdítása sajnos még ezekben a hetekben is aktuális: „Szeretjük vagy nem, most fegyelmezetten ki kell tartani. Viselkedésünk emberségvizsga is önmagunk és mások előtt.”

***

Csernus Imre: A megoldás a családokban van

Az ismert, ám a nyilvánosságtól jó ideje visszavonuló pszichiáterrel noszvaji éttermében beszélgettünk, már a két vírushullám között. „Pozitív lenne, ha az emberek beismernék önmaguknak, hogy nem a világ a felelős a katasztrofális életükért, ha­nem ők maguk”figyelmeztetett a Mandiner hetilapnak adott interjúban, hozzátéve, már az óvodában el kellene kezdeni oktatni a mentálhigiénés konfliktuskezelést. A családi közösségek fontosságát is kiemelő egykori megmondó emberrel beszélgettünk a magyarok lelkiállapotáról, férfi-női szerepekről és a fogyasztói társadalom ártalmairól is.

***

Karácsony Gergely-Fürjes Balázs páros interjú

Részben a járványügyi intézkedésekkel összefüggésben, de ugyancsak meghatározta az egész évet a baloldali vezetésű Fővárosi Önkormányzat és a kormány vitája. Október elején ezért vitainterjúra kértük fel Karácsony Gergely főpolgármestert és Fürjes Balázst, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárt. Előbbi nem vállalta, így külön beszélgetések készültek. Karácsonyt kampányígéreteivel és a judapestező jobbikos borsodi jelölt támogatásával is szembesítettük, míg Fürjest Budapest valós pénzügyi helyzetéről is kérdeztük.

***

Kötter Tamás: Nevezhetjük akár konzervatív forradalomnak is

„A forgalmi dugók a Balaton felé” – ez a mai magyar társadalom „lélegzete” egy képben Kötter Tamás szerint. A budapesti elitről, férfi- és női sorsokról, világháborús honvédekről író, a médiában is egyre többet szereplő szerzővel és ügyvéddel a kultúrharcról, a globalista–lokalista konfliktusról, a „betokosodott” SZFE-ről és a magyar irodalom fekete lyukairól novemberben beszélgettünk. Vagyis a 2020-as magyar közéletet ugyancsak meghatározó témákról. Kötter vallja: „Aki a kultúrát megnyeri, hosszú távon az nyeri meg a politikai harcot.”

***

Szörényi Levente: Helyette is szégyenkezem

Mármint az egykori emblematikus szerzőtárs, Bródy János helyett, annak „csasztuskája” miatt, amelyet a „szabad ország, szabad egyetem” jegyében tüntető hallgatóknak írt. Az Illés és a Fonográf egykori énekese, gitárosa a Mandiner hetilapnak adott, nagy vihart kiváltó interjúban beszélt arról is, Amerikában már győzni látszik a világbolsevizmus, míg itthon az Orbánt mindenáron eltakarítani kívánók SZDSZ módra kiáltoznak nyugati segítségért. Azt is mondta, az összekapaszkodó ellenzék egy zártosztály.

***

Bónusz: A Pesti úti idős otthon botránya

A koronavírus-hullám első hulláma idején különösen a fővárosi szociális intézményekben szedte áldozatait a kórság, elsősorban is a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősotthonban. Az ottani, finoman szólva is gyalázatos viszonyokról elsőként a mandiner.hu számolt be. A felelősség-áthárítási viaskodások után érdemes újraolvasni, hogyan is kezdődött ez a szomorú történet.

fotók: Földházi Árpád, Ficsor Márton, MTI

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2020. december 31. 16:54
Hogyne, szerintetek erről szólt 2020. ............
turáni sólyom
2020. december 31. 16:54
A Mandiner a felkent szólásszabadság zászlóshajója Magyarországon! Virágozzék száz virág, a kommentekben! Ezért minden dicséret megilleti....! (még engem se tiltottak ki innen....!!!!)
... az oláhokat
2020. december 31. 14:33
Kösz a Köttet interjút. Megvettem az Ikea, vasárnap c. könyvét és tényleg jó. Azon kívül Szájer: Ne bántsd a magyart című könyvét is olvastam, egy zseni az a pali.
Friedrich Ferdinand von Beust
2020. december 31. 14:09
Sokaknak biztos a kedvenc elfoglaltsága virtuálisan eret vágni magán. Karácsony Géza csupán egy kesztyűbáb, ireleváns az alkalmassága. Az úgynevezett demokratikus ellenzék valóban kétes módszerekkel próbál előnyt kovácsolni a járványból. Ilyen például, hogy a tavasszal beszerzett "elégtelen" számú lélegeztetőgép őszre "feleslegessé" vált. 312 977 fő gyógyult meg (élte túl) a Covid fertőzést. Az államadósság tíz év alatt 70 százalék alá csökkent, ami most alig 10 százalékkal nőtt 80 százalékra. Ez a növekedés az EU átlaga alatti. Szájer egy kistílű bosszú a magyar kormányzat konzekvens érdekképviselete miatt. Ennek ellenére korrekten lelépett a közéleti sakktábláról. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!