Már külföldön is felfigyeltek a magyar fejlesztésű „baktériumkoktélra”

2020. december 28. 15:54

A találmány egy műanyag flakont 49 nap alatt bont le.

2020. december 28. 15:54
null

Twitteren közzétett videóban foglalkozik a Reuters hírügynökség a Poliloop magyar startup találmányával, mely nem más, mint egy egy „baktériumkoktél”. Mint a Poliloop weboldalán is olvasható, a koktél alkotói együttes erővel képesek lebontani a műanyag hulladékot. „A polimerlánc szén atomjai szolgálnak elsődleges szénforrásul, amit aztán a sejtek anyagcsere folyamataik fenntartására fordítanak. A folyamat hasonló, mint ami egy komposztáló ládában zajlik, csak itt a nyersanyag fosszilis eredetű” – olvasható a Poliloop ismertetőjében. Mint írják, a módszer képes teljes mértékben lebontani a polimer alapú csomagolásokat, egy flakon például – előzetes kémiai kezelés nélkül is – hét hét, azaz 49 nap alatt az enyészetté válik.

Madaras Liz biomérnök és Lévay Krisztina vegyészmérnök, a Poliloop két társalapítója emlékeztet: évente több mint 300 millió tonna műanyag hulladék keletkezik, melynek csak egy kis része kerül újrahasznosításra. „Küldetésünk környezetbarát választ találni ezen égető problémára” – írják.

Címlapfotó: YouTube

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
P.S.
2020. december 28. 22:14
Nagyszerű technológia, csak: Kőolajból, földgázból előállított műanyagból gazdaságosabb lenne ha a kutatók azt oldanák meg ipari technológiává, hogy a műanyagok visszaalakuljanak energiahordozó földgázzá és olajjá.
Zsusztina
2020. december 28. 21:24
Jól hangzik. Az információk elég hiányosak, de hajrá ... Mondjuk én sem kötném ország-világ orrára a részleteket.
mikrobi
2020. december 28. 19:49
"there is little that enzymology/microbiology can do about the billion tons of plastics already circulating in the environment" Wei et al. - Nature Catalysis 3:876-871 (2020) Ez a realitás, sajnos.
flesh ripper
2020. december 28. 18:03
10!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!