Újabb félezer előadóművész kap gyorssegélyt

2020. december 16. 16:20

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület átlagosan 70 ezer forinttal támogatja az azt igénylő előadóművészeket.

2020. december 16. 16:20

Mintegy félezer zenész, táncos, színész és artista kap segélyt az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesülettől (EJI) a koronavírus-járvány második hullámában bevezetett korlátozó intézkedések kompenzálásaként. A nehéz helyzetbe került előadóművészek megsegítésére a beérkezett kérvények alapján kezdte meg a rendkívüli szociális támogatás folyósítását az EJI Elnöksége. A gyorssegély átlagos mértéke 70 ezer forint – közölte az EJI szerdán az MTI-vel. Mint írták, az újabb szolidaritási intézkedést az indokolta, hogy a veszélyhelyzet miatt országszerte betiltott rendezvények továbbra is előadóművészek ezreinek okoz megoldhatatlan egzisztenciális gondot. A rendkívüli szociális támogatást minden, a megadott feltételeknek megfelelő előadóművész (zeneművész, színművész, táncművész, artistaművész) azonos feltételekkel igényelhette.

A támogatások differenciáltak, mértékük alapvetően az eltartottak számától és attól függött, van-e a családban más, jövedelemmel rendelkező személy. Az EJI tartalékot is képzett az elkülönített forrásból, arra számítva, hogy a következő hónapokban szükséges lesz az újabb támogatás az előadóművészek számára. A szolidaritási intézkedéssel kapcsolatban az EJI ismételten hangsúlyozta: bízik abban, hogy a fellépési lehetőség nélkül maradt előadóművészek állami és más források segítségére is mielőbb számíthatnak.

„Továbbra is alapfeladatunk a hazai előadóművészek egzisztenciális, jogi és szociális helyzetének javítása, amelyhez hozzátartozik a rendkívüli helyzetben nyújtott aktív, jelen esetben akár életmentő segítség is” – áll a közleményben. A mostani rendkívüli támogatás az EJI második kezdeményezése idén, tavasszal az egyesület 90 millió forintos segélyezési keretet állapított meg, amelyet áprilisban és májusban folyósított a legnagyobb bajba került előadók megsegítésére. A szervezet saját forrásból segíti az előadókat: a támogatás fedezetét a jogdíjak biztosítják, amelyeket a művésztársadalom maga termel meg.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iIonah
2020. december 17. 08:58
Gálvölgyit ki ne hagyjátok!
Magnólia
2020. december 17. 08:52
Olvasgatom itt felül, hogy kevés, egy vacsora ára, stb. Akinek nem felel meg ez az összeg, akkor nem igényli, és nincs semmi gond. Állítólag vannak átképzések, továbbképzések, esetleg lehet rá jelentkezni, vagy ha valamelyik elmúlt 65 éves el lehet menni nyugdíjba.
jánosbácsi
2020. december 16. 20:47
Az nagyon sok pénz. :D
Falfirka
2020. december 16. 18:55
vérlázító, bicskanyitogató, nem lesz ez így jó Fidesz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!