Velük beszélgettünk – Az idei év slágerei

2020. december 31. 13:37

Eperjes Károly, Kelemen Barnabás, Balázs Fecó, Gera Marina és Trill Zsolt. Kossuth-díjas színész, hegedűművész, popzenész, nemzetközi Emmy-díjas filmes és a Trianon-centenárium kapcsán valló színművész – velük beszélgettünk idén, amelyeket most újra felidézünk. Válogatásunk a Mandiner hetilap 2020-as kulturális nagyinterjúiból.

2020. december 31. 13:37
null

Eperjes Károly

Fotó: Földházi Árpád
Fotó: Földházi Árpád

Az ördög soha nem volt olyan csinos, mint most

A szívre nevelni kell, az agyra okítani, e kettő együtt a tanítás, mondja Eperjes Károly. A filmes életműdíjjal jutalmazott színművésszel régi és új filmekről, a kulturális szféra megosztottságáról, a fiatalok lelki hiányairól és Szabó István ügynökmúltjáról beszélgettünk.

***

Balázs Fecó

Fotó: Földházi Árpád
Fotó: Földházi Árpád

A lelakatolt zongora

Volt pohárszedő Fradi-mezben, játszott Bachot rockereknek, aztán a beat nevű tiltott gyümölcs lett a végzete. Fél évszázada van színpadon, és bár volt egy időszak, amelyet bárzenészként kellett kibekkelnie, mindvégig a hazai beatnemzedék meghatározó alakja maradt. Balázs Fecó útja Bartóktól a heavy metalon át a sitkei kápolnát is feltámasztó lírai rockig.

***

Gera Marina

Fotó: Földházi Árpád
Fotó: Földházi Árpád

Sokakat megdöbbentett ez a történet

Hogyan lehet gyermek nélkül megélni az anyaság érzését? Mit változtat a személyiségen egy nemzetközi siker? Milyen üzenettel bírhat ma egy málenkij robotról szóló film? Gera Marinával az Örök tél sikeréről, a főszerep emberpróbáló kihívásairól és a magyar filmgyártás helyzetéről is beszélgettünk.

***

Trill Zsolt

Fotó: Földházi Árpád
Fotó: Földházi Árpád

Nekem az mindig is Magyarország volt!

Kárpátalja kis falujából a nemzet színházáig: Trill Zsolt útja a kisebbségi buroklétből a magyar világot jelentő deszkákig. A Jászai Mari-díjas színművészben nem volt harag a 2004-es népszavazáskor, de máig úgy érzi, határon túliként jobban meg kell dolgozzon az elismerésért. Nagyinterjúnk a trianoni centenáriumról, a gulágra elhurcolt nagyapáról és Vidnyánszky Attila színházáról.

***

Kelemen Barnabás

Fötó: Muray Gábor
Fötó: Muray Gábor

A helyben kiteljesedés izgalma

Romos pajták, egy őrségi zsákfalu újragondolt valósága, álomépítés. Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész nemcsak szakállat növesztett az elmúlt néhány hónapban, de belevágott egy régi-új terv megvalósításába is. Interjú a veleméri templom tövében szolidaritási elvű fesztiválszervezésről, Bartókról, az aluljáró népéről és egy pezsgő művésztelep ötletéről.

Címlapképen: Gera Marina. Fotó: Földházi Árpád

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2021. január 01. 14:34
A Fidesz Kdnp koalíciós pártok olyan szépek,gusztusosak ,mint Gera Marina! A moslekkoalicio pedig olyan csesznye ,mint Vadai Ágnes!
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. január 01. 11:19
Marina: https://kepkuldes.com/image/1Se6m4
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. január 01. 08:18
Jó csaj ez a Gera Marina egyenként, meg bevállalós. Pl abban a filmjében, amiben teljesen meztelen. Szép puncija van. D
Vakfolt
2021. január 01. 00:39
Hát ö. Heö fu. Az elmúlt évek magyarázata is izgalmas dolog.. Elmúlt emberektől.. Jó, ez egy ilyen jobbára otthon gübbedt év volt.. Tök jó, hogy ők ott mi mindent. Mi meg magunknak mit? Idén vetek lóbabot, ez a nagy tervem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!