A „függetlenekért” játszik Mácsai Örkény Színháza

2021. február 08. 09:22

A színházi világnapra, március 27-re tervezett streamelt előadás jegybevételének felét a „független alkotóknak” ajánlja fel a társulat.

2021. február 08. 09:22
null

Az Örkény Színház kiemelten fontosnak tartja a független színházak meglétét, munkáját – írja a Színház Online. Hozzátették: működésük évtizedek óta inspirálóan hat egész színházi életünkre. Ritka időszakoktól eltekintve az állandó támogatással nem rendelkező együttesek anyagi helyzete mindig bizonytalan volt – ma különösen az. Az Örkény Színház névadója egy helyen azt írja, hogy „Legtöbb, amit egyik ember a másiknak adhat, a szolidaritás.”

A Színház Online megírta: előző évadban az Örkény társulata jótékonysági akciót indított, amelyek több mint 4,5 millió forintos nettó bevétele a független színházi alkotókat támogatta, ezen belül is azokat, akiknek a legkisebb esélye van munkájukhoz forrást találni: a pályakezdőket. Most, egy évvel később az egész színházi szféra korábban nem látott nehézségekkel néz szembe, írják: a korlátozások miatt a színházak csak online játszhatnak, bevételeik drasztikusan csökkentek vagy megszűntek. A legnehezebb helyzetben állami és önkormányzati támogatás híján mégis a függetlenek és pályakezdők vannak – közölte a portál.

Hangsúyozták: az Örkény Színház a színházi világnapra, március 27-re tervezett Színészbüfé/Büfészínész 2. című egyszeri, élő előadása jegybevételének felét a független alkotóknak ajánlja fel. Együttműködő partnerük ebben az esetben is a Független Előadó-művészeti Szövetség lesz. Az előadást az Örkény Streamen láthatják a nézők március 27-én 20:00 órától. A megszokott 3800,- 5000,- és 7000,- Ft-os jegyár mellett 10.000,- Ft-os támogatói jegy is vásárolható az estre. Az Örkény Színház stream-szolgáltató együttműködő partnere az eSzínház. Az Örkény Színház társulata bízik benne, hogy a szakma és a nézők összefogásával megóvhatják ezt a fontos színházi területet. Ahogy maga Örkény István írja: Nézzünk bizakodva a jövőbe – írják.

(Színház Online)

Kép forrása: Örkény István Színház Facebook-oldala

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Orange79
2021. február 08. 11:25
A színház- és filmművészetben mozgó szereplők torz látásmódját bizonyítja, hogy náluk mindenki "független" aki nem kormánypárti, miközben átszövi az egészet a libsi-komcsi holdudvar. Álszent, hazug retorika.
nyugalom
2021. február 08. 11:17
Mihez, kihez kepest független? Ki mondja meg? Magyarán szamukra független a libsikomcsi! Ne kerteljen! Hát rajta!
KannibálTatárÚr
2021. február 08. 11:15
Szinházakban komédiások vannak, nem alkotók. Ezek az élősködők a kultúra után egy újabb tisztességes embereket jelölő szót sajátítanak ki: alkotó. A kultúra a hasznos, tiszteséges, emberi tevékenységet jelent. Ebbe ugyan beletartozik a szórakoztatás is, de a kultúra alatt azért komolyabb tevékenységeket értünk. Nekik ott van a művészet, ami sokkal jobb szó a tevékenységükre. Az alkotás alatt vmi újat, hasznosat értünk. Irodalmi műveket nem alkotni, hanem írni szokás. Ez fejezi ki legjobban a tevékenységüket. Ha annyira szeretik magkat az oktatók szerepében feltüntetni, akkor ne vezessék félre a tömegeket saját túlzó felértékelésük érdekében.
westend
2021. február 08. 10:41
a lógóarcú mácsai próbál újra benyalni a haladár mainstreamnek. Csak a szokásos, tőle elvárhatóan szemforgató és hazug sztori.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!