Elavult lenne Az arany ember nőábrázolása? – MANDINER PODCAST

2021. február 26. 16:30

Szabad-e 21. századi normák tükrében megítélni a régebbi irodalmi műveket?

2021. február 26. 16:30
null

Tóth Krisztina író, költő a Könyves Magazinnak adott interjút február 11-én, amelyben kifejtette, hogy Jókai Mór: Az arany ember című regényét le kellene venni a kötelező olvasmányok listájáról, és „nem elsősorban azért, mert nehezen olvasható és kedvét szegi a diákoknak, hanem a nőalakok ábrázolása miatt” – fejtette ki Tóth Krisztina.

Constantinovits Milánnal, a mandiner.hu pedagógus főszerkesztő-helyettesével beszélgettünk Jókai művéről, annak szerepéről az oktatásban, valamint arról, hogy szabad-e a régebbi irodalmi műveket a 21. századi viszonyok és ideológiák tükrében megítélni.

Műsorunk az alábbi felületeken is elérhető:

Spotify

Google Podcasts

Radiopublic

Breaker

Apple Podcast

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2021. március 01. 11:00
"nem elsősorban azért, mert nehezen olvasható és kedvét szegi a diákoknak, hanem a nőalakok ábrázolása miatt" Vissza kell utasítani ezt a bolsevik szemléletet, ha neki éppen nem tetszik egy nőalak ábrázolása, azért nem fogjuk kiretusálni a történelemből, mint Sztálin bácsi a megunt elvtársait. Ezen a gondolatmeneten járva eltűnik a kurva Salomé, aki táncának jutalmaként Keresztelő Szent János fejét kérte, Kleopátra, aki timsó használatával örvendeztette meg partnereit a megújuló szüzesség elvételének érzetével, Árpád-házi Szent Margit a nyulak szigeti szerzetes, a szűz Tudor Erzsébet, Mária Terézia, a híres lócsábász, mert éppen nem tetszenek az erkölcseik és nem is szeretném, ha a lányom példát venne róluk, ámde mégis történelmi személyek, hülye az aki úgy tesz, mintha nem is léteztek volna. A fogalom, amit nem sikerült megértenie és használnia az a disztingválás. Vannak példák, jók és rosszak, vannak követendők, és vannak elrettentők, és vannak vegyesen, mint mondjuk Ady. Nem lehet úgy tenni, hogy ami nem tetszik azt ne lássam, mint Viktória királynő, aki rózsaszirmokat hintettetett a fürdővizére, hogy ne borzassza el saját mindzsójának a látványa. Ami van az van.
simonvitéz
2021. február 27. 12:06
Komolyan mondom, ez be sz.rá s! Ilyen alapon a posztmodern irodalom előtti alkotásokat, Homérosztól Ottlik Gézáig nyugodtan ki lehetne venni a tananyagból, mivel alakformálásaik úgymond nem korszerűek. Agyrém!
Nagy AG
2021. február 27. 10:33
Rajgyerek. Vak vagy, hiába magyarázza Jókai, nem láthatod a színeket.
rajgy
2021. február 27. 10:21
A téma az jó, mert több Jókai regényben is olvastam ilyen ökörségeket. Pl: 1) Amikor az Aranyemberben Tímár felajánlotta a Natalinak a Hozományt, amit elvesztett, INKÁBB BEÁLLT CSELÉDNEK??? 2) A Fekete Gyémántokban az Evila a végén visszament a HERCEG MELLŐL A BÁNYÁBA??? 3) És ahogy Tímár korrupt megvesztegetéseit is csak olyan "ÚRI HUNCUTSÁGNAK" ábrázolja, az sem OK. Ezzel rávilágított, hogy a magyarok már korábban is ilyen korrupt "sunnyogó" nép volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!