Németh Gábor: A Freeszfe nem csak azokat képviseli, akik felmondtak az egyetemen

2021. február 15. 09:37

Az SZFE oktatója szerint a Damjanich utcai épület a szabad diskurzus otthona lehet.

2021. február 15. 09:37
null

Nemrég az egykori oktatókból megalakult Freeszfe Egyesület életében új fejezet kezdődött – írja a Színház Online. Miután nyílt pályázat útján elnyerték a Damjanich utca 4. szám alatti épület bérleti jogát egy új kulturális és oktatási központ kialakításába fogtak. A Mandiner már megírta, hogy húzta ki a talajt Niedermüller Péter DK-s polgármester a zeneiskola diákjai alól, és játszotta át az épületet a Freeszfe egyesületnek.

A Színház Online szerint a Freeszfe Egyesület tagjai az épületben nyitott közösséget terveznek létrehozni, ezért a képzéshez kapcsolódóan színházi vizsgaelőadásokat, vizsgafilmvetítéseket, közönségtalálkozókat, szakmai beszélgetéseket tartanának majd, de a tervek között szerepel a felnőttképzés elindítása is.

„Ez az épület az autonómia és a szabad diskurzuson alapuló kreativitás otthona lehet” – mondta a Magyar Hangnak Németh Gábor író-forgatókönyvíró, a SZFE oktatója. „Nagyon sokféle élethelyzetre kell most megoldást találni: a Freeszfe Egyesület nem csak azokat képviseli, akik valamiért felmondtak az egyetemen, vagy otthagyják tanulmányaikat, hiszen olyan tagjaink is vannak, akik továbbra is a modellváltáson áteső intézmény kötelékeiben maradtak. Ez is jól mutatja, hogy sokkal fontosabb célról van most szó. Mindenki ott próbálja meg a fent említett elveket képviselni, ahova az élet kényszeríti.”

Németh Gábor reményei szerint annyira lesz nyitott a Freeszfe Egyesület, amilyen egykor a Balázs Béla Stúdió volt, ahol olyan művészek is lehetőséget kaptak, akik ugyan nem jártak az SZFE-re, de a magyar filmnyelv megújítását jelentősen meghatározó műveket hoztak létre. „Remélem, hogy egy sokfelé nyitott intézmény tud megszületni, amely a törekvések metszéspontján fog létezni” – mondta.

Fotó: MTI

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2021. február 25. 17:49
sok a duma! kevés az eredmény!
Porkoláb Zsuzsa
2021. február 18. 14:48
Német Gábor Úr figyelmébe, régi 56-ból ő ittmaradó, de erre felfigyeltünk, ezt ajánljuk ő figyelmébe: Én úgy látom, Nemcsák Károlynak abban van igaza, hogy ő előrelátó és kivinné e társadalmat ölésbe belerögzült kommunistáknak itt maradt unokái keze közül. Mely szintén ölésbe belerögzülő, mint anno nagyapjaik, de ezt SZFE RÉGI VEZETÉS NEM LÁTJA, MERT ŐK AZ ÖLÉSBE BELERÖGZÜLŐK. NEM MÚLT EL A KOMMUNISMUS! Előre elvtársak/bajtársak/bajtársnők/ciceró/vegyesfelvágott!? NA EZT FOGTA FEL DEMCSÁK KÁROLY. Ő EZÉRT ÉL, MINT MI 56-OS ELTAPOSOTTAK. EZT HAGYJA A NÉP? Ezért kellett felmenni új SZFE-nek Budára, ott több a jellem, ők ott elfelejthetnék, nem ölni kell, emelni népet, FÉNYThozni e szent kis hazába, mert e nép szent és istentől megáldott, nem arra van kitalálva, hogy eltapossa belvárosban élve, öreg róka-fogta-csuka nemzettiprók tanári kar, meg régi vezetőitek, SZFE-sek. Ezért jött Vidnyánszky, Szarka, Palkovics, Koltay Lajos, Sára Balázs, Szarvas József és a többiek, jó erők. EZÉRT SZÓLT HOZZÁD NÉP, DEMCSÁK és budai Porkoláb Zsuzsa, hogy fordulj vissza SZFE VEZETÉS, RÉGIEK, NE MENJ RÁ NÉPRE. Még egy szó e népről, nem ölésbe rögzült ő, benn maradt, ölő famíliáikra feltekintve él. Na ez a baj, O. V., hogy te ezt így meghagytad egybe, vegyesfelvágottá lett nép, ittmaradt komcsi vezetők fogják le törvényeid kezét.
Porkoláb Zsuzsa
2021. február 17. 12:32
Őnekik a lelkeikben az él, hogy elvesztik a becsületüket, amit már anno 56-tól kezdve ők elvesztettek. Isten se látta meg, mert nem SZFE, meg Niedermülleri jóságok, meg örömök: de eltették ők örökké élt szüleiket láb alól, mert még 56-ban erre kiképezve lett ölésbe belerögzült fősátáni nagyszüleik. Ők a leszármazók, ebbe biztos lehetsz. NEM KELL KORMÁNY ELLEN MENNETEK, KIT ISTEN ÉS NÉPE TÁMOGAT, ELISMER, SZERET. SZERETETET, 3-szor erősebbet és békét kér a nép, ne menj ellene.
Tigrisszem2
2021. február 15. 17:17
A Pesti Srácok honlapján Króó Zita cikkében ott a Várkonyi Zoltán alapitvány pályázata az épülethasználatra. Érdemes elolvasni, bár a tények ismeretében felháborító olvasmány. Kiderül belőle, hogy van pénz dögivel, hosszútávra terveznek, előre készültek a foglalásra - háttérterv volt, és híven őrzik a szellemiséget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!