Upor: Rossz értelemben vett nemzeti oktatás lehet az SZFE-n

2021. február 24. 10:45

A volt megbízott rektor szerint a brutális ellenpropagandával együtt is sokan vannak tisztában azzal, hogy mivel kellett megküzdeniük az SZFE-seknek.

2021. február 24. 10:45
null

Upor László szerint ha valóban abba az irányba halad az SZFE, amit az újonnan „bevásárolt” oktatók névsorának egy része sugall, akkor rossz értelemben vett nemzeti oktatás lesz. A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) volt megbízott rektora a Klubrádiónak nyilatkozott.

„Lakáskeresésben vagyunk” – mondta Upor –, jönnek a telefonok, felajánlások arra, hogy hol lehetne egy vagy akár több helyen folytatni. Senkinek a jóindulatát nem akarják kihasználni, de nem is akarnak álszerényen úgy tenni, mintha nem jönne jól minden segítség. Ha kapnak támogatásokat, azokat sem elsősorban személyi kiadásokra költik elsősorban. Nem lesz könnyű, de a közösség nevében is mondhatja, hogy tele vannak bizakodással – tette hozzá.

Elmondta: a Freeszfe nagyon sok minden akar lenni; olyan alkotó-tanulóközösség, amely valamelyest hasonlít a régi Színház- és Filmművészeti Egyetemre, de azt senki ne várja, hogy holnapután akkreditált felsőoktatási intézmény legyen. Azt nem látja elképzelhetőnek, hogy legyen egy nagy tulajdonos, aki bevásárolja magát az egyesületbe, azt mondja, hogy onnantól lesz pénz, paripa, fegyver, de ő működteti a boltot. Ehelyett sok kisebb-nagyobb támogatásban bíznak.

Azt tapasztalják, hogy a támogatók buborékja a megszokottnál sokkal bővebb, a társadalom jelentős rétegei felől érzik a szimpátiát, nem igaz, hogy csak az értelmiség, csak a középosztály támogatja őket. A brutális ellenpropagandával együtt is sokan vannak tisztában azzal, hogy mivel kellett megküzdeniük az SZFE-seknek – tette hozzá Upor László.

(Fotó: Upor László, az egyetem szeptember elsejei hatállyal lemondott rektorhelyettese beszédet mond a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án. MTI/Mónus Márton)

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Porkoláb Zsuzsa
2021. február 25. 22:02
Ő jó lenne, ha menne, de vár, miért is? Kérdem én? Mert állítólag Böszméék új FREESZFE-t hoznak létre, állambácsi pénzén? Neeem, de jól eltetszett tévedni, mert ismerősek e hazaáruló gondolatok. Rosszkor voltak ők rossz helyeken. Pontasabban, jó helyen lettek kiképezve, de rossz erőkké váltak.
szürkeSzarvas
2021. február 25. 07:32
Ugye -az oroszzsidó Ignatyev "talmudi alapon" ,Austriában,soron kivül akreditáltatni tud 1 uj kart a CEUn,(kérdezni sem mernek azok ,elkerülendő az antiszemitizmus bélyegét.) Budapesti "kihelyezett tagozattal".Sorosssspénzen bérelt (vagy vett) ingatlanban-tele a város megdöglött ,legénybucsús,hányós szálláshellyel-"ócsóéé".Aztán a CEU ad majd "amerikai diplomát",a kinti campus kutyaházuk még megvan. Amit a Kapor itt kamázik-manir. :)
yes_we_can
2021. február 24. 22:58
Sosem fogunk megszabadulni a komcsi fertőzéstől.
kálmi
2021. február 24. 18:51
Mitől vannak ezek így becsavarodva ha a nemzet szót meghallják? Ha ennyire nem jó, akkor menjenek innen a ....ba!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!