Áder János és a CEU professzora beszélgettek a klímavédelemről

2021. március 22. 16:55

A teremtett világ védelméről beszélget Áder János köztársasági elnök legfrissebb podcastjában Ürge-Vorsatz Diána klímakutatóval, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) tagjával, a CEU professzorával.

2021. március 22. 16:55
null

Az államfő ősszel Kék bolygó címmel indított podcast sorozatának hétfői részében az IPCC tevékenységét ismertetve elmondta: a testület 1988 óta működik, eddig öt jelentést készített, átlagosan hétévenként egyet. Azok három fő részből – a problémát és annak hatásait bemutató, valamint a szükséges cselekvés javasló részből állnak. A 30 oldalas összefoglalót politikai és gazdasági döntéshozók, illetve a média forgatja – tette hozzá. Az államfő kérdésére Ürge-Vorsatz Diána megerősítette, hogy az IPCC következő jelentése 2022-ben jelenik meg.     

Ürge-Vorsatz Diána a teremtett világ védelmének szükségességéről szólva a többi között kifejtette:

abban a természetes rendszerben, amit Jóisten megteremtett, nincsenek káros vagy hasznos fajok, hanem mindegyiknek szerepe van.

Példaként említette, hogy a termények beporzásának háromnegyedét, nem a méhek, hanem a legyek, a hímszúnyogok és a muslicák végzik. „Ha kiírtjuk a rovarokat, nem lesz élelmiszer” – fogalmazott.

A klímakutató szerint, ha az emberiség nem változtat radikálisan, akkor az néhány évtized alatt 20-60 millió évvel fogja visszaforgatni a földtörténet kerekét. 

 – magyarázta Ürge-Vorsatz Diána. Mint rámutatott, az emberi civilizáció, a vagyon és az infrastruktúra nagy része általában olyan tenger- vagy óceánpartokra, és vizekhez közeli helyekre koncentrálódik, amelyek fokozottan ki vannak téve az szélsőséges időjárási jelenségeknek.     

Áder János megemlítette, hogy már egy másfél-kétméteres tengerszint-emelkedés Florida eltűnését fogja eredményezni.     

Ürge-Vorsatz Diána szerint az emberiség már elkezdte a cselekvést, de azt nagyon fel kell gyorsítani. Annak kulcsának nevezte, hogy le kell szokni az olaj, a szén és a gáz felhasználásáról. Szavai szerint ugyan nem lesz könnyű az átállás, azonban, ha ügyesen csináljuk az a többi között tisztább egészségesebb, és gazdagabb társadalmat fog eredményezni.     

Áder János az atomenergia nélkülözhetőségére irányuló kérdésére a klímakutató egyebek mellett azt mondta:

nem egy, hanem több megoldást kell alkalmazni, amelyek között az atomenergiának is megvan a szerepe.     

„Sajnos nincs ingyen ebéd, nincs ingyen energia” – fogalmazott, majd az energiahatékonyság fontosságát hangsúlyozta. Arról kifejtette:

az igazán fenntartható energia az, amit soha nem kellett megtermelni és felhasználni.

Ürge-Vorsatz Diána elmondta, hogy azokat a forgatókönyveket látja a leginkább társadalombarátnak, amelyeknél az energiahatékonyságon és megtakarításon van a legnagyobb hangsúly. Az államfő a klímakutatóval készült podcast első részének végén azt hangsúlyozta: energiahatékonyság erősítésével, akár 20-30 százalékkal csökkenthető úgy az energiafelhasználás, hogy annak nincsenek káros gazdasági hatásai, és nem kell lemondani a megszokott életszínvonalról sem.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. március 22. 22:20
Évek óta nem volt kánikula, idén se lesz, eső is esik. Mi közünk nekünk ehhez a bullshithez?
Lenyeg Telen
2021. március 22. 19:38
Az jó lehetett, kb. mint Zuzu Petalsal társalogni...
Öreg
2021. március 22. 19:15
A lényeget nem vettétek észre: " abban a természetes rendszerben, amit a Jóisten megteremtett... " mondja a CEU tanára! Nem vettem észre, hogy a CEU találkozott a damaszkuszi úttal, mert én eddig ateistának -ez nem jó!- nihilistánakj néztem őket ! Majd később: az átállás nem jár gazdasági romlással és nem kell lemondani a megszokott életszínvonalról sem. Na ez a hazugság! Ma bármilyen- a föld és népei sorsát érintő - döntés lényeges visszaeséssel fog járni, kivéve, ha a föld javai újra el lennének osztva az emberiség között. De ez legjobban a leggazdagabb országokat érintené, mégpedig javaik jelentős részéről le kellene mondaniuk! /Még számunkra is lemondás következne, mert bőven az átlag felett vagyunk! De a döntés azok kezében van - a leggazdagabb 1-2 százalék ember- aki nem fog a saját javairól lemondani. Ezért ez csak duma!
Akitlosz
2021. március 22. 18:47
"Áder János megemlítette, hogy már egy másfél-kétméteres tengerszint-emelkedés Florida eltűnését fogja eredményezni." Na és? Az legyen a floridaiak gondja! A Balaton nem fog másfél-két métert emelkedni. S ha emelkedne sem lenne tragédia. Legalábbis északon nem. Régen is sziget volt Szigliget, azért ez a neve. Ha Magyarország a saját problémáit meg tudná oldani, akkor már jó lenne. Szóval koncentrálhatna az elnök Magyarországra is a klíma helyett, amire úgysincsen hatásköre sem neki, sem Magyarországnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!