Alföldi Róbert: Sokan vizet prédikálnak és bort isznak

2021. április 14. 13:02

A rendezőtől csütörtökön a SzínházTV-n lesz látható a Molière, avagy az álszentek összeesküvése című előadás.

2021. április 14. 13:02

Az eseménnyel kapcsolatban a Színház Online beszélgetett Alföldivel. A Bulgakov-darabbal kapcsolatban a rendező elmondta: „Jó lenne azt mondani, ez a cím csak most nagyon aktuális, de szerintem mindig is az volt, amikor a hatalom közelébe kerültek olyan emberek, akik valahogy elveszítik a normalitásukat.

minden pillanatban van egy olyan történet vagy hír, amiből kiderül: sokan vizet prédikálnak és bort isznak.”

A művészek és a hatalom kapcsolata

A Nemzeti Színház volt igazgatója arról is beszélt, hogy abban a problematikában, hogy egy szabad, elvetemült, elvakult és teljesen csak a saját elképzeléseivel foglalkozó művészemberhez hogyan, miként viszonyult egy király, egy vezető, és hogyan van egy művész kiszolgáltatva ennek a viszonynak, abban benne kellett lennie Sztálin és Bulgakov viszonyának is.

Alföldi szerint a szerző egyes jelenetekben annyira ugrált a stílusok között, hogy néha nehéz volt eldönteni, mi az, amit valóban komolyan is gondolt. A királyi udvar történéseit például meglehetősen pamfletszerűen ábrázolta. „Elsősorban a művészek és a hatalmon lévők kapcsolatát vizsgálja a darab. Arról szól,

illetve a hatalomnak mennyire dolga az, hogy beleszóljon a művészetbe.”

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marica61
2021. április 15. 15:01
ugye magadra és fajtársaidra gondoltál
kitiltott
2021. április 14. 23:11
A színművészek és rendezők dolga a szórakoztatás és nem a politizálás.. Főleg nem a többség elleni politizálás..
nyugalom
2021. április 14. 22:42
A libsi es proli nezokon kivul ki kivancsi erre a halomra?
OberEnnsinnen
2021. április 14. 20:25
2. "Ne dönts le egy kerítést addig, amíg nem tudod, hogy miért húzták fel – tartja egy afrikai közmondás. A melegjogok harcosai azonban a 'szexuális felszabadítás' címén mást sem tesznek, mint a civilizációk által évezredek óta felállított kerítéseket rombolják. Ha azonban ezeket a kerítéseket végleg ledöntjük, semmi nem szab határt a 'szexuális önkifejezésnek'.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!