Elmaradt fejlesztések, meg nem valósult ígéretek a II. kerületben

2021. május 18. 07:00

Gór Csaba, a Fidesz-KDNP-frakciószövetség vezetője szerint Őrsi Gergely polgármester és csapata jóval több figyelmet fordít a kommunikációra, mint az érdemi döntésekre. Nagy gond, hogy a kerület feléli a vagyonát.

2021. május 18. 07:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Ha nyomon követjük a II. kerületi önkormányzat 2019 óta regnáló, baloldali vezetésének tevékenységét, azt tapasztalhatjuk, hogy kommunikációban, marketingben és szimbolikus ügyekben rendkívül erősek. Őrsi Gergely MSZP-s polgármester például tavaly októberben nyilvánosan szeretett volna LMBTQ-meséket olvasni gyerekeknek, de miután ezzel az elképzelésével a helyi Fidesz szerint még a saját szavazói körében sem aratott osztatlan sikert, visszavonulót fújt. A tervezett eseménynek helyet adó Átrium színházat azért továbbra is jelentős összeggel támogatja.

Berg Dániel momentumos alpolgármester tavaly év végén szeizmológiai képességeiről is tanúbizonyságot tett,

hiszen kiírta a Facebook-oldalára, hogy a Budán is tapasztalt földrengés lehetséges okait vizsgálják, és tájékoztatást adnak, ha már többet tudnak. Ennél talán lényegesebb, hogy a választási programjuk néhány elemét is górcső alá vegyük, amelyeket annak idején látványos, közös fotóval (nyitóképünkön) mutatott be az önkormányzati választáson győzelmet szerzett balliberális csapat.

Bérlakások, parkolás, parlagfű

A rengeteg ígéretből alig valósult meg néhány az elmúlt több mint másfél év alatt – állítja az ellenzékbe szorult helyi Fidesz-KDNP frakciószövetség vezetője. Gór Csaba (alábbi fotónkon) szerint Őrsi Gergely polgármester több figyelmet fordít a kommunikációra, mint az érdemi döntésekre. A kormánypárti politikus a Mandiner kérésére egyenként is elemezte az ötpárti koalíció (MSZP-Párbeszéd-Momentum-DK-LMP) főbb ígéreteit.

1.: „Óvodát építünk a Vízivárosban”

Gór Csaba: Sajnos nem épült meg az új óvoda. Semmilyen információnk nincs arról, hogy bármi is történt volna ebben az ügyben. Őrsi Gergely programja több mint hatvan ígéretet tartalmazott, ezeknek a túlnyomó része ugyanarra a sorsra jutott, mint a vízivárosi óvoda. Nem történt velük semmi.

2.: „Megvédjük a kerület vagyonát a NER-lovagoktól”

Gór Csaba: Ez az ígéret már a kezdetektől értelmezhetetlen, hiszen semmilyen veszély sem fenyegette a II. kerület vagyonát.

Egyszerű politikai lózungnak, tartalom nélküli szólamnak tudom csak tekinteni ezt a pontot.

A legnagyobb probléma az a polgármester teljesítményével, hogy az otthonunkat 2019-ig jellemző dinamikus fejlődés sajnos megtorpant, holott az előző kerületvezetés olyan pénzügyi helyzetet teremtett, ami lehetőséget biztosított volna a további fejlesztésekre.

3.: „Egyenlő szociális ellátás mindenkinek”

Gór Csaba: Ez is értelmezhetetlen ígéret, hiszen eddig is minden kerületi polgár számíthatott rászorultsága mértékében önkormányzati támogatásra, ezen eddig nem változtattak és remélem, nem is kívánnak. Talán az egyetlen szociális szempontú intézkedés az volt, hogy eltörölték a 65 éven felüliek kommunális adóját. Ám ez sem úgy valósult meg, ahogyan kellett volna, hiszen az életkor mellett a rászorultság is kiemelten fontos szempont kell, hogy legyen.

4.: „Helytörténeti gyűjteményt alapítunk”

Gór Csaba: Egyelőre nem tudunk arról, hogy sor került volna a gyűjtemény megalapítására.

5.: „Gyerekbaráttá tesszük a kerületet”

Gór Csaba:

Ez megint megfoghatatlan, demagóg ígéret volt,

miután kerületünk már a korábbi, Fidesz-vezette időszakban is rengeteg gyerekbarát intézkedést hozott. Őrsi Gergelyék viszont ígéretükkel ellentétben végül nem törölték el a kisgyermeket nevelő családok kommunális adóját.

6.: „Kiirtjuk a parlagfüvet”

Gór Csaba: A zöldövezeti részben évről-évre nagy problémát jelent a parlagfű. Azt képtelenség elérni, hogy a gyomnövénytől végérvényesen megszabaduljunk, tehát felelőtlenség ezt megígérni. Legfeljebb azt lehet vállalni, hogy a lehető legrövidebb időn belül lekaszáltatja a parlagfüvet az önkormányzat, ha ezt a hivatal dolgozói észlelik vagy az itt élők bejelentik. Egyébként ez nagyjából meg is történik, ahogy az előző ciklusokban is ez volt a jellemző. Itt tehát nagy szerepe van a lakosság együttműködésének.

7.: „Rendet teszünk a parkolásban”

Gór Csaba: A járvány következtében bevezetett ingyenes parkolás miatt most nem lehet erről az ügyről reális képet felvázolni. Az igazán nagy baj az, hogy az önkormányzat vezetése nem állt elő semmiféle koncepcióval, amely a fizetős rendszer visszaállítása esetén megoldhatná vagy legalább csökkentené a problémákat, hiszen elég reménytelen a parkolni vágyók helyzete a kerület sűrűbben lakott területein, különösen a Vízivárosban. Ezért dolgozunk a kormányzattal közösen azon, hogy minél több P+R parkoló épüljön a kerületben, illetve az agglomerációban.

8.: „Visszaszorítjuk az átmenő forgalmat a lakóövezetekben”

Gór Csaba: Nagy az igény ezekre az intézkedésekre, és nem is túlságosan drága és bonyolult feladat a megvalósításuk, mégis csupán néhány mellékutcában helyeztek el 30-as táblákat, pedig sokkal több helyen megtehették volna. Az utak és járdák állapota az egyik legfontosabb kérdés az itt élők számára. Kár, hogy a polgármester ezt nem így látja: többet foglalkozik a kommunikációval, mint az infrastruktúra fejlesztésével.

9.: „Megfizethető bérlakásokat építünk”

Gór Csaba: Semmiféle nyoma nincs annak, hogy akár csak az előkészítési munkálatok is megkezdődtek volna. De ennél is felelőtlenebb hozzáállást mutat, hogy

az önkormányzat feléli vagyonát:

lakóingatlanokat ad el, arra hivatkozva, hogy ezeknek nagyon rossz az állapotuk, nem éri meg őket felújítani. A frakciószövetségünk természetesen nem támogatja a lakáseladásokat.

10.: „Minden gyermek születésekor ültetünk egy fát”

Gór Csaba: Szerencsére valóban ültetnek el új fákat, de a kerületi önkormányzat sokkal többet is tehetne ezen a területen. A kisgyermekes családok számára pedig az jelentett volna valódi segítséget, ha a polgármester ígéretének megfelelően eltörli a kommunális adójukat.

11.: „Közösségi kerteket alakítunk ki”

Gór Csaba: A választásokat követően másfél évvel nyílt meg az első közösségi kert a Mechwart-ligetben.

12.: „Bevezetjük az online és angol nyelvű ügyintézést a hivatalban”

Gór Csaba: Rengeteg lakossági panasz jut el hozzám a hagyományos ügyintézéssel kapcsolatban, a hivatal gyakran nem vagy csak késve válaszol, ezt nagyon komoly gondnak tartom. A hatékonyság tehát nem javult, miközben a vezetésért felelős személyi állomány bővült, hiszen

a korábbi egy alpolgármesterrel szemben most négy van.

Ez nem csupán azért baj, mert milliókat szórnak ki értelmetlenül az ablakon, hanem azért is, mert nehezen átlátható és követhető, hogy ki, melyik területért felelős, gyakran ütköznek a hatás- és feladatkörök, ráadásul nem is a szakértelem döntött, amikor kiválasztották ezeket a vezetőket, hanem politikai alapon, a koalíciós elvárásoknak megfelelően.

13.: Megmentjük az Átriumot

Gór Csaba: Be kell vallanom, hogy ezt maradéktalanul teljesítették, más kérdés, hogy szerintünk rosszul döntöttek. Az Átrium magánszínház, s bár nem zárkózunk el attól, hogy támogassuk az intézményt, de ezt átlátható módon, pontosan rögzített megállapodás alapján kellene tenni és kisebb összeggel. Tavaly, úgy tudjuk, harmincnyolcmillió forintot költött erre az önkormányzat, az idei összeg számunkra még nem ismert. Ennek a pénznek egy része jobb helyen lenne az önkormányzat intézményeinél, a Marczibányi Téri Művelődési Központnál vagy a Klebelsberg Kultúrkúriánál.

Megkérdezzük Őrsi Gergely véleményét is, miként vélekedik Gór Csaba kritikáiról, s amint megérkezik, közöljük is a Mandineren.

***

Nem foglalkoztatja, ki lesz az ellenfele

A várakozások szerint egyébként a II. kerületben Gór Csaba indul a Fidesz-KDNP színeiben 2022-ben a parlamenti voksoláson, ezért kíváncsiak voltunk arra, milyen előválasztásra számít, s azon ki győz, ki lesz majd szerinte az ellenfele 11 hónap múlva.

A politikus szerint

az egyik legnagyobb küzdelem épp itt várható a DK-s Kálmán Olga, a momentumos Berg Dániel és a párbeszédes Tordai Bence között.

Arra nem vállalkozik, hogy megtippelje, melyikük nyer és az sem igazán foglalkoztatja, neki ki lenne a legjobb. Feltéve, ha ő indul a választáson – hangsúlyozza –, hiszen ebben még nincs hivatalos döntés. Gór Csaba kijelentette, felkészült csapattal, jó programmal indulna majd a küzdelemben, ezért bízik a sikerben, akárkivel kellene is megmérkőznie.

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Somaa
2021. május 19. 18:58
HAZUDOZZ NER TALIB TROLL FALKA... HAZUDOZZ PAPAGÁJKOMMANDÓ... A KURVA ANYÁTOKAT... KIRABOLTÁTOK AZ ORSZÁGOT, KIRABOLTÁTOK A KERÜLETEKET ÉS MÉG VAN POFÁTOK UGATNI BÜDÖS NÁCI HAZAÁRULÓ RABLÓGYILKOS MAFFIA A KURVA ANYÁTOKAT, DE DURVÁN MEG LESZTEK BASZVA HAMAROSAN AZT A SZENTSÉGIT...
brekker
2021. május 18. 19:06
Zöld-sárga a narancs-kék ellen, karibi életérzés.
brekker
2021. május 18. 19:01
Most látom, hogy az ellenzék a zöld-sárga. Van ott marketing tudás, ellentétben a Fidesszel.
brekker
2021. május 18. 18:47
Zöld-sárga lesz a Fidesz új színe, mint a braziloké? Nekem tetszik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!