Németh Zsolt: Az ET elnökséggel növekszik hazánk nemzetközi mozgástere

2021. május 03. 15:14

A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára, Sztáray Péter András bejelentette, hogy kisebbségügyben két-két tanácskozást rendeznek Budapesten és Strasbourgban.

2021. május 03. 15:14
null

Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára az Országgyűlés külügyi bizottságának hétfői ülésén arról beszélt, hogy a magyar ET-elnökség több prioritást képvisel. A nemzeti kisebbségek védelmének hatékony előmozdítása mellett említette 

a jövő generáció ügyét, az ifjúságpolitikát, a vallásközi párbeszéd előmozdítását, a jövő kihívásait – köztük a kiberbűnözést és a mesterséges intelligenciát – és a környezetügyet.

Kisebbségügyben két-két tanácskozást rendeznek Budapesten és Strasbourgban     

Sztáray Péter András egyúttal javaslatot tett arra, hogy a külügyi bizottság az elnökség elején adjon ki nyilatkozatot annak kapcsán, hogy a visegrádi együttműködésben július 1. és június 30. közötti esedékes a magyar elnökség, az államtitkár megjegyezte: a V4-es partnerországokkal jelenleg zajlik a prioritások egyeztetése.     

Úgy vélte, Magyarország fontos időszakban veszik át a tisztséget, majd

a V4-es együttműködés nagy előnyének nevezte, hogy abban nincsenek kötelező formák és keretek.

A négy állam azokon területeken lép fel együtt, ahol konszenzust talál – mutatott ré, hozzátéve, hogy  a V4-es országok "még nehéz helyzetekben" is meg tudták fogalmazni ezeket a közös pontokat.    

Az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta, hogy az magyar ET-elnökség programjait az eredetileg tervezett 4 milliárd helyett 2 milliárd forintból valósítják meg.     

Az elnökséggel együtt növekszik hazánk nemzetközi mozgástere

Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke elmondta, a két elnökség növelni fogja a figyelmet Magyarország, és ezzel együtt az ország lehetőségei és a mozgástere is nőni fog.     

Emlékeztetett arra, hogy az EU május 9-én indítja el a jövőről szóló vitát, amellyel kapcsolatban

a magyar kormány álláspontja, hogy Európa nemcsak az EU, hanem a teljes kontinens.

„Az EU-nak figyelmet kell szentelnie a nem uniós országok jövőjére, ezért az ET-vel való együttműködés kiemelten fontos” – hangsúlyozta. Németh Zsolt fontosnak nevezte, hogy a jövőről szóló vitában ne csak a baloldali, hanem az újjászerveződő kereszténydemokrata jövőképnek is meg kell jelennie. Kitért arra is, hogy „az EU ódzkodik attól, hogy csatlakozzon az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez, ezért a következő időszakbanazon leszünk, hogy az EU ezt a vállalását teljesítse”.     

A grémium ülése után újságíróknak erről megjegyezte: „ehhez az ET teljes eszközrendszerét igénybe tudjuk venni, egyúttal szándék született arról, hogy még a tavaszi időszakban az Országgyűlés állásfoglalást fogadjon el a magyar ET-elnökség prioritásainak támogatásáról”.

(MTI)

Fotó: MTI/PACE Nyitóképen: Németh Zsolt és Rik Daems, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2021. május 03. 16:25
Ezerrel nyomni kell!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!