A Fővárosi Közgyűlés nem ülésezik, pedig lenne téma bőven

2021. július 05. 12:00

A Fidesz szerint Karácsony Gergely megkerülte a demokráciát, elárulta a budapestieket, a baloldalnak nem hiányzik az ülésezés.

2021. július 05. 12:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Bár június közepe óta már ülésezhetnek az önkormányzatok közgyűlései, képviselő-testületei, Karácsony Gergely eddig nem hívta össze a Főváros Közgyűlését, holott a legtöbb kerületben már tárgyaltak vagy a közeljövőben tárgyalnak a városatyák. Budapesti feladat pedig lenne bőven, a főpolgármester azonban mégis kivár.

Hogy ennek mi az oka, azt megpróbáltuk megtudni a Városháza sajtóosztályáról. Válaszukban azt írták: a Fővárosi Közgyűlés bizottságai e hetekben összesen öt alkalommal ülnek össze, amely üléseken közel 50 előterjesztésről hoztak, illetve hoznak érdemi döntést. A plenáris ülés összehívására akkor kerül sor, amikor

a Közgyűlés hatáskörébe tartozó ügyekben a döntéselőkészítés eljárása befejeződik.

A folyamatban lévő ügyek között több olyan is van, amely külső, főként kormányzati szereplő előzetes döntését, kooperációját teszi szükségessé – fűzték hozzá további magyarázatként. „Jelen pillanatban azt látjuk, hogy az előkészítés és a kormányzati egyeztetések állásától függően július-augusztus hónapban szükség lesz egy vagy akár több rendkívüli közgyűlés összehívására, amelyet a főpolgármester a törvényes határidőben megtesz” – zárul a sajtóosztály levele.

A futóversenyekről döntöttek

A főváros honlapja szerint eddig ülésezett az Emberi Erőforrások, valamint a Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési, továbbá a Tulajdonosi Bizottság. Ez utóbbi bizottságnak még lesz egy rendkívüli ülése is július 7-én, azaz szerdán. Egyedül az Emberi Erőforrások Bizottságának az üléséről van fenn jegyzőkönyv, amelyből kiderül, hogy az egyebeken kívül mindössze egy napirendi pontja volt, jóváhagyták a 2021. évi fővárosi közterületi futó sportesemények egységes naptártervének a módosítását. A jegyzőkönyvből kiderül az is, hogy Hassay Zsófia fideszes képviselő a bizottság ülésén is rákérdezett, miért nem lesz közgyűlés. Számadó Tamás főjegyző azt mondta, ez a főpolgármester döntése, a hivatal nem tud mást tenni, mint ezt elfogadni.

A Fidesz budapesti frakciója „Karácsony-féle demokráciafelfogásról” beszél. A Mandinerhez eljuttatott közleményük szerint zokon vették, hogy Karácsony Gergely nem hívta össze szerdára a Fővárosi Közgyűlés ülését, pedig

szeptember óta ez lett volna az első alkalom, amikor megtárgyalhatták volna a Budapestet érintő ügyeket.

A kormánypárt ugyanis úgy véli, nagyon sok megtárgyalandó ügy van. Kérdezték volna a főpolgármestert többek között a használt frankfurti villamosok utólagos klimatizálásának garanciájáról, a budapesti napi szintű közlekedési káoszról, a csökkentett tartalmú Blaha Lujza tér felújításának drágulásáról, a városi zöldfelületek állapotáról (a nem kis megütközést keltő méh- és juhlegelőkről), a metrószerelvények kampányban megígért klimatizálásáról vagy éppen annak elmaradásáról.

Ehelyett azonban Karácsony Gergely a számára lehetőségre álló utolsó nap délutánján egy személyben döntött a Közgyűlés nevében, más ügyek mellett a Frankfurtból megrendelt 30 éves, leselejtezett villamosok beszerzéséről is 7 milliárd forint értékben, amelyek ráadásul még csak nem is klimatizáltak – írják. Hiába hiszi azt a főpolgármester, valójában ezzel nem a kormánnyal szúrt ki – fogalmaz a Fidesz budapesti frakciója. „Ő a demokráciát kerülte meg, és a budapestieket árulta el, akiknek kampányában még részvételiséget és átláthatóságot ígért” – állítják. De a főpolgármester számára, úgy látszik, nem prioritás a főváros – és ezt a saját bőrén érezheti minden budapesti, véli a kormánypárt.

Az ellenzéknek nem hiányzik a fővárosi közgyűlés. Soproni Tamás, a Momentum elnökségi tagja a párt választási eredményváró rendezvényén 2018. április 8-án (MTI/Mónus Márton)

Soproni: A kormány leépítette a jogállamot és a demokráciát

A fővárost irányító baloldali pártok koalíciója ezzel szemben nem sérelmezi, hogy nem lesz rendes ülés a közeljövőben. Sőt. Soproni Tamás, a Momentum frakcióvezetője a Mandinernek elmondta, távolról még viccesnek is tűnhetne a Fidesz fővárosi frakciójának demokráciáért való aggódása, amikor a „kormány az elmúlt 11 évben folyamatosan építette le a jogállamot és a demokráciát, kisebbségeket támad, és az állami vagyont privatizálva fosztja ki a nemzetünket”. De ez magyarként, belülről megélve egyáltalán nem vicces, sokkal inkább végtelenül cinikus és elkeserítő – foglalta össze magyarázatát Terézváros polgármestere. 

Nyitókép: A Fővárosi Közgyűlés ülése 2020. június 24-én (MTI/Szigetváry Zsolt)

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ronee
2021. július 06. 09:55
Hahhh .. Nehogymár azt képzelje valaki, hogy geri dönt egyedül .. . csak alírja amit eléraknak. Még mindig megdöbbentő számomra, hogy lehetett megválasztani és hogy még mindig benyalja egy csomó pesti ezeket a bohóc faszkodásokat . . .elképesztő
balsors
2021. július 05. 16:59
Egy ilyen kiválló városvezető esetében nem szükséges közgyűlés, minden haladó tudja, érti.
Rocktoberi
2021. július 05. 16:40
Soproni hülye mint a segg. Ezzel még sokra viheti a Momentumban.
nempolitizálok
2021. július 05. 16:22
Most már nem sürgős a demokrácia, hogy hatalomra kerültek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!