Szombathelyi megyéspüspök: Nem szabad elhomályosítani a család fogalmát

2021. augusztus 29. 14:40

Székely János, szombathelyi megyés püspök a Vaol.hu-nak adott, az LMBTQ-mozgalomról, a gyermeknevelésről és a család fontosságáról szóló interjút.

2021. augusztus 29. 14:40
null

Székely Jánossal, a szombathelyi megyés püspökkel készített interjút a Vaol.hu. A püspök elmondta, hogy nem szabad elhomályosítani a család fogalmát, mivel az a társadalom működésének alapja, és ha elmosódik a jelentése, akkor eredeti funkcióját sem fogja beölteni, a társadalom pedig lassan elsorvad.

Kifejtette továbbá, hogy „eljutottunk odáig, hogy egy híres tudóst azért büntettek meg, mert azt merte leírni, hogy az azonos neműek között a szexuális kapcsolat nem természetes.

Benedek pápa ezt nevezte a tolerancia diktatúrájának”.

A portál kérdésére válaszolva, hogy miért érezte fontosnak a család körüli vitában állásfoglalást tenni, a püspök az elmúlt időszakban történt eseteket hozott fel példaként. Felidézte, hogy az Amerikai Egyesült Államokban azért perelt be egy azonos nemű pár egy cukrászt,

mert nem volt hajlandó olyan tortát sütni a pár esküvőjére, amelyen két férfi van. 

A püspök szerint a nyugati világban teret hódító genderideológia nyomás alá helyezi a többségi társadalmat és arra törekszik, hogy mindent a saját szemléletével árasszon el. Nem azt kérik, hogy a nemi vonzalma miatt senkit ne érjen megvetés és hátrányos megkülönböztetés –­ mutatott rá, majd hozzátette: ezzel a keresztény gondolkodás teljesen egyetért, és ha a múltban voltak az egyház vagy a társadalom részérül az azonos neműek iránt vonzódókkal szemben jogsértések és bűnök,

akkor őszintén kéri a bocsánatukat.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jánosbácsi
2021. augusztus 29. 20:40
Én mint hívő katolikus ember aki nem 89 után tért meg eszembe sem jutna a saját vallási közösségemet támadni , de azt mégiscsak meg kell jegyeznem, hogy rossz úton járnak azok az egyházi vezetők akik úgy gondolják nem az Isten hanem Orbán Viktor jelöli ki nekik a helyes utat. Nem a 2000 ezer éves egyháznak kell követnie az álkeresztény politikusokat! Hanem a magukat kereszténynek valló politikusoknak kell betartani a keresztény vallás előírásait. A pápa nem ítéli el a melegeket. "Ferenc pápa deklaráltan támogatja a meleg párkapcsolatok törvényi elismerését, azaz melegházasságot és az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát, de csak polgári jogi, és nem egyházi keretek között. Ha egy meleg Istent keresi, ki vagyok én, hogy megítéljem őt?” Amiről nem szívesen nyilatkoznak a magyar egyházi vezetők. A pápának viszont nagyon keményen nyilatkozik ez ügyben . Jó lenne ha a magyar katolikus egyház vezetői is ezekkel az igazán komoly problémákkal foglalkoznának. A római katolikus egyház soha többé nem fogja fedezni a gyermekek elleni szexuális visszaéléseket elkövető papokat, azok pedig, akik közülük ilyen bűnöket követtek el, jobban teszik, ha feladják magukat - mondta Ferenc pápa a római kúriához intézett hagyományos karácsonyi beszédében pénteken. Adjátok magatokat a földi igazságszolgáltatás kezébe, és készüljetek az isteni igazságszolgáltatásra. "
Élő Éva
2021. augusztus 29. 17:52
Jézus a magvetős példabeszédében elmondta, hogy minden negyedik mag ered meg. Tehát mindenkor a 80/20 szabály szerint, a társadalmak 1/4-e él a krisztusi elvek szerint.Az okokat is meghatározta. Viszont azt is elmondta, hogy veletek leszek a világ végezetéig. Ne féljetek! Új, szomorú magyar statisztikát ismertetett a napokban valamelyik népesedéssel foglalkozó kutató intézet. A gimnazista lányok közül 50 % mondta azt, hogy gyermek nélkül is el tudja képzelni az életét. Egyetlen kivételt képeztek, a magukat hívő keresztényként meghatározó lányok.
Macskakalapban2
2021. augusztus 29. 16:49
Ezt a csatát úgy nyerheti meg a konzervatív oldal, ha leül vitázni és meggyőzi a másik oldalt a család hagyományos - számomra normálisabb - fogalmáról. Máskülönben halálra van ítélve 20-30 éven belül. Sőt lehet már nem is lehet megállítani.
péterx
2021. augusztus 29. 16:12
A Szentháromság - az Atya Jézus által a Szentlélekben - már közölte, kinyilatkoztatta, mi a család. Bárki, aki eltekint az Abszolút és Élő Isten lététől, bármit - családot, nem identitást, haza fogalmát stb - úgy értelmez, ahogy akar. Egy dolga azért volna: hogy belássa, az önkényes definíciói elvontak, tetszőlegesen konstruáltak, s ezért biztosan nem kötelezőek. Tehát legyenek szívesek elismerni a kritizálhatóságukat, s ne jajveszékeljenek "homofóbiáról", meg diszkriminációról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!