Ferenc pápa: Elfogadhatatlan, hogy az Európai Uniót ideológiai gyarmatosításra használják

2021. szeptember 15. 20:03

Az egyházfő a Magyar Kurír kérdésére válaszolva azt is elmondta: lehetséges, hogy a következő évek során újból ellátogat majd Magyarországra.

2021. szeptember 15. 20:03
null

Véget ért Ferenc pápa szlovákiai apostoli útja. A hazafelé tartó repülőúton az első kérdést a Magyar Kurír katolikus újság munkatársa, Kuzmányi István tehette föl a Szentatyának. 

„Miért döntött úgy, hogy mint pápa huszonegy év után részt vesz a nemzetközi eucharisztikus kongresszuson? Ebből az eseményből kiindulva hogyan látja az európai kereszténység jövőjét, és mi, magyarok mit tehetünk érte?” – kérdezte a Magyar Kurír újságírója. 

„Köszönöm, nagyon köszönöm! Először nem értették igazán az emberek: »csak a szertartásra jön, de nem látogat meg minket, magyarokat?«; és van, aki rosszat feltételezett. De aztán elmagyaráztam, hogy a látogatást Szlovákiába terveztük, és az eucharisztikus kongresszuson való részvételen később kezdtem gondolkodni” – oszlatta el azokat a pletykákat a pápa, melyek a mai napig tartják magukat a baloldai sajtóban, miszerint a pápalátogatás rövidsége az egyházfő és Orbán Viktor közti politikai különbségekből ered. 

– mondta Ferenc pápa, hozzátéve: „nagyon sok értéke van a magyaroknak, például megragadott, mennyire mély az ökumenizmus iránti érzék. Ez mélyen megérintett”.

Európa jövője kapcsán Ferenc pápa az Európai Unió keresztény gyökereihez való visszatérést szorgalmazta.

„Általánosságban Európának – mindig elmondom – vissza kell térnie az alapító atyák álmaihoz. Az Európai Unió nem egy gyűlés, hogy bizonyos dolgokat elintézzünk, szétosszunk. Az Európai Unió alapja egy olyan szellemiség, amelyet Schuman, Adenauer, De Gasperi álmodott meg. Vissza kell térni ezekhez a nagyokhoz” – hangsúlyozta a Szentatya. 

Kifejtette: úgy véli, hogy „fennáll a veszélye annak, hogy az Európai Unió csak egy irányító hivatal legyen, de ez nem helyes”.

„El kell menni egészen a misztikáig, meg kell keresni Európa gyökereit, és tovább kell vinnie azokat. És úgy gondolom, minden országnak előre kell haladnia.

és ez elfogadhatatlan. Nem! Az Európai Uniónak függetlennek kell lennie, és minden országnak azonos színvonalon kell állnia, a nagy alapítók álmából nyerve inspirációt. Én így látom. És ti, magyarok: veletek voltam tavaly Erdélyben, csodálatos volt az a magyar mise!” – zárta válaszát Ferenc pápa.

Fotó: MTI/AP/POOL AFP/Tiziana Fabi

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Augustus1
2021. szeptember 16. 14:20
Azért egyáltalán nem egyértelmű, hogy valamiféle "megvilágosodás" történt. Egyszerűen arról van szó, hogy nemcsak Ferenc pápával kapcsolatban, hanem amúgy összességében számunkra nem az van, ami van, hanem az, amit a létezőből a média mutat. A manipuláció azzal kezdődik, hogy valakik eldöntik: mi hír, és mi nem az. Aztán jön a további manipulációs technika: kiragadott félidézetek, egyértelmű hazugságok, csúsztatások, elhallgatások stb. De nagyon könnyen keresztül lehet rajta látni, ha alaposan átelmélkedjük az első nagy manipulációt: "Tényleg azt mondta Isten, hogy nem ehettek a kert valamennyi fájáról? - Nem, csak a kert közepén álló fa gyümölcséről mondta, hogy nem ehetünk belőle." Kérdezett egy olyat, amiről jól tudta, hogy könnyedén hárítható. De nem is azt kérdezte, ami elhangzott, ill. nem is kérdezett semmit. Egyszerűen bele akarta ültetni Éva fejébe a gondolatot, hogy őt valaki galád módon korlátozza - sikerrel.
Bimm-bamm
2021. szeptember 16. 08:20
Én úgy gondolom nem kell válaszolni az ilyen idióta kommentelőknek mint Alcsúti-Paraszt, szájkeresztény, és még pár nagytudásunak. Ezek itt jutnak orgazmusközeli állapotba és ha nem szólsz vissza nekik, nem lesz játékuk, eltűnnek innen, máshol próbálják kiélni ferde hajlamaikat.
Csigorin
2021. szeptember 16. 07:35
nincs mas lehetoseg, Putyin Orbanon keresztul beszervezte
balbako_
2021. szeptember 16. 07:26
Haha! Most elmondhatják, hogy Orbán elrontotta a pápát, mert Szlovákiából visszafelé a repülőn nyilatkozott, hogy nagyon jól érezte magát nálunk, dicsérte a magyar környezetvédelmet, megköszönte a vendéglátást és kifejtette szívesen ellátogatna hozzánk újra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!