Újra megnyílt a Nyugati utascsarnoka

2021. szeptember 01. 08:31

Elkészült a tetőszerkeszet.

2021. szeptember 01. 08:31
null

Elkészült a tetőszerkezet, így újra megnyílt a Nyugati pályaudvar utascsarnoka, ahol modern digitális tájékoztató rendszer és új vágányvégi kijelzők várják az évente megforduló közel 18 millió utast – írja az Index.

Hozzáteszik: a munkálatok összessége csak jövő nyárra fejeződhet be, mivel még hátra van a pénztárcsarnok belső boltozatának javítása és tetőszerkezetének felújítása. Ez várhatóan 2022 elejére elkészül, és csak azután következik a pályaudvar aluljárójában a világítási rendszer felújítása és az álmennyezet újjáépítése.

Az akadálymentesítés részeként a vak és gyengénlátó utasok számára okos taktilis vezető- és veszélyjelző sávokat is kialakítanak.

Az Európában még csak néhány belga és olasz állomáson alkalmazott jelzések célja, hogy talppal vagy segédeszközzel, azaz okosbottal érzékelhető hanginformációt szolgáltassanak a biztonságosan használható közlekedési folyósokról, az esetleges akadályokról, veszélyhelyzetekről.

A rendszer használójának Bluetooth-szal felszerelt botja a járófelülethez érintve érzékeli a címkékből érkező rádiójeleket, és továbbítja az információkat egy mobiltelefonos applikációnak, amely felolvassa számára az instrukciókat.

A MÁV egy KISS motorvonattal köszöntötte az új állomást. nyár végétől ugyanis újabb 4 ilyen emeletes vonat állt forgalomba az elővárosi vonalakon, így immár 14 jár a fővárosi agglomerációban. Ez lehetővé teszi, hogy hétvégente a két legforgalmasabb vonalon, a vácin és a ceglédin már csak KISS és FLIRT motorvonatok közlekedjenek.

Az újjá alakított pályaudvart pedig Rizsavi Tamás fotográfus-mozdonyvezető képeiről – amelyeket a tetőről készített – is megnézhetjük:

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2021. szeptember 01. 18:48
Lehet, hogy a csarnokba nem kellett volna beengedni már vonatot. Csak az utasok kényelmét szolgálná itt valami. A WestEnd és a Podmaniczky között lehetne út a gyalogosoknak, ahol könnyen megtalálnák a sorban álló vonatokat és nem kellene kerülniük a négy középső csarnok vágány miatt. Amíg készen nem lesz a Nyugati-Déli alagút. A Teréz körút és a belváros forgalmát meg csökkenteni lehetne a tervezett cirkusz helyén néhány sávval. Lehetne park, mélygarázs, most még minden. Kár tönkretenne azt a területet. Ne falazzuk be a belvárost. Hagyjuk meg az unokáinknak.
még fokozza
2021. szeptember 01. 18:40
A FLIRT az nagyon jó. A KISS szart sem ér, azt állandóan javítják és kényelmetlen.
lendvaiildiko
2021. szeptember 01. 17:49
Geli még nem vezette fel a rongyos-gárdát! Majd ajrópaivá teszi. (Nem volt célom a rossz-sorsú emberek kigunyolása. Meglátásom szerint szervezett Budapest szarral, húggyal való bevonása. Még Demszky idején is rendezettebb volt Budapest, mint most.
Besenyő István újratőtve
2021. szeptember 01. 15:03
"Az újjá alakított pályaudvart pedig Rizsavi Tamás fotográfus-mozdonyvezető képeiről – amelyeket a tetőről készített – is megnézhetjük:" Hol nézhetjük meg, drága Mandiner?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!