Fontos könnyítést lengetett be az MNB a fiatal lakásvásárlóknak

2021. október 21. 13:45

Az elszálló lakásárak miatt a fiatalabb korosztály első lakáshoz jutásának támogatása érdekében lazíthatnak a hitelfedezeti mutató szabályain.

2021. október 21. 13:45

A lakásárak emelkedése miatt a hitelfedezeti mutatóra (HFM) vonatkozó szabályozás által előírt önerő-szükséglet előteremtése problémát jelenthet egyes fogyasztói csoportoknak. Főként a fiatalabb korosztály esetében jellemző az, hogy az önerő előteremtése nehézkesebb számukra.

A Portfolio arról ír: az MNB vizsgálja, hogy milyen külföldi példákat léteznek arra vonatkozóan, hogy számukra a lakásvásárlás elérhetősége javuljon. Számos országban alkalmaznak a hitelfedezeti mutatóra vonatkozóan kivételszabályokat, amik az első lakásvásárlók esetében magasabb limiteket engedélyeznek, az MNB vizsgálja, ezeket a hazai környezetben hogyan lehetne bevezetni.

Az MNB közleményében további részleteket osztott meg ezzel kapcsolatban: Magyarországon a fiatalabb korosztályok esetén a HFM korlát első lakásvásárlókra vonatkozó, nemzetközi tapasztalatoknak megfelelő. 5-10 százalékponttal való esetleges emelése évente akár 20 ezer ügyfél lakáshoz jutását könnyíthetné meg.

A hitelfedezeti mutató (HFM) felső korlátja jelenleg az adósságfékszabályok értelmében 80%, vagyis a forgalmi érték négyötödéig lehet hitelt felvenni.

Hitelezés és moratórium

A Makroprudenciális jelentés megállapítása szerint az adósságfék szabályok, a likviditási és finanszírozási szabályok biztosították, hogy a bankok erős ellenállóképeséggel rendelkezzenek egy kihívásokkal teli időszakban is. A hitelezési kapacitás fenntartása érdekében tőkepuffer lazításokat vezettek be a járványidőszak alatt.  A hitelezésre az elmúlt időszakban több hatás is volt, a járványhelyzet miatt visszaesés a kockázatvállalásban a banki és az ügyfél oldalon is. Az erős hitelezést jelentős mértékben támogatják az állami hitelezési konstrukciók, nincs túlfűtöttség, inkább a kilábalás támogatásáról van szó, az MNB nem fog emiatt beavatkozni a hitelpiacon.

Ahogy a jelentéssel kiadott közleményben fogalmaztak: a bankrendszer a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk alatt is stabilan és túlzott eladósodásra utaló jelek nélkül töltötte be gazdaságfinanszírozó szerepét, a fizetési moratórium lejárta után azonban a kockázatok várható növekedésének kezelése kiemelt figyelmet igényel.

A tájékoztatón kiemelték: novembertől szűkített körnek lesz elérhető a moratórium, ez alapvetően meghatározza, hogy mennyire látható az intézmények számára az adósok hitelképessége, a moratóriumban lévő állományok törlesztési információi nem álltak eddig rendelkezésre.

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2021. október 21. 18:13
Ezeket a bejelentéseket úgy kell megtenni, hogy az összegek folyósítása csak jövő májusban kezdődik. Sajnos. De így van. Hogy mindenki érezze, miről van szó. Mert, ha nem, akkor fletóék egész bandája lázas lakásvásárlásba kezd. Még április előtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!