Életveszélyben van a kiskunhalasi párduc

2021. december 16. 08:54

Könnyen lehet, hogy nem tud magának vizet és élelmet szerezni az elkóborolt nagymacska, akit a hideg is fenyeget.

2021. december 16. 08:54
null

Súlyos veszély fenyegeti azt a fekete nagymacskát, akit nemrég videóztak le Kiskunhalas határában – írja a 24.hu. A párduc ugyanis vélhetően még életében nem vadászott, így a táplálék, sőt az ivóvíz megszerzése is nehézséget okozhat neki. Az Afrikában és Dél-Ázsiában honos ragadozó ráadásul a téli hideghez sincsen hozzászokva, így könnyen elpusztulhat.

A portálnak nyilatkozó Hanga Zoltán szerint egyik magyar állatkertből sem tűnhetett el a párduc. A Fővárosi Állat- és Növénykert sajtószóvivője szerint magánszemély nem is tarthat hazánkban ilyen állatot. A szóvivő szerint

hasonló veszélyek leselkednek rá, mint a Bükkben elkóborolt, azóta sajnos elpusztult szerválra, aki szintén nem tudott ivóvizet szerezni magának az erdőben.

A 24.hu hozzáteszi: a párduc veszélyes állat, de emberre nem támad, ha nem érzi magát veszélyben. A kutyák, macskák és más háziállatok viszont veszélyben lehetnek, mivel egyébként ilyen méretű állatokra vadászik. A párduc egyébként akár 90 kilogrammot is nyomhat, testhossza pedig a 160 centimétert is elérheti. Rejtőzködő, lesből támadó ragadozóról van szó, amit az erdőben szinte teljesen esélytelen megtalálni – nyílt területen azonban lehetséges. A rendőrség által kiadott közlemény azt is hozzáteszi, hogy a párducok nagy területeket is hajlamosak bebarangolni, vagyis

egyáltalán nem csak Kiskunhalas környékén lehet számítani a felbukkanására.

Hanga Zoltán a lapnak azt mondta, hogy ha minden jól megy, a párduc nem támad meg senkit és sikerül elfogni, akkor valamelyik állatkertbe fog kerülni, ahol meggyógyítják majd. Sorsa további alakulásáról a hatóságok fognak dönteni, s mivel valószínű, hogy engedély nélkül tartotta a gazdája, jó eséllyel nem kerülhet majd vissza hozzá.

Puma-szerű nagymacskát láttak az utcán Kiskunhalason – Az állat kiszámíthatatlan, veszélyes.

 Az állat kiszámíthatatlan, veszélyes.

Fotó: PATRICK HERTZOG / AFP

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Exponent
2021. december 16. 23:45
Olvasva néhány kommentet elhatalmasodik bennem egy érzés....jobban kezdem utálni az "embereket", mint az "állatokat" .
békalepcse
2021. december 16. 21:57
Aki nem ismerné a farkasok vadászati stratégiáját. Megkergetik a rudlit és ha sikerül leválasztani egy egyedet, akkor azt a teljes kinerüléséig üldözik felváltva. Semmi szelekcíó, semmi betegek kiválasztása. Nyáron ez még brutálisabb. Van elleni készülő tehén azt napokig követik és zaba. Az állatokat folyamatisan zaklatják, nem hagyják kérödzni, bele rohad a kaja és utának könnyű préda. Egyáltalán nem különb egy elvadult kutyafalkánál. A medve opportunista és szükségből ragadozó. Teljesen mindegy mi csak enni lehessen belőle, akár emberböl is. Kiszagolja a szendvicsedet de desszertnek megteszed magad is. Kell e valakinek ilyen szomszéd? Kötve hiszem. A párduc mindig kiválaszja a leggyengébbet és következetesen azt vadássza le, véletlen sem az életképeset. Lehet választani.
Akitlosz
2021. december 16. 20:11
"s mivel valószínű, hogy engedély nélkül tartotta a gazdája, jó eséllyel nem kerülhet majd vissza hozzá." Mert lehet engedélyt kapni párductartásra? Hát ezért nincsen engedélye senkinek. Még mosómedvét is tilos tartani.
Akitlosz
2021. december 16. 20:07
"A Fővárosi Állat- és Növénykert sajtószóvivője szerint magánszemély nem is tarthat hazánkban ilyen állatot." Ezért kénytelenek a magánszemélyek illegálisan tartani. Csakúgy mint a kincskeresők kincset keresni. Miért állami monopólium az állattartás is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!