LikeFight: Jobboldali véleményvezérek az élen, Márki-Zay csak a hátrányát tudta növelni

2021. december 18. 18:59

Ezen a héten a Facebookon tovább nyílt az olló a jobboldal és a baloldal között, a Fidesz előretörése minden fronton nőtt, Márki-Zay Péter és a baloldal pedig hiába próbálkozik bármivel is, a lemaradásuk egyre jelentősebb.

2021. december 18. 18:59
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Ezúttal a december 10. és december 16. közötti időszakot elemeztük ki, s aligha meglepetés, hogy a legfrissebb eredményeink egyaránt szoros korrelációt mutatnak a kiszivárgott baloldali, valamint a Századvég által közölt klasszikus közvéleménykutatási adatokkal. A facebookos interakciószámok sem szolgálnak jó hírekkel a baloldal számára.

Emlékeztetőül: a napokban Márki-Zay Péterre nézve roppant kellemetlen közvélemény-kutatási adatok jelentek meg a 444.hu-n, amiből kiderült, hogy a Fidesz 14 százalékkal vezet az összefogott baloldallal szemben. A kiszivárgott kutatás csupán megerősíti azt a két hónapja tartó trendet, amelyet a közösségi média interakciószámait elemezve a LikeFight sorozatban olvasóink már megismerhettek.

Az elmúlt hetekben a baloldal részéről több kísérlet is történt a politikai ingerküszöb áttörésére,

gondoljunk csak a Völner-ügyben felépített kommunikációs offenzívára, vagy az új népszavazási kezdeményezésekre. Csakhogy ezek nem segítettek a baloldalnak abban, hogy szereplőik bármely fronton több lájkhoz, megosztáshoz jussanak. E kísérletek az interneten mindeddig érdektelenségbe fulladtak.

Politikusok

Ezzel szemben Orbán Viktor tovább növelte interakciószámait, átlépve a negyedmilliós lélektani határt is a héten. Megállíthatatlannak tűnik a második helyet megszerző Szijjártó Péter is, talán az ő esete a legjobb példa arra, hogy a követőtáborok mennyire meghálálják a rendszeres, aktív jelenlétet a Facebookon. Varga Juditot az elmúlt két hétben számos baloldali politikus és médiatermék támadta, de ezek meg sem ingatták előkelő helyét a politikusi versenyben – ellentétben mondjuk Karácsony Gergellyel, akit a Városháza körül kialakult korrupciós botrányok látványosan visszavetették az interakciólistán.

A jobboldali blokkon belül az érdekes mozgások nem az élvonalban, sokkal inkább a középmezőnyben történnek: az országosan talán kevésbé ismert KDNP-s Aradszki András is bekerült a legjobban szereplő politikusok közé. A képviselő nemcsak saját munkájáról számol be, hanem a patikamérlegen kimért posztok helyett olyasféle nemzeti mémoldalként is használja saját oldalát, ahol rendkívül lelkes tábort gyűjtött maga köré.

A baloldal összteljesítménye csökkent, s azon belül továbbra sem tudott az élre törni Márki-Zay Péter, hiába költ sokkal többet, mint bármely más baloldali politikus.

pedig csapata ma már láthatóan több erőfeszítést tesz bele a bejegyzésekbe, ám mindez nem vezetett nagyobb sikerhez. Sőt.

Hivatalos oldalak

Rendkívüli esemény nélkül zajlott ez a hét is, meggyőző jobboldali fölény alakult ki a hivatalos oldalaknál. A kormány és a Fidesz a szokásos módon vezeti a listát. A KDNP pedig előzte az LMP-t, a Momentumot és a Párbeszédet is. 

A hivatalos oldalak tekintetében a Fidesz és a baloldal stratégiája talán ezen a héten tért el leginkább egymástól: míg a Kormány és a Fidesz oldalai előkelen szerepeltetik Orbán Viktort, addig a baloldali pártok majdnem egyet sem posztolnak Márki-Zay Péterről. Talán ez már a mérések konzekvenciáit levonó döntések miatt alakulhatott így, a baloldal miniszterelnök jelöltje ugyanis nem hozza a lájkokat.

Véleményvezérek

A Megafon véleményvezéreinek és a hagyományos jobboldali mémoldalaknak a kétharmad körüli eredményükkel, illetve trendszerű erősödésükkel eddig sem volt okuk panaszkodni, azonban a 71 százalék felett „bezsebelt” legújabb interakciószám egyértelműen a baloldali kampánygépezet megroppanását jelzi.

A baloldalon eltűnt a lelkesedés, s még a posztok száma is visszaesett.

A jobboldal egyáltalán nem engedett az év végi hangulat csábításának, szünet nélkül terítik üzeneteiket és sorban állítják elő a tartalmakat.

Érdekes jelenség, hogy míg a baloldali pártok még az egységes szlogent és kampányszíneket sem választották ki, addig a jobboldalon még a mémoldalak és véleményvezérek is egyből lecsapnak az összes baloldali bakira. A legnagyobb baloldali mémoldalak visszaesésével olyan kisebb oldalak is ismét a TOP10-be kerültek, mint Antsi vagy Ponciusz Pilátusz.

A megcsappant interakciószámok jól jelzik, hogy bár a DK-s oldalak mindent elkövettek, hogy megkedveltessék Márki-Zay Pétert a baloldali törzsbázissal, az elégedetlen kommentek számának növekedése és az egyre fogyatkozó megosztások, lájkok száma komoly kihívást jelentenek Márki-Zay Péter és a komplett baloldal számára.

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tóth Zoltán
2021. december 19. 09:11
#kamuvalasztas #kamuparlament #kamuellenzek - ! ! - B - O - J - K - O - T - T - ! ! - #forradalmat
states
2021. december 19. 07:08
Ha megint buknak, akkor ennek a komcsi csürhének így ahogy vannak vége, 2026-ban új politikai erő jelenik meg a baloldalon.
syphax
2021. december 19. 06:04
A Fidesz-KDNP contra Egyesült Balliberális ellenzék mostani közvéleménykutatatási csatája, ill. annak média-interpretációja SZINDRÓMATIKUS ÉRTÉKŰ, és nem bonyolult a magyarázata. (legföljebb csak a csalódott "ballibeknek" az!) Ugyanis. A mai 14%-os vagy még annál is több %-os Fidesz-KDNP előny tkp. MÁR MEGVOLT(!!!) okt. végén is--a nagy dérrel-dúrral felfújt és csak ballib média által VERBÁLISAN(!) felturbózottan kommunikálták az ú.n. előválasztási cirkusz végén is. Csak azt A HELYZETET mesterségesen "letorzitották" jóelőre--"EGÁLNAK" HAZUDVÁN A VALÓSÁGOS HELYZETET, ami nem volt igaz már akkor sem, de(!)-- taktikai megfontolásokból-- az amolyan Pulai meg Závecz féle nagyokosok "beledumálták-belehadoválták a nagyvilágba". Ezért azután "bementek a csőbe" az Ágika-társelnökasszony féle naiv maszoposok meg Klára asszonyék meg Fegyőrék, s hasonlók, mert ugye jólesik elhinni a pozitivumot még akkor is, ha az nem igaz. Most azután még mázlijuk is van, hogy a 444 "megcsipte" őket a VALÓSÁGGAL--azaz: a valóságos ténybeli arányhelyzettel--mondván: ÉBREDJETEK MÁR FEL MÉG JÖVŐ ÁPRILIS ELŐTT(!) HOL IS VAGYTOK .ÚGYHOGY MÉG MEG IS KÖSZÖNHETIK 444-ÉKNEK VALÓJÁBAN: HOGY IS ITYEG A FITYEG!!!! Amit persze Kunhalmi Ágika meg zajos márki a péter nem akarnak elhinni, pedig EZ A VALÓSÁG, SŐT, MÁR EZ VOLT OKTÓBERBENH IS-- csak az orruknál fogva félrevezették őket a ravasz és hánnendre féle közvéleményhamisitó zsidajok! De kapaszkoggyanak meg alapossan tótberciék meg fegyőrék!-EZ A "MOSTANI"(!) AZ IGAZI ÉS VALÓDI VALÓSÁG!!!
Akitlosz
2021. december 19. 01:08
Ez a "likefight" is nyílt közpénzlopás. Semmilyen mértékben nem közérdek az adófizetők pénzét erre költeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!