A Szabad Európa Rádió szerint is elszálltak az ellenzék népszavazási esélyei

2022. január 21. 23:14

Hiába népszavazna az ellenzék is a választásokon, kifutottak a határidőből – írja a Szabad Európa.

2022. január 21. 23:14
null

Esélye sincs az ellenzéknek arra, hogy az április 3-i választásokon, illetve az aznap tartandó kormánynépszavazással egy időben dönthessenek a választópolgárok népszavazási kérdéseiről. Ehhez még jogi rafinériára sincs szükség, az ellenzéki pártok egyszerűen kicsúsztak a határidőből – írja a Szabad Európa. 

Pénteken adták le a Karácsony Gergely kezdeményezésére indult népszavazásokhoz szükséges ajánlóíveket a baloldali összefogás pártjai.

Kérdésenként 235 ezer aláírást gyűjtött össze az ellenzék a népszavazás kiírásához

Két témakörben kérnék ki az emberek véleményét, egyrészt arról, hogy mit szólnak a kínai Fudan Egyetem létesítéséről szóló szerződésről, másrészt, hogy megnövelnék-e az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartamát 270 napra.

„A népszavazási törvényben egyértelműen le vannak írva a népszavazásra vonatkozó határidők. Ez alapján rekonstruálta a Szabad Európa, hogy mi lesz a leadott ívek sorsa, milyen ügyintézési procedúrán kell átesni. Ha nem számolunk a törvényben előírt maximális határidőkkel, és eltekintünk attól, hogy valaki jogorvoslati kérelemmel késlelteti a folyamatot, és a legjobb szándékot feltételezzük a kormányközeli szereplőktől, vagyis Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől és Áder János köztársasági elnöktől, akkor sem lehet kiírni a népszavazást április 3-ra” – írja a lap. 

– írja a Szabad Európa.

Fotó: Balogh Zoltán, MTI

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2022. január 22. 15:18
Miért pont ez sikerült volna nekik?
Andilla
2022. január 22. 13:59
Esse értem. Ad eggy. Nem 470, hanem 235 ezer ember írta alá - vagy duplán kellett kitölteniük és aláírniuk, kérdésenként eggy-eggy kérdőívet? Há hogy lenne annak má értelme? Pazarojják a papírt meg az időt? Ad kettő. Ha kicsúsztak az időből, akkor mit ünnepel az összefosás, hogy "Megcsináltuk!"? Ojan büszkék magukra a fészbúkon, twitteren - de mire fel? Hogy 8 párt meg tudott mozgatni 235 ezer embert, összesen? És még így is hijába?
yndi
2022. január 22. 11:20
”Hiába van harminc napja arra, hogy döntsön a parlament, tegyük fel, hogy a képviselők aktívak, és már aznap határozatban döntenek a népszavazás elrendeléséről, és ez már aznap megjelenik a Magyar Közlönyben. Ezzel párhuzamosan – szintén aznap – az Országgyűlés elnöke tájékoztatja a köztársasági elnököt.” De miért tegyünk fel ennyire valószínűtlen dolgokat? Eleve reménytelen, hogy a rezsim megengedje, hogy a népszavazás egy napon legyen a választásokkal. Az ellenzék semmiféle határidőből nem futott ki.
Patapata
2022. január 22. 11:16
Nem érdekel, akkor is oegygé, meg dittatura.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!