A fiataloknak járó adókedvezmény nem veszhet el, és nem is lehet lemondani róla

2022. január 26. 10:45

A fiatalok idei első fizetése mintegy 65 ezer forinttal is magasabb lehet.

2022. január 26. 10:45
null

Idén január 1-től a 25 év alattiak az átlagbérig mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól. A kedvezmény igénybevétele automatikus: külön nem kell kérni, és nem is kell nyilatkozni róla a munkáltatónál – emlékeztetett szerdai közleményében a Pénzügyminisztérium (PM). Az adókedvezményt már a januárra szóló, február elején átutalt fizetésben is érvényesítenie kell a munkáltatónak, így a fiatalok idei első fizetése mintegy 65 ezer forinttal is magasabb lehet. Nyilatkozatot a 25 év alattiaknak csak egy esetben kell kitölteniük: ha a kedvezményt nem kívánják érvényesíteni. Például azért, mert több munkáltatótól is van jövedelmük, amelyek együtt már meghaladják az adómentes értékhatárt. Vagyis

csak annak kell nyilatkoznia, akinek a több forrásból származó jövedelme az idén meghaladja az 5 204 400 forintot.   

A 25 év alattiaknak az adókedvezmény nemcsak a munkabér után jár, hanem például a táppénz, a megbízási díj, az őstermelői és az átalányban megállapított jövedelem és a vállalkozói kivét után is. Az első házasoknak járó adókedvezmény sem veszhet el az adómentesség miatt. Ha két 25 év alatti összeházasodik, akkor a fiatalok az első házasoknak járó adókedvezményt nem az esküvőt követő hónaptól, hanem 25 éves koruktól számított 24 hónapon keresztül vehetik igénybe – áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

(MTI)

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. január 26. 17:09
Kedves Mihály! Na, persze ez hülyeség, nem jut el hozzá. Azért leírom. Kicseszted a Katásokat. A fiam kénytelen volt a másodállásában egy kft. gründolni. Így a korábbi KATÁS másodállását felfüggesztette. Most a főállásában a két gyerek után visszakapná az SZJA-t. Az OK. Viszont a másodállásban nem tudja visszaigényelni, mert év közben felfüggesztette az adószámát, és arról nem engedi visszaigényelni ezt az SZJA-t. Kidobja a rendszer, hogy nem érvényes az adószám. Aztán meg tavaly fél évig érvényes volt. A felét vissza kellene fizetni a másodállású Katából is.
nyúlgerinc
2022. január 26. 11:09
"A fiataloknak járó adókedvezmény nem veszhet el, és nem is lehet lemondani róla" Minden tiszteletem a tiéd Mihály, nagyra értékelem gazdaságpolitikádat, de ezzel a kijelentéseddel vitatkoznék. Tudniillik aki nem kéri - bármely okból - az adókedvezményt annak természetesen nem adnám meg ezt az igazán gavallér támogatást, sőt a NAV honlapján közzé is tenném azok neveit akik nem kérik ezt támogatást. Hadd lássa az ország-világ, hogy mennyi marha ifjonc van manapság is még országunkban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!