Szijjártó: Magyarország 150 ezer adag vakcinát adományoz Ecuadornak

2022. január 26. 07:12

Egyre több magyar cég találja meg a számítását az ecuadori piacon, mondta a külügyminiszter.

2022. január 26. 07:12
null

Az ecuadori kormány kérésére Magyarország 150 ezer adag AstraZeneca-vakcinát adományoz a dél-amerikai országnak – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán. Az intézkedéstől azt várják, hogy Ecuador fel tudja gyorsítani az oltási kampányát, így jobban ellen tud állni a világjárvány kihívásainak, illetve Magyarország még inkább hozzá tud járulni a világjárvánnyal szembeni globális védekezés sikeréhez – közölte a magyar diplomácia vezetője. Leszögezte: Magyarországnak az az érdeke, hogy a világ minden pontján fel tudják gyorsítani az oltási kampányt, mert a lassú oltási kampányok, az alacsony átoltottsági ráta okozza alapvetően az újabb variánsok és mutánsok kialakulását. Ezek a variánsok pedig hamar eljutnak, eljutnának Európába is, amit meg kell akadályozni – tette hozzá.    

A két ország gazdasági együttműködése dinamikusan bővül

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a világjárvánnyal az egész világ komoly küzdelmet folytat. A vírus nem ismer határokat, és az látszik, hogy egy-egy kialakuló új variáns napokon vagy heteken belül több ezer, több tízezer kilométerrel távolabb található országokban is felüti a fejét – jelezte. Ez a helyzet a latin-amerikai kontinensen is, ahol komoly küzdelmet folytatnak a járvánnyal szemben – fűzte hozzá. Ecuadorral – folytatta – egyébként is szoros együttműködése alakult ki Magyarországnak, amely

egyetlen közép-európai országként nagykövetséget tart fenn a dél-amerikai országban.    

Az elmúlt időszakban a két ország gazdasági együttműködése is dinamikusan bővült. Egyre több magyar cég találja meg a számítását az ecuadori piacon, és onnan kiindulási pontként aztán tovább terjeszkednek a latin-amerikai piacokra – mondta Szijjártó Péter. Megjegyezte, már korában is volt egészségügyi együttműködés Ecuadorral: Magyarország 20 ezer, különleges gyermekbetegségek megelőzésére alkalmas oltóanyagot szállított számukra, illetve küldött 100 ezer maszkot, tekintettel az országban tartózkodó sok venezuelai menekültre is – idézte fel a külügyminiszter.

(MTI)

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
malori
2022. január 27. 08:07
Egyébként meg beperlem a magyar államot, ha nem tudja bizonyítani, hogy két oltás után miért nem vagyok védett. És hót zicher, hogy nem tudja. Azt javaslom, hogy elégedjenek meg kettővel. És legfeljebb találjanak ki rá valami fokozatot. Mert hogy sem harmadikkal, sem ötödikkel, sem huszonötödikkel nem oltatom be magam, az hót zicher.
malori
2022. január 27. 08:04
Ez mind szép és jó. Adomkányozzunk csak, főleg Afrikába. De legközelebb már csak annyit kéne berendelni, ami el is fogy, a lejárati szavatosság előtt. Vagy az alatt egy kicsivel. Az nem baj, ha egy kicsit várni kell rá, annál kelendőbb.
MayorAnna
2022. január 26. 10:19
Venezuelának miért nem adományoztok?
MaBaker
2022. január 26. 09:57
Így is lehet kommunikálni, hogy nem kellett senkinek a lötty. Ecuadorban sem fog kelleni senkinek. Csak majd nem a Magyar kormánynak kell kommunikálnia, hogy nála járt le a cucc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!