Az ellenzéki szavazóknak is jobb, hogy így alakult – Dörner György a Mandinernek

2022. április 18. 13:00

Egy önmagát meghatározni képtelen formációt láttak a választópolgárok a kormányerő ellenzékében – Dörner György, az Új Színház ügyvezető igazgatója szerint ez is jócskán belejátszott a 2022-es parlamenti választás kimenetelébe.

2022. április 18. 13:00
null
Joó István
Joó István

Mi történt a választáson? A Mandiner a magyar nyilvánosság neves szereplőit kérdezi meg új sorozatában a választás tanulságairól. Újabb interjúalanyunk: Dörner György színművésu, az Új Színház igazgatója.

***

Milyen érzelmet váltott ki önből, hogy ekkora győzelmet aratott a Fidesz-KDNP?

Nagy öröm volt számomra az eredmény, amit, ha lehet, a meglepődésem még fokozott is. Erre azért nem számítottam. Korábban úgy éreztem, nagyon is benne van a levegőben, hogy szoros eredmény születik, beleértve azt az eshetőséget is, hogy akár az ellenzék győz minimális különbséggel. Ahogy előrehaladt a kampány, egyre kézzel foghatóbbá vált, hogy kormányzóképes erőnek egyedül a Fidesz-KDNP tűnik fel a társadalom szemében. De mivel „láttam én már karón varjút”, bizonyos aggodalommal vártam április 3-át. Mentségemre szolgáljon: a közvélemény-kutatások sem vetítettek előre ekkora jobboldali győzelmet. Végül mégis ez az igen szép eredmény sikeredett, úgy vélem, az egész ország javára… 

A baloldal a választás után azonnal hibáztatni kezdte az addigi miniszterelnök-jelöltjét, egymásra mutogatás folyik, ki nem hozta a kellő szavazatszámot. Ön, aki nem politikus, sem elemző, „csak” egy közismerten konzervatív színházigazgató, népszerű színművész, milyennek látja ezt az ellenzéket?

A választáson szerintem nem csak egy – extrémet természetesnek mondó, nemzeti kérdések iránt érzéketlennek tűnő – bal- és liberális oldallal szemben kellett győznie a kormányerőnek. Hanem főleg egy olyan ellenféllel szemben, amelynek nincs kivehető, markáns arca. Egy önmagát meghatározni képtelen ellenfelet, formációt láttak a választópolgárok is. Szerintem ez is nagyon sokban hozzájárult a Fidesz elképesztő sikeréhez. Hiszen a megfoghatatlanság ellenzéki érzelmű polgárokat is riaszthatott.
 
Kárhoztatja azokat, akik mégis az ellenzékre adták a voksukat?

Mindenkinek szíve joga, hogy melyik pártra adja a voksát. De azt hiszem, az ellenzéki szavazóknak is jobb, hogy így alakult az eredmény. Viszont reménykedem, hogy később a budapesti ellenzéki voksolók, értelmiségiek is közelednek a többségi állásponthoz – legalábbis némely kérdésekben. Talán vannak jelei, hogy ez már el is kezdődött. Többen például őszintén elgondolkodtak azon, hogy a vidékiek a választáson elegáns, egyszersmind határozott választ adtak a jelen baloldal velük szembeni lekezelő gesztusaira. 

 

Nyitókép: Földházi Árpád 
 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zoles
2022. április 18. 21:37
Nem értem, hogy jobboldali portáloknak miért fáj az, hogy az ellenzékiek "egymásra mutogatnak" ? Miért kell nekik ezzel foglalkozni? Hadd mutogassanak, az a jó! Ne akarjuk már őket erről lebeszélni!
Halder
2022. április 18. 20:29
Egy jó írás az origóról: Sinkovits Imre / A színészóriás drámai élete, akit a diktatúra leparancsolt a színpadról, de munkásként is hazájáért küzdött https://www.origo.hu/kultura/20220228-sinkovits-imre.html Bárcsak ma is lenne több Sinkovits Imrénk, legalább egy is jó lenne.
Papalimapapa
2022. április 18. 19:35
A baloldali érzelmű polgártársaink ennél az ellenzéki formációnál többet érdemelnek. A legszomorúbb az, hogy most inkább ők szégyellik magukat, mintsem a megbecsülésre érdemtelen figurákból összeverbuvált, érdemi alternatívát mutatni képtelen, nívótlan kolaíció tagjai. És ahogy látjuk, az önreflexió nélküli, arrogáns, egymást az első adandó alkalommal hátba támadó pártocskák vezetői még most sem képesek magukba szállni. Ha ezze a garnitúrával indulnak neki a következő választásnak, jobb eredményre nem számíthatnak.
Halder
2022. április 18. 18:14
Dörner nagyon jó magyar és keresztény ember. A 200-300 ezres MIÉP nagygyűlések állandó szereplője volt. Csurka István is megbízott benne, ő is Csurkában. A Fidesz egy elkötelezett jó EMBER-t - és szakembert is - kapott a színész világban, ott pláne nagyon kell, alig vannak ilyenek, mutatóban sem, sajnos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!