Újabb bizonyíték az időutazásra, a Választási Médiafigyelő Delegáció kivizsgálja a Telex-ügyet

2022. április 01. 11:56

A Telex főszerkesztője szerint „technikai hiba” történt, de ez a magyarázat aligha győzte meg a független választási megfigyelőket.

2022. április 01. 11:56
null

Mi is beszámoltunk az erdélyi szavazólapok kapcsán a Telexnél tapasztalt furcsaságról. A sztorit a portál megosztotta Facebookon is, a Facebook fejlesztői oldalán található URL pedig egészen csütörtök délutánig azt lehetett látni, hogy a cikket február elsején hozták létre. Ez ugyan később módosult, azonban, a Google keresőmotorja alapján – amely létrehozás alapján dátumoz –

a Telex valójában február elsején hozhatta létre a cikket.

Erről bővebben ide kattintva olvashat. 

Technikai hiba? 

A fenti eset érdekessége abban rejlik, hogy az NVI szerint levélszavazatokat Erdélyben csak március 15-én vehették át a választópolgárok. A Transzparens Újságírásért Alapítvány ezért megkereste a Telexet, hogy megtudják, mikor keletkezett a cikk, és mi a magyarázatuk az URL-ek közti eltérésre. 

Dull Szabolcs, a portál főszerkesztője technikai hibára hivatkozott válaszában, úgy fogalmazott, „a cikk a Transtelexen jelent meg ma [azaz csütörtök – a szerk.] reggel 8:55-kor”, és állítása szerint „a cikk szerkesztőségi rendszerünkbe való átvételekor technikai hiba történt a dátumozással, visszaugrott egy véletlen időpontra, ezt azonnal megjavítottuk.”

Független választási megfigyelők vizsgálják az ügyet

Az alapítvány Választási Médiafigyelő Delegációja bejelentette, hogy kivizsgálja a Telex-ügyet, a szakmai vizsgálat során pedig újabb képernyőképre bukkantak rá, melyből kiderül, hogy nem csak az URL-ben jelent meg a februári dátum, hanem az eredeti cikk nyilvános frontendjén is:

A delegáció hangsúlyozta: annak érdekében, hogy megbizonyosodhasson arról, hogy valóban technikai probléma történt, további szakértőket bevonását kezdeményezi – olvasható a Transzparens Újságírásért Alapítvány honlapján.

Nyitókép: Telex Facebook-oldala

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jacques Foche
2022. április 02. 00:52
Mekkora a valószínűsége annak, hogy a „véletlenszerű dátum”, amire „visszaugrott”, pont egy tervezett választási csalásról szóló cikk piszkozatának megírásához ideális időpont legyen? Nem 1970.01.01., nem 2025.09.21., hanem valahogy pont 2022.02.01.
wanderer888
2022. április 01. 16:52
az elmúlt napok poénja ez a választási médiafigyelő delegáció, akikről a világon senki nem hallott még, csak azt lehet tudni róluk, hogy a fidesz pénzeli a bandát és volt mandineres az egyik főmuki. :D hirtelen akkora lett bennük a bizalmam, hogy szerintem el is hiszek mindent, amit összehordanak. :DDD mintha a szíjasra bíznák a külügyben elkövetett hazaárulásának a kivizsgálását. nerisztán bazmeg, kabaré.
fokhagymakocka
2022. április 01. 15:33
Ilyenkor annyira előttem van, hogy csörög a telefon, beleszól az ismert nyafka hang - Szabolcs, egy kib@szott feladatotok volt !- és dullszabi összerezzen és elkezd folyni a fekete fos a homlokán, mint Gary Oldmannek az ötötdik elemben mikor lekúrta a sötét úr.
jogász
2022. április 01. 14:50
Maradjunk a tényeknél. Mindenkinek lehet igaza, de sajnos a szavazás mechanizmusa alapján nem zárható ki annak a lehetősége sem, hogy azért kellett felbontani a lezárt borítékokat, hogy azokból kiszűrjék az ellenzékre leadottakat és azok azonosító lapjaival "helyesen" kitöltött szavazólapokat tegyék zárt borítékba (a felbontott borítékok bármilyen más borítékkal helyettesíthető, nem kötelező az eredeti, mint ahogy a személyes leadás, vagy a postai út sem. Ezek mindegyike visszaélésekre adnak lehetőséget, és jogi úton egyszerűen szabályozhatóak lennének, de mégsem teszik azt meg. Vajon miért?...) Visszatérve a konkrét esetre, pont az egyéni azonosító lapok hiánya teheti lehetővé azt, hogy valaki visszaélést követhessen el ezekkel. Teletex cikk - dátumozás, technikai hiba... ez tényleg nagyon gyanús, de nem lehetetlen. Remélhetőleg a vizsgálat majd kideríti... Hallottunk már hasonló magyarázatot négy évvel ezelőtt, a komplett választási számítógépes rendszer leállásával kapcsolatban is.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!