Roma Szeretetszolgálat: A jobbikos cigány képviselő megszégyenítette a lovári nyelvet!

2022. május 10. 08:28

Varga Ferenc első, lovári nyelven elmondott parlamenti beszéde szinte érthetetlen volt a roma szervezet szerint.

2022. május 10. 08:28
null

A jobbikos cigány képviselő, Varga Ferenc mai első parlamenti felszólalásában megszégyenítette a nemzetközi lovári cigány nyelvet – olvasható a Roma Szeretetszolgálat honlapján

A portál szerint a képviselő mondatai helytelenek, beszéde szinte érthetetlen volt.

Azt írják: lovári kiejtése egy kezdő nyelvtanuló kiejtésével megegyező. Beszédében felcserélte a hímnemű és nőnemű főneveket, helytelen ragozásaival a jelen idejű kifejezését múltbélivé tette. A lap közölte is a nyelvtanilag helytelen beszédet:

„Najis la vorba! Avilas-tar e vrama, ke varikon ande Parlament vorbij romanes. Som phutyardo, ke andej pecipija anglunovar me vorbijas romanes ande Parlament.

Tükörfordításban az elmondott mondat:

„Kösz szót! Jött-el az idő, mert valaki parlamentben beszélek cigányul. Vagyok büszke, mert történetben én beszéltem cigányul parlamentben.”

Helyes lovári szöveg:

„Najisarav e vorba! Avilas e vrama, kana varikon vorbil ando parlamento. Phutyardo som, ke anglunes pecilaspe, me shaj vorbij romanes ando parlamento.”

Magyarul a helyes szöveg:

„Köszönöm a szót! Eljött az idő, amikor valaki a parlamentben cigányul beszél. Büszke vagyok, hogy először történt meg, hogy én beszélhetek a parlamentben cigány nyelven.”

A portálon azt írják: a magyar emberek és a magyarországi cigányok április 3-án határozottan kijelentették, hogy nem kérnek a hatpárti koalícióból. Varga ennek ellenére ma kijelentette, hogy 4 évig roma ügyben ő lesz a cigányok lelkiismerete. „Varga Ferenc nagylelkű felajánlására nincs szüksége a magyarországi cigányoknak” – tették hozzá.

Nyitókép: Facebook

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tarhonya
2022. május 19. 20:06
Varga elvtárs lehet, hogy cigó, de, hogy balfasz, az biztos!
Welszibard
2022. május 10. 19:40
Varga Ferenc - a neve után ítélve romungró, azaz magyar anyanyelvű cigány, aki már csak töredékesen beszéli a lovárit, vagy az oláh cigány valamelyik dialektusát. Egy siralmasan romlott konyhanyelvként használja és az azt hiszi ő még tud cigányul. Sajnos, sok kárpátaljai és erdélyi magyar is hasonlóan felejtette el az anyanyelvét. A főnevek nemének nem tudása súlyos hiba (nemcsak a cigányban, a németben és a franciában is). Mint ahogy a magyar alanyi és tárgyas ragozást is csak kisgyermekkortól lehet helyesen elsajátítani, ezért buknak le azok, akik ezt nem tudják. A lovárit egyébként nagyon kevés cigány beszéli csak (a cigányság kb. 15-20%-a) azok is főleg vidéken.
reepcze
2022. május 10. 10:56
Varga Ferencnek valszeg annyi köze van a lovári nyelvhez, mint nekem. A google fordító meg ennyire volt képes. Lyákobéknak ez az ámítás se jött be.
kunfia
2022. május 10. 10:56
A végén orbánék kiderítik,hogy nem is cigány,bár látható,hogy olyannyira fehéremberről van szó,mint orbán esetében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!