Elemzők a rezsicsökkentés módosításáról: A lépéssel az idei költségvetési hiány biztonsággal teljesíthetővé válik

2022. július 16. 18:20

Ha nem nyúl hozzá a rezsicsökkentéshez a kormány, könnyen szétcsúszhatott volna a költségvetés az elemzők szerint.

2022. július 16. 18:20
null

A szerdai kormányinfón derült ki, hogy módosítások következnek be a 10 éve fennálló rezsicsökkentésben: az átlag feletti fogyasztás után a piaci árat kell fizetni, a pontos részletek egyelőre nem ismertek.

Az OTP Bank makrogazdasági elemzői szerint a lépéssel az idei költségvetési hiány biztonsággal teljesíthetővé válik, de a jövő évi deficit is a helyére kerül, amennyiben az EU-források megérkeznek és nem romlanak tovább a gazdasági kilátások – írja a Portfolio.

Egy 10 nappal ezelőtt megjelent elemzéshez képest „érdemi fejlemények történtek, amelyek jelentősen befolyásolják a költségvetés kilátásait.”

A legfontosabb az volt, hogy az elmúlt hetekben kilőttek az energiaárak, a TTF piaci gáz ára 120-ról 180 euró/MWh-ra nőtt, ami lényegesen drágítja a rezsicsökkentés fenntartását. A másik ok, hogy az inflációs  nyomás és a megcsappant befektetői érdeklődés miatt a hosszú távú kötvényhozamok 80 bázisponttal emelkedtek, miközben az MNB is emeli a kamatot. Emiatt nőnek az állami kamatkiadások és nagyobb lesz a jegybank vesztesége is.

A szakemberek úgy látják, emiatt a két ok miatt jelentősen szétcsúszott volna a költségvetés, a választás után bejelentett költségvetési kiigazítások már nem elegek.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2022. július 17. 22:17
SUMMA summarum: REZSICSÖKKENTÉS így, majd úgy, meg amúgy, A SZAVAZÓKAT nem befolyásolja ez, NAGYON NYERT a FIDESZ jelöltje MEZŐTÚRON meg SZENTENDRÉN is!
cinkegolyó
2022. július 17. 16:53
Az „átlag” villamos energiából 210 kilowattóra/hónap, a gáz pedig 144 köbméter/hónap. Kevesen vannak, aki ebbe belefér, annak ellenére, hogy a kormány azt állította, a lakosság háromnegyed része ezt nem fogja megérezni. Nem a fogyasztók negyede, ahogy a kormány állítja, hanem a lakosság fele fizethet többet a rezsiért már augusztustól, mondta a második Orbán-kormány egykori energetikai helyettes államtitkára, Holoda Attila, szerinte a kormány egyszerűen elszámolta a fogyasztást. Az is felháborító, hogy augusztus 1-től visszamenőleges hatállyal fogják nézni a fogyasztást. Az elmúlt télen az emberek annak tudatában fogyasztottak, hogy a kormány határozottan kijelentette, rezsivédettek az árak, ezt utólagosan így számon kérni rajtuk, megbüntetni őket, több mint gonoszság. Ha már mindenképpen ezt a lépést kell meghozni, sokkal igazságosabb volna, ha augusztus 1-től mindenki tiszta lappal indulna. A teljes lakossági felhasználást fedezné a Paksi Atomerőműben előállított áram, így a Portfolio elemzője szerint a villamosenergia esetében nem is lett volna feltétlenül szükség a rezsicsökkentés kivezetésére. Azonban az is lényeges, hogy a legtöbben gázzal fűtenek.
Punky89
2022. július 17. 09:05
Most halgatom az infórádión, hogy a napokban elindult a villamosenergia szállítás a fizetésképtelen ukrajna felé... Akkor mért nem lehet ezt mondani, hogy a multikkal nem merik kifizettetni azt amit miattuk kell vennünk az ukránoknak meg nem jár a rezsicsökkentés és azt is rajtunk kell bevasalni. Értem én hogy kell a jó pont az usákoktól meg azunimótól de legább lenne egyenes a beszéd magyar módra..
wrfri
2022. július 17. 07:20
Minek kellett a választások előtt ennyit osztogatni, ha nem volt miből? Most meg szívjuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!