Bankszövetség a kamatstopról: Ki kell vezetni!

2022. szeptember 19. 19:00

A bankszövetség fájlalja, hogy a kamatstop 70 milliárd forintos veszteséget okoz a bankoknak.

2022. szeptember 19. 19:00
null

A magyar gazdaság növekedése érdekében a Magyar Bankszövetség a kamatstop féléves hosszabbítása helyett – amelyet piactorzító megoldásnak tartanak – annak fokozatos kivezetését tartja az egyedüli, megfelelő szakmai megoldásnak.

A szövetség hétfőn, az MTI-nek küldött közleménye szerint az európai és a magyar gazdaságnak minden korábbinál több gazdaságfejlesztési és likviditást biztosító kölcsönre van szüksége a háborús recessziós hatás leküzdésére.

A megváltozott piaci körülményekhez mindenkinek alkalmazkodnia kell – írták, hozzátéve:

ismert, hogy a lakossági jelzáloghitelekre meghirdetett kamatstop – amelynek terheit a bankszektor viseli – a háztartások ezreinek ad stabilitást

olyan időkben, amikor rengeteg tényező vált kiszámíthatatlanná. Ugyanakkor több tízezer olyan hitelfelvevő részesül a bankok kárára a kamatstopból, akik nem szorulnak rá erre a védelemre – hangsúlyozták.

Kiemelik: a kamatstop féléves hosszabbítása megközelíti egy teljes évi bankadó összegét, nagyjából 70 milliárd forintos veszteséget jelent a bankszektornak a jelenlegi kamatokkal számítva.

Az extra adóval együtt a bankok éves többletterhe már meghaladja az 500 milliárd forintot

– ami nagyságrendileg azonos a bankszektor tavalyi teljes évi eredményével. Mindezt olyan gazdasági nehézségek közepette viseli a szektor, amelyek a pénzintézeteket is sújtják. Az erősen szabályozott bankszektor előtt álló további feladat a háborús helyzettel összefüggő recesszió kockázatai miatt szükséges céltartalékok biztosítása is.

A felsorolt extra terhek viselése mintegy 4000 milliárd forintnyi hitellehetőség kihelyezését hiúsítja meg, ami nagyságrendileg egy százalék GDP bővülés elvesztését vonja maga után – mutatnak rá.

A bankszektornak elemi érdeke a hitelezés fenntartása és az ügyfelek fizetőképességének megőrzése. Ugyanakkor betétesekkel és tulajdonosokkal szemben kötelezettség a prudens működés és a gazdasági fejlődés támogatása – fogalmaztak a közleményben.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Házam Hazája
2022. szeptember 20. 00:42
Ki kell vonulni a magyar területről.
robogo72
2022. szeptember 19. 22:55
Pardon...
Kivűlálló
2022. szeptember 19. 21:19
"A bankszövetség fájlalja, hogy a kamatstop 70 milliárd forintos veszteséget okoz a bankoknak." Mikor a kormány támogatta bankokat, azt nem fájlalták (közben milliós nagyságrendű osztalékokat vettek fel a banki vezetők..)! A devizahitelesek problémáinál nem könnyeztek a bankok (miközben tudták, hogy átlesznek baszva a devizahitelesek)! Akkor nem fájlalják a dolgokat, mikor behajtókon keresztül utcára rakják a legtöbbször a bankok hibájából fizetésképtelenné váló adósokat..! Jól teszi a kormány, hogy kamatstop-ot vezetett be és maradjon is így még jó sokáig!
Lajoss
2022. szeptember 19. 21:17
Dehogyis..a sok hülye,még nagyobbat fog koppanni..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!