Csaknem hétezren kértek már adatokat a pedofil-nyilvántartásból

2022. szeptember 22. 21:00

A legtöbb lekérdezést a rendszer elindításakor regisztrálták, de most is minden nap futnak be adatigénylések. A rendszer az Ügyfélkapun keresztül működik és szigorú szabályok vonatkoznak a megismert információk felhasználására.

2022. szeptember 22. 21:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

2022. február 1. és szeptember 15. között összesen 6 771 lekérdezés érkezett, az úgynevezett pedofil-nyilvántartásba – tudta meg lapunk a Belügyminisztérium Kommunikációs Osztályától.

A tárca válaszából az is kiderül, hogy februárban,

a rendszer elindításakor regisztrálták a legtöbb lekérdezést, átlagban napi 185-öt.

Ez a szám azóta jelentősen csökkent, azonban most is minden nap futnak be adatigénylések. Az Országgyűlés tavaly júniusban fogadta el az egyebek mellett a nyilvántartás létrehozásáról szóló, „a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról”  szóló előterjesztést.

A törvény szigorította a Btk-t, bizonyos munkakörökben és munkahelyeken megtiltotta az ilyen bűncselekmények miatt elítélt személyek alkalmazását, bebörtönzésük esetén feltételes szabadságra bocsátásuk lehetőségét, bűncselekményeik elévülését. A nyilvántartás a magyarorszag.hu oldalról érhető el, a Család majd a Gyermekvédelem fül lenyitásával. Itt érhető el „A gyermekeket sértő nemi élet szabadsága vagy nemi erkölcs elleni bűncselekményt elkövető személyekre vonatozó adatok megismerhetővé tétele” menüpont. 

Ez után jön az Ügyfélkapu azonosítás, majd az adatigénylés célhoz kötöttségére vonatkozó nyilatkozatot kitöltése.

Az adatigényléshez mindössze az ellenőrizni kívánt személy ismert családi és utónevét kell megadni.

Találat esetén a felületen láthatóvá válik a törvényben meghatározott bűncselekmény elkövetéséért jogerősen elítélt családi és utóneve, születési éve, lakcíme, továbbá a legutoljára róla készült arcképmás. Szintén láthatóvá válik a jogerős marasztaló bírósági döntésben szereplő bűncselekmény megnevezése, minősítése, elkövetésének ideje, a döntés jogerőre emelkedésének napja, a külföldi ítélet elismerése, megfeleltetése esetén pedig a külföldi bíróság által hozott határozat jogerőre emelkedésének napja.

Az így megismert adatokat az adatigénylő köteles bizalmasan kezelni, kizárólag a gyermek védelme érdekében használhatja fel,

és teheti harmadik személy számára megismerhetővé. Tilos a megismert adatokat nyilvánosságra hozni, azokról képernyőfotót, egyéb másolatot, kivonatot vagy összefoglalót készíteni, tilos azokat sokszorosítani, nyilvántartásba rendezni vagy adatbázisba foglalni – figyelmeztetett korábbi közleményében a BM.

A felületen megismert adatok jogellenes megismerése, felhasználása különleges személyes adattal való visszaélés, a bűncselekmény két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető – tették hozzá.

Nyitókép: Gyerekek a kecskeméti Magyar Népmesék játszótéren (Fotó: MTI/Bús Csaba)

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trombitás Keresztély
2022. szeptember 23. 00:41
Na, próbaként lefuttattam egy keresést az adatbázisban Semjén Zsolt nevére. Eredmény: pozitív
Trombitás Keresztély
2022. szeptember 23. 00:30
Már majdnem el is felejtettem, hogy létezik ez a pedofil google. Biztosan jól jön, amikor új pap érkezik egy faluba. Vagy valaki azon gondolkodik, hogy belöki Böjtéhez a gyerkőcöt 1-2 évre. Amúgy meg fideszben a sorstársak felkutatására jól jöhet klubszervezéshez.
Házam Hazája
2022. szeptember 22. 22:17
A balosok kérik a balos haverjaikról.
Ferer
2022. szeptember 22. 21:21
Az a baj hogy átlagpolgár ezt a rendszert nem használhatja. Például én mint átlag magyar állampolgár, de nincs kiskorú gyermekem, nem tudok utánanézni xy embernek hogy pedofil e.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!