A magyarok többsége nem kér az Egyesült Államok beavatkozásából

2022. november 18. 10:49

A Századvég Alapítvány legfrissebb felmérése szerint a magyarok 76 százaléka ellenzi azt, hogy az Egyesült Államok beavatkozzon a magyar belpolitikába.

2022. november 18. 10:49
null

A magyarok többsége – 76 százaléka – elutasítja a belpolitikába történő beavatkozást az Egyesült Államok részéről – olvasható a Századvég Alapítvány legfrissebb felmérésében, amelynek részleteit pénteken közölték az MTI-vel.

A felmérésben – amelyet novemberben készítettek ezer ember megkérdezésével – az áll, hogy az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége egy, a vezető kormánypárti politikusokat és különböző közéleti véleményformálókat negatív színben feltüntető videót tett közzé Twitter-oldalán, illetve David Pressman amerikai nagykövet bizalmas megbeszélést folytatott két magyar bíróval, akik az Országos Bírói Tanács tagjai.

A Századvég novemberi közvélemény-kutatása felmérte, hogy a magyarok hogyan vélekednek az Egyesült Államok nagykövetségének szerepvállalásáról Magyarország belügyeiben. Hangsúlyozták, hogy a diplomáciai jog legfőbb forrása a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961. évi bécsi egyezmény, melyet hazánk és az Egyesült Államok egyaránt ratifikált. A szóban forgó egyezmény rögzíti, hogy megalkotásának célja „az országok közötti baráti kapcsolatok fejlesztéséhez” történő hozzájárulás, méghozzá a részes államok „alkotmányos és társadalmi berendezésének különbözőségére” való tekintet nélkül – részletezték.

Hozzátették, hogy a nemzetközi szerződés tiltja a belügyekbe történő diplomáciai beavatkozást.

A Századvég szerint az 1961. évi bécsi egyezmény a diplomaták kötelezettségeiről is rendelkezik, és a jogszabály félreérthetetlenül kimondja, hogy a diplomáciai képviselet tagjainak (így a nagyköveteknek is) tartózkodniuk kell a fogadó állam belügyeibe való beavatkozástól, valamint – tetszőlegesen választott szervek és tisztségviselők helyett – a fogadó állam külügyminisztériumával kell intézniük minden hivatalos ügyet, amellyel a küldő állam a képviseletet megbízta.

„Megállapítható tehát, hogy a diplomáciai tevékenység folytatásának, a diplomáciai kapcsolatok vitelének évtizedek óta alkalmazott, világos szabályrendszere van, melynek követésére az egyezményben részes államok kötelezettséget vállaltak – fogalmaztak. A kutatás alapján azt írták, hogy a magyar választók

hazánk és az Egyesült Államok kapcsolatában határozottan elleneznek mindenfajta beavatkozási kísérletet a magyar belpolitikába.

Ezzel szemben a diplomáciai szabályok betartásán alapuló, baráti viszony fenntartását támogatják elsöprő többségben. Ennek megfelelően a magyarok több mint háromnegyede (76 százaléka) gondolja úgy, hogy az Egyesült Államoknak a partneri, diplomáciai szabályokat tiszteletben tartó viszonyt kellene fenntartania Magyarországgal és tartózkodnia kellene az ország belügyeibe történő beavatkozástól. 

Azoknak az aránya, akik indokoltnak tartják az Egyesült Államok aktív szerepvállalását a magyar belpolitikában, továbbá azt, hogy az Egyesült Államok – amennyiben szükségesnek ítéli – vonja kritika alá a magyar kormányt, 18 százalékra tehető. A válaszadók közel kétharmada (65 százaléka) nem ért egyet azzal, hogy az USA nagykövetsége közvetlenül véleményt nyilvánítson magyar belpolitikai kérdésekben, míg 31 százalékuk helyeselné ezt – áll a felmérésben.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2022. november 18. 16:57
Hiába ellenzi az elsöprő többség,az amerikaiak beavatkoznak,mert a példa ragadós. Ha mi független szuverén ország tudnánk maradni,más is kedvet kapna hozzá.
Kamcsatka5
2022. november 18. 15:16
Ennek a nyomóembernek az anyjába kellett volna beavakoznia, hogy ez a példátlan féreg ne tudjon létrejönni, persze tudom, hogy a főbünös a Fuggerék szarosgyurija meg az őket mozgató küldetéstudat. Ennek meg a gutbarátnakk jó lenne tudni az igazi szép belga nevét?
Tommaso
2022. november 18. 11:56
Sajnos, ORBÁN HAMIS, HAZUG , a nemzet érdekeivel szembemenő propagandakampánya meghozta az "eredményét". A magyarok megtévesztett, eleve iskolázatlanabb felét a természetes nyugati szövetség mellől, a hazánk szabadságharcait már többször KEGYETLENÜL VÉRBEFOJTÓ, hazánkat 45 éven át gyarmatositó Gonosz Orosz Birodalom mellé tolta. Nem lesz ennek jó vége!
Tommaso
2022. november 18. 11:56
Sajnos, ORBÁN HAMIS, HAZUG , a nemzet érdekeivel szembemenő propagandakampánya meghozta az "eredményét". A magyarok megtévesztett, eleve iskolázatlanabb felét a természetes nyugati szövetség mellől, a hazánk szabadságharcait már többször KEGYETLENÜL VÉRBEFOJTÓ, hazánkat 45 éven át gyarmatositó Gonosz Orosz Birodalom mellé tolta. Nem lesz ennek jó vége!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!