Süddeutsche Zeitung: Brüsszel megálljt parancsol Orbánnak

2022. november 28. 15:02

A magyar és lengyel politikusok szűklátókörűek – állítja a német lap szerzője.

2022. november 28. 15:02
null

A Süddeutsche Zeitungon megjelent hír szerint az EU Bizottsága Ursula von der Leyen vezetésével elég bátor lesz ahhoz, hogy megmutassa Orbán Viktornak az erejét. Hozzátették, noha a Bizottság nem sokat tehet azért, hogy változtasson az Orbán-kormány által a jogállamiságot, a független igazságszolgáltatást, a szabad médiát, és a politikai versenyt lebontó ténykedéseken. Ezzel szemben viszont nem kell, hogy az EU milliárdokból finanszírozza Orbán ebbéli tevékenységét.

Számukra fontos lenne, hogy az EU kormányai kezébe kerüljön a Brüsszelből érkező pénzek elosztásának a joga.

Igaz, nem írták le pontosan mit gondolnak ezen pontosan. Bármilyen döntés is születik ezzel kapcsolatban az elkövetkező hetekben, a német lap már nagyon várja a fejleményeket. Amennyiben Magyarország elég szövetségesre talál ahhoz, hogy megakadályozza a támogatások csökkentését, akkor majd legalább látni fogják, hogy kik támogatják nyíltan magyar kollégájukat.

Ebből végül arra a számukra fontos következtetésre jut a Süddeutsche Zeitung,

hogy ha a magyar vagy a lengyel kormányzó politikusok látóköre kevésbé lenne szűk, akkor látnák, hogy mennyit ártanak saját országuknak.

Lengyelországnak fényes jövőt jósolnának, ugyanis regionális vezető szerepet játszhatna az EU keleti részén. A Nagy-Britannia kilépése által hagyott űrt Lengyelország gazdaságilag liberális és transzatlanti gondolkodású országként tudná csak részben betölteni. Magyarország és Lengyelország EU-ellenes viselkedése pedig csak kontraproduktív, hiszen megfosztja őket brüsszeli befolyásuktól. Varsónak és Budapestnek van blokkoló ereje, de kevés hatalmuk van az EU alakítására, mert nem bíznak bennük, nem veszik őket komolyan, sőt „árulóként” és „zsarolóként” utasítják el őket.

Nyitókép: Thierry Monasse / Anadolu Agency / AFP

Összesen 175 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ozdiszatir
2022. november 30. 08:27
Nem kaptok pénzt fideszgecik...majd sozzátok a karácsonyi sütit, de megérdemlitek, ocska szolgafajzat magyarok...
orygabor
2022. november 29. 09:40
Milyen szerencse, hogy az EU bővelkedik széles látókörű, szuverén, azaz zsarolhatatlan politikusokkal. Már a sokadik válságot oldják meg, példátlanul sikeres módon. Esetleg az a verzió helyes, hogy dróton rángatható impotens szerencsétlenek, akik eddig csak a bajt hozták a nyakunkra, és az egyetlen képességük, hogy minket baszogassanak. Na, mindenki választhat kedvére valóságot.
Töki
2022. november 28. 22:57
Ha ők szűklátókörűek, akkor ti nektek új szót kell kitalálni. :))))))
zoles
2022. november 28. 21:48
"nem veszik őket komolyan, sőt „árulóként” és „zsarolóként” utasítják el őket." És mi minek tekintsük azt az EU-t, aki elakarja lopni a pénzünket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!