Nem szállít üzemanyagot a jövő héttől a kis benzinkutak egy részének a Mol

2022. november 17. 20:21

A cég szerint a szállítás felfüggesztése ideiglenes.

2022. november 17. 20:21
null

Több hazai benzinkút üzemeltetője arra panaszkodik: a Mol levélben értesítette őket: jövő héten nem tud biztosítani számukra sem dízelt, sem motorbenzint, írja az Index.

Az olaj- és gázipari vállalat minden héten tájékoztatja a kutakat arról, hogy a szerződésben foglalt üzemanyag-mennyiség hány százalékát tudja adni. Ez az utóbbi időszakban sok helyen csak 25 százalék volt. A holtankoljak.hu is megosztotta Facebook-oldalán azt a levelet, melyet a cég küldött csütörtök délután az érintetteknek. Az ország működése, energiaellátása érdekében a 47. héten dízelt és motorbenzint sem tud biztosítani, áll az értesítésben.

A holtankokjak.hu értesülései szerint a döntés 230 kutat érint.

A Mol tájékoztatása szerint a korlátozás hátterében több tényező is közrejátszik, a vállalat négy fő okot emel ki.

  1. A hatósági ár hatásai: tavaly novemberben vezették be, azóta jelentősen megnövekedett az üzemanyag iránti kereslet, viszont sokkal kevesebb importtermék érkezik Magyarországra. A Mol felel a piac több mint 80 százalékának kiszolgálásáért, ez pedig a teljes gyártási kapacitás mellett is megfontolt ellátási stratégiát igényel.
  2. A stratégiai készletek visszapótlása: a vevők ellátása mellett a Mol-nak novembertől gondoskodnia kell a stratégiai gázolajkészletek visszapótlásáról is, miután a kormány júliusban felszabadította az üzemanyagtartalékok egy részét, és most fel kell tölteni a tárolókat.
  3. A Barátság-kőolajvezetéket ért rakétatalálat: ugyan rövid időn belül megjavították a kőolajvezeték áramellátásáért felelős transzformátor-állomást, a kőolajszállítás azonban alacsony nyomáson indult újra, az incidens pedig fokozott éberséget kíván minden Magyarország ellátásbiztonságában érintett szereplőtől.
  4. A Dunai Finomító karbantartási munkálatai: múlt hétvégén lezárult a finomító ütemezett nagyleállása, de az újraindítás során további karbantartási munkálatok szükséges elvégzésére figyeltek fel. A javítás jelenleg is zajlik, és a karbantartás miatt gyártási kapacitáskieséssel számol a Mol valamennyi termékük vonatkozásában.

A vállalat levelében kitért arra is, hogy felelősek azért, hogy biztosítani tudják az ország működéséhez szükséges üzemanyag-mennyiséget.

„A jelenlegi helyzetben az országos ellátási szempontokat kell előtérbe helyeznünk, és átmenti korlátozásokat kell bevezetnünk”

– áll a Mol benzinkutaknak írt levelében.

Nyitókép: Facebook

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. november 19. 12:59
A fene egye meg. Nem mindent olvasok, amit meg igen, összerakom. Nem éppen mostanában a nagy négynapos összejárom Magyarországot idején mondták a Független Kutasok, hogy zárva tartanak? Mertazorbán. Most meg Mertazorbán nem szállít a bezárt kútnak. Megkezdődött a Kiskútkerekeskúton a Téli Szünet.
dezilluzionista
2022. november 18. 14:05
Megérdemelt.
Romoló
2022. november 18. 12:54
Egyszerű a megoldás. A keresletet kell ügyes taktikával visszafogni. Békéscsabán egy kúttársaság egyik tagjának például csak azt kellett messziről jól láthatóan kiírni, hogy csak automata kiszolgálás áll a fogyasztók rendelkezésére.Máris nem akar ott senki tankolni. Így aztán egy petákot sem veszít a maximált árak kapcsán. Még munkabért sem kell fizetnie. Erre mondaná Kohn bácsi, hogy " ügyes".
shatterhand
2022. november 18. 11:33
kinek mit intézett a kormánya a gazdasági mekkmesterek szörnyű dilettantizmusa
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!