Meglephetik Karácsonyt az ellenzéki pártok, ha nem figyel

2022. december 03. 07:33

Korábban Gyurcsány, most az LMP-s Ungár Péter és az MSZP is jelezte, senki ne várjon tőlük automatikus támogatást. Terézváros momentumos polgármestere ugyanakkor védelmébe vette a főpolgármestert.

2022. december 03. 07:33
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Elég távolságtartóan nyilatkoztak a kérdésünkre válaszoló ellenzéki pártok Karácsony Gergely 2024-es önkormányzati választással kapcsolatos terveiről. A főpolgármester a Partizánnak adott interjújában azt fejtegette, arra készül, ő lesz az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje 2024-ben. Azonban nem a pártok által támogatott jelöltként indulna, szerinte

a legjobb az lenne, ha a pártok hagynák, hogy ő megnyerje ezt a választást.

Ezzel együtt azt is előrevetítette, hogy az önkormányzati választással együtt rendezendő EP-választáson egyik pártot sem támogatja majd, és ő sem kér majd a pártlogókból. Persze a támogatásból alighanem igen.

Ungár aligha, Soproni igen

Karácsony tervei nem arattak osztatlan sikert az ellenzéki oldalon. Az LMP-s Ungár Péter rögtön a Facebookon adott hangot nemtetszésének. Mint írta, azon túl, hogy a főpolgármester újabb pártot, ezúttal a Párbeszédet szúrta hátba,

minden egyes pártnál nagyobb a felelőssége a 2022-es választási vereségben.

Ungár azt is megüzente Karácsonynak, hogy egyáltalán ne vegye biztosra a támogatásukat, „miután bő egy évvel ezelőtt a világ összes kamerájába belemondta, hogy a zöldpolitikának nincs meg a megfelelő támogatottsága Magyarországon, majd a mostani interjúban kifejti, hogy a dugódíj rossz, a Lánchíd gyalogos híddá tétele bonyolult, és amúgy is a forgalomcsillapítás esetén olyan csúnyákat mondanak az autósok.”

Az LMP-s politikus bejegyzésének kommentjeiben komoly vita alakult ki a kérdésről. Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere például védelmébe vette Karácsonyt, szerinte igenis zöld a jelenlegi városvezetés, amit egyebek mellett a parkolási díj emelése, „a szelíd közlekedési módok (Bubi, Mobi, kerékpársávok) támogatása”, valamint az autóforgalom kizárása a Lánchídról is bizonyít.

Soproni szerint teljesen racionális gondolat, hogy „amíg a pártok egymással versengenek az EP-választáson,

Mások azonban kritizálták Karácsony eddigi teljesítményét, volt aki azt írta: aki egyszer hátbaszúrta a szövetségeseit, az bármikor, bárhol, bárkivel ismét megteheti.

Nincs automatikus támogatás

Megkérdeztük az ellenzéki pártokat, mi a véleményük Karácsony terveiről, egyelőre az MSZP és a Jobbik válaszolt megkeresésünkre. A Jobbik azt közölte, hogy a 2024-es főpolgármesteri indulással kapcsolatban először az érintettel kívánnak személyesen egyeztetni. Válaszolni is

csak a személyes megbeszélés és tájékozódás után tudnak majd.

Az MSZP válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy Komjáthi Imre, a párt társelnöke korábban már több helyen is egyértelművé tette: senkinek a támogatása nem automatikus az MSZP oldaláról. Az MSZP szerint ugyanakkor „Karácsony  Gergely kiváló teljesítményt nyújt egy válságos időszakban” és ha lesz előválasztás, amit ő nyer meg, akkor támogatni fogják.

és „olyan képviselők, polgármesterek induljanak és kerüljenek megválasztásra, akik a kormány káros politikája ellenére is az egyes településeket és lakosságát szolgálják.”

Gyurcsány már üzent

A DK nem válaszolt megkeresésünkre és egyetlen más fórumon sem reagált egyelőre Karácsony felvetéseire. Ugyanakkor korábban Gyurcsány Ferenc is arról beszélt, „nem alapértelmezett”, hogy támogatják a főpolgármester újrázását. Azt mondta, Karácsony Gergely egy meglehetősen kicsike pártnak a volt elnöke. „Olyan kicsike párté, aminek nem lesz meghatározó többsége a következő fővárosi közgyűlésben. Ezek fontos történetek. Ki határozza meg, és milyen módon és milyen háttérrel, hogy mit akarunk csinálni a fővárossal?” – forgatta tovább a kést a főpolgármesterben a DK-elnök.

Nyitóképen: Karácsony Gergely. Fotó: MTI/Mónus Márton

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Horst_Tappert
2023. március 20. 14:25
Érdekes... megint nem arról szólnak a hírek, hogy milyen terveik vannak a moslékos pártoknak, mit szeretnének tenni a Fővárossal és más városokkal, hanem csupán arról, hogy a különböző vezetői figuráikat hogyan tudják majd hatalomban tartani vagy oda bejuttatni... Száradna le a keze mindegyiknek, aki ezekre szavaz...
pollip
2022. december 03. 14:42
Szerintem Gyurcsány nem fogja hagyni, hogy a DK, mint a legerősebb ellenzéki párt ne indítson főpolgármester jelöltet.
Micó
2022. december 03. 11:20
Karácsony mágikus vonzereje, pesten, az, hogy ő maga a Semmi. Tehát a hazai baloldal lényegét adja. Amennyiben lenne eredeti tulajdonsága, valami lenne, megbukna. De ügyel arra, hogy semmilyen saját vonása ne legyen, a kisszerűségen kívül.
Micó
2022. december 03. 11:15
Karácsony mindig képes a leghülyébb, legbetegesebb pesti igények szerint viselkedni: ha kell akkor egyesíti magában a Momós retardáltságot és a Konok Péteri bolhás hangulatú őskommunista élérzést, a feminináci bumburnyákságot és a pedofil bájolgást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!