Csizmadia Ervin: Orbán az egyetlen, aki politikai tőkét faragott a magyar néplélekből

2023. január 02. 11:49

A politológus szerint téves meglátás az ellenzék részéről az, hogy a „nemzetállam egy archaikus képződmény”.

2023. január 02. 11:49
null

A 24.hu készített interjút a politológussal, amelyben nemcsak 2022-ről volt szó, hanem arról is, mi hozhat váratlanságot 2023-ban. Az interjúben Csizmadia Ervin a riporter kérdésére válaszolva fejtette ki véleményét Orbán Viktorról illetve azt próbálta meg elemezni, hogy a miniszterelnök mennyire áll közel a magyar néplélekhez. 

„Azt semmiképp nem mondanám, hogy ő ismeri, más meg nem. Biztos vagyok benne, hogy akadnak ellenzéki politikusok is, akik sokat tudnak róla. De Orbán az, aki ebből, ha tetszik a magyar néplélekből, olyan következtetéseket vont le, amit konvertálni tudott a nagypolitikába, más viszont nem volt erre képes” – fogalmazott. Az elemző szerint

az ellenzék ehhez a társadalmi pszichéhez nem tud közel férkőzni.

Nem tudnak erről olyan releváns, lényeges dolgot mondani, amivel maguk mögé tudnák állítani a magyar társadalmat. Csizmadia kifejtette. ha az ellenzék egyszer le akarja győzni a Fideszt, abból kellene kiindulnia, hogy „erről a pszichéről legyen végre valamilyen mondanivalója”.

Nemzetközi és a nemzeti konfliktus

A politológus szerint a 2004-es EU-csatlakozás után a magyar politika egy új térben zajlik, és ez az új rendszer előhozott egy olyan konfliktust, amely korában nem volt.

Ez pedig a nemzetközi és a nemzeti konfliktusa.

Csizmadia álláspontja szerint ma már nem az a fő kérdés, hogy valaki liberális vagy konzervatív, hanem az, ki hogyan viszonyul ehhez a nemzetközi-nemzeti konfliktushoz. Hangsúlyozza: a nyugalom mellett a nemzeti oldal képviselete fontos a kormánypárti szavazóknak, náluk a nemzetközi dimenzió a nemzeti nyugalom megzavarására alkalmas.

„Az a logika, amelyet az ellenzék alkalmaz, hogy a nemzetállam archaikus képződmény a globális struktúrák miatt, nos, ez téves meglátás” – fogalmazott a politológus.

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zoles
2023. január 02. 22:07
"Ha az ellenzék egyszer le akarja győzni a Fideszt". Ahhoz abba kellene hagyniuk a magyarellenes politikájukat, ami az internacionalizmus ( ma már globalizmus) feladásával járna. Ezt viszont nem tehetik meg, mert nekik nincs más út. Itthon hiteltelenek lennének, külföldön meg megvonnák tőlük a "mikro adományokat".
zakar zoltán béla
2023. január 02. 18:30
nagyattilatiborméltányosságsorostársa
rókabácsi
2023. január 02. 17:36
mert érti a népet!
csulak
2023. január 02. 17:13
SOHA TOBBE BALOLDALT !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!