Reagált a kormány a nyugdíjkorhatár esetleges emelésre

2023. január 03. 12:49

Felmerült a pletyka, hogy emelheti a kormány a nyugdíjkorhatárt. Most reagált a pénzügyminisztérium.

2023. január 03. 12:49
null

Felreppent a pletyka, hogy a Brüsszelnek írt csomag részeként a kormány hozzányúl a nyugdíjrendszerhez, amit többen is úgy értelmeztek, hogy megemelhetik a nyugdíjkorhatárt.

Az MSZP-s Komjáthi Imre ezügyben kereste meg Varga Mihályt: „Mikortól és hány évre emeli az Orbán-kormány a nyugdíjkorhatárt?” Varga Mihály nevében Tállai András válaszolt, miszerint

az öregségi nyugdíjkorhatár emelése nincsen napirenden.

Komjáthi afelől is érdeklődött, hogy a nők40 lehetőséget megszüntetik-e, amire szintén nemleges választ kapott: „Természetesen, a nők kedvezményes nyugdíjának megszüntetését nem tervezzük.”

Nyitókép: Pixabay

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Katicza
2023. január 03. 20:10
Valami nyugdíjreforma pedig igenis szükség lenne. Mégpedig vagy a korhatárt kell eltörőlni ahogy a Svédek vagy a Törökök, vagy a korai nyugdíjazást beemelni büntetéssel. Pl. a korhatár eltörlését úgy lehetne, hogy előírni azt, hogy a nyugdíjra akkor jogosult ha ledolgozik 40 vagy 42 évet, életkortól függetlenül. Akkor megállapítják, hogy x összeg a nyugdíja, ennek megkaphatja a 80%-át. Amennyiben tovább dolgozik, emelkedik a nyugdíj összege. Ha pedig a nyugdíjat választja akkor mellette állami szervnél nem vállalhat nyugdíj mellett munkát, és csak részmunkaidőben 6 vagy 4 órában dolgozhat. Teszem azt megállapítják, hogy 250 000 lenne a nyugdíja, de mivel 40 év jogviszonnyal rendelkezik akkor annak a 80%-ra jogosult vagyis 200 000 ft. Ha belemegy és elmegy nyugdíjba akkor vállalja, a fenti korlátozásokat így ténylegesen pihenni is jut ideje ha még úgy érzi részmunkaidőben dolgozik és még tud keresni a nyugdíj mellé. Ha korhatáros nyugdíj marad akkor pedig aki ledolgozott 40 évet az kortól független jelentkezhet nyugdíjra. Megállapítják a nyugdíját, és ha mondjuk 14 éves korától dolgozik (legoptimálisabb esetben szakmunkásképzővel) nem volt soha munkanélküli akkor 54 éves, akkor hiányzik életkorilag 11 éve. Itt a korai nyugdíjazást bünteti, évente bevisz egy levonandó százalékot. Mondjuk 2% évente. Akkor 11 év 22% levonás. A fenti 250 000 megállapított nyugdíj esetében pl. akkor 195 000 ft a nyugdíja. A nők 40 igazságtalansága miatti megszüntetést is lehetne kárpótólni, kompenzálni, úgy, hogy a nők gyeremknevelését és családban betöltött szerepét elismerje, ott nem 2 hanem 1,5%-ot von le évente. Persze lehet betenni szűrőket, pl. ha egyedülálló nő és nem nevelt gyereket akkor neki is 2% és ha egy férfi nevelte fel egymaga a gyerekét akkor neki 1,5% a korai nyugdíj miatti levonás. Ugyanis a nőknél a családot a gyereknevelést emelte ki a jogalkotó, holott rengeteg egyedülálló nő megy a nők 40-el nyugdíjba. Sőt sajnos sokan nem is szülnek. Viszont a férfiaknak nincs lehetőség, pedig rengeteg férfi nevel egyedül gyereket. Gondoljunk bele ha szüléskor elhunyt az édesanya, vagy lelép stb. És csecsemőkortól a férfi neveli. Mindenesetre igazságossá, arányossá kellene tenni. Nem lehet egy körömreszelő kisasszony és egy építő vagy gépiparban dolgozó embert összehasonlítani és mindenkit 65-70 évig erővel munkában tartani. De aki megteheti annak lehetőséget kell biztosítani, hogy maradjon.
akkor ki
2023. január 03. 17:54
Na ehhez a hírhez csak annyit, hogy sajnos előbb utóbb meg kell emelni, ugyanis a sok telefont nyomkodó juniornak büdös a munka, így lila gőzöm sincs ki tartja majd el a nyugdíjasokat. Mint ahogy az a komcsi időkben elhangzott: Érzem aztat, hogy hogy, semmi kedvem ehhez a munkához. A viszonyom hiába van meg, a a szervezetem nem kívánja.
Augustus1
2023. január 03. 15:15
Különben valaki magyarázza már meg nekem, mi a bánatért jó az az átlagéletkor emelkedés? Miért jó a társadalomnak az a magas átlagéletkor? Miért is kell olyan hajde sokáig élni? És mindezt nem ifjú és bohóként kérdezem...
llnnhegyi
2023. január 03. 15:10
Libbcsikommcsi rémhír! Zavarkeltés. Komjáti hazug,sunyi gazember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!