Milliárdokból akarja fenntartani a demokráciát az USA Közép-Európában

2023. február 11. 09:07

Samantha Power aggódik a magyar-amerikai kapcsolatok miatt.

2023. február 11. 09:07
null

Ahogy arról lapunk is beszámolt, február 9-én és 10-én Budapestre látogatott Samantha Power, az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (USAID) vezetője, hogy

– legalábbis az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének a közleménye szerint.

A közlemény szerint az USAID a közelmúltban több közép-európai országban, köztük Magyarországon is újraindította tevékenységét, ahol a jogállamiság védelmén, a demokratikus intézmények, a civil társadalom, valamint a független média megerősítésén dolgozó, független magyar partnerszervezeteket támogat.

Magyarországi látogatása során az Index értesülései szerint „független újságírókkal, Magyarország jövőjét építő fiatalokkal, az LMBTQ-közösség tagjaival, és az amerikai nagykövetség munkatársaival találkozott”.

De tárgyalásokat folytatott Varga Judit igazságügyi miniszterrel, és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel is.

Nem találkozott ellenzéki politikusokkal

Power a péntek délutáni sajtótájékoztatón elmondta, „az Egyesült Államok kormánya mintegy hétmilliárd forintnak megfelelő összeget szán arra, hogy fenntartsa a demokráciát Közép-Európában” – idézte a Magyar Nemzet.

Az USAID vezetője a lap kérdésére azt mondta,

nem találkozott ellenzéki politikusokkal kétnapos magyarországi tartózkodása alatt.

Hozzátette, hogy „az amerikai–magyar kapcsolatok fontosak, de aggódunk a dolgok állása miatt”.

Az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb külpolitikai vezetője azt is leszögezte, hogy „nem támogatunk ellenzéki pártokat, de még ellenzéki politikusokat sem, sehol a világon. A USAID csak független szervezeteket támogat. Ezeket nem szabad összetéveszteni az ellenzéki pártokkal. A demokrácia csak akkor működhet megfelelően a világban, ha ezek a független szervezetek, valamint a független médiaorgánumok a fékek és ellensúlyok rendszereként tudnak működni egy adott országban” – hangsúlyozta válaszában Power.

Lát okot aggodalomra

Arra a kérdésre, plurális demokráciának tartja-e még Magyarországot, az USAID vezetője azt válaszolta, hogy „sokféle véleményt hallott itt Budapesten az elmúlt napokban, tehát sokan élnek a szólásszabadság és demokrácia adta jogaikkal. Ennek ellenére

Az USAID vezetőjétől a Magyar Nemzet azt is szerette volna megkérdezni, melyek azok a „független médiaorgánumok” és civil szervezetek amelyek az amerikai kormány támogatását élvezhetik a jövőben, azonban második kérdésre már nem volt lehetősége a lapnak. 

Az USAID vezetője a sajtótájékoztatót követően a Twitter-oldalán beszámolt a fejleményekről. 

A videót alább tekinthetik meg:

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
evpus
2023. február 13. 07:10
El a kezekkel Magyarországtól! Már megpróbálták befolyásolni a választásokat! A nagykövetet is lecserélni, a banyát visszaküldeni!
Tarpibp
2023. február 13. 06:13
Nézem a fotóját és azon gondolkozom, hogy a magyar népmesékben, folklórban, így írják le a gonoszmostohát vagy a vasorrú bábát.
hakos
2023. február 12. 21:40
Független média? Az legfeljebb addig lesz, amígy USAID-tól pénzt nem kapnak, mert onnantól kezdve az USAID-tól fognak függeni. Mondjuk ez elég alapszintű logika.....
sorivo4
2023. február 12. 14:38
Magyarországon nincsenek civil szervezetek és független média. Csak álcivil szabotőrszervezetek és függetlennek hazudott ellenzéki hazaáruló média van, akik külföldi pénzből, külföldi érdekeket képviselnek a demokráciával és szuverén önrendelkezéssel szemben. Ezek támogatása ellenséges lépés a magyar emberek ellen, ami nem a magyar társadalom többségének így is meglévő Amerika-kritikus érzéseit fogja enyhíteni, hanem nagy mértékben fokozni fogja azt. Mert tévedés, hogy ez a kormány politikája és nem a magyar emberek, társadalom többségének érzése. Pontosan leginkább emiatt a birodalmi hozzáállás miatt, ami szuverén országok létébe avatkozik bele és teremt káoszt és pusztulást vele világszerte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!