Budapest a 15. legerősebb gazdasági régió az EU-ban

2023. február 22. 07:54

Stuttgartot és Pozsonyt is előzi a magyar főváros.

2023. február 22. 07:54
null

Budapest a 15. legerősebb gazdasági régió, két hellyel lépett előrébb az uniós rangsorban 2020-hoz képest – egyebek között ez derül ki az Eurostat legfrissebb elemzéséből, amelyről az atv.hu ír. 

Azonban a teljes kép korántsem ennyire rózsás: 244 régiót magában foglaló európai uniós rangsorban viszont az Észak-Alföldi régió a 14., a Dél-Dunántúli a 18., az Észak-Magyarországi régió pedig a 20. legszegényebb.

Az is újdonság, hogy a magyar fővárost nem a Nyugat-, hanem a Közép-Dunántúl követi fejlettségben a második helyen.

„Itt egy-két hely elmozdulás van, azok meg nem érzékelhetők a mindennapi emberek számára, tehát ebben semmi meglepő nincs. Mint ahogy abban sem, hogy Budapest viszont jól áll, mindig is a legfejlettebb régió volt, és még egy picit előrébb is lépett, ami hát szerintem azért nagy eredmény, mert azért ehhez Budapest olyan sok támogatást a kormány részéről nem kapott" – mondta az adatokról Sík Endre szociológus az ATV-nek.

Budapest két helyezést előrelépett 2020-hoz képest, akkor a 17. volt. A mostani rangsor szerint a budapesti egy főre jutó GDP az EU-s átlag 156 százaléka, több, mint Stuttgartban és Pozsonyban, de kevesebb, mint Varsóban és Bukaresten. Prágában ez az adat 203 százalék, amit az ötödik legmagasabb eredmény.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akkor ki
2023. február 22. 19:12
Köszönjük Gelinek és a többi hősnek! Ez csakis a te és a hétkeres patkány, na meg a fradi rondaság érdeme!
Hajnóczi Kristóf
2023. február 22. 15:58
...és külön gratulálunk "hátszerintemazért" síkhülyendre muciológusnak. Mégis milyen kormányzati támogatás kellene az ország messze legfejlettebb térségének?
LancelotDuLac
2023. február 22. 13:07
Ügyes ez a Kari Geri!
Pierre
2023. február 22. 10:39
Stuttgartot. Ha-ha-ha. Megint milyen szambuveszkedes kellett ehhez?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!