Otthonfelújítási támogatást igényelt, de még nem tudja, megkapta-e? – Van egy jó, és egy rossz hírünk!

2023. február 23. 15:00

Nem véletlen, hogy nagyon sok igénylő még mindig nem kapott értesítést kérelme elbírálásáról, és lehet, hogy egy darabig még nem is fog.

2023. február 23. 15:00
null
Pálfy Dániel Ábel

Óriási volt az érdeklődés az otthonfelújítási támogatás iránt 2022-ben. A családok nagy része szerette volna kihasználni az év végével megszűnő családtámogatást, és úgy tűnik rengetegen voltak, akik közvetlenül a határidő előtt tudták beküldeni a kérelmüket a Magyar Államkincstárhoz. Decemberben több mint 100 000 (!) igénylés érkezett be, ez nagyjából másfélszerese annak a mennyiségnek, amit a 2021-ben egész évben benyújtottak. 

Ezzel el is érkeztünk a rossz hírhez: már biztos, hogy az otthonfelújítási támogatásért beadott igényléseket a kincstár nem fogja az eredetileg tervezett határidőre elbírálni.

Nem véletlen, hogy az igénylők nagy része, akik decemberben igényelték a támogatást, még nem kapott értesítést kérelme elbírálásáról. A támogatásról szóló kormányrendelet szerint az államkincstár az ügyfélkapun keresztül benyújtott igényléseket eredetileg 30 napon belül, a papíron (levélben vagy személyesen) benyújtott igényeket pedig 60 napon belül volt köteles feldolgozni. 

Ez ugyan nem munkanapot, hanem naptári napot jelentett, de a december 22. és január 8. közötti kormányzati igazgatási szünet mégsem számított bele az elbírálás határidejébe. Ez azt jelenti, hogy az igénylést a határidő napján, december 31-én online benyújtóknak elvileg február 7-ig kellett volna megkapniuk az értesítést. 

Az államkincstár január 9-én megkezdte a kérelmek feldolgozását, de a rendkívüli mértékben megemelkedett mennyiség miatt ez jóval több időbe telik a tervezettnél. 

Jelenleg nagyjából másfél hónap csúszásban vannak, ezért sokan még azok közül sem kaptak jelzést a döntésről, akik jóval korábban beküldték a kérelmeket. 

Ekkor kaphatják meg az otthonfelújítási támogatást a jogosult családok

A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint mindent megtesz azért, hogy a jogosultak minél előbb megkapják az igényelt összeget: a hivatal munkatársai megnövelt létszámban és óraszámban dolgoznak a kérelmek feldolgozásán.

Rendben, de mikor érkezik meg végre az értesítés? – Ez több dologtól függ, elsősorban attól, hogy mikor küldték be az igénylést, ugyanis az elbírálás érkezési sorrendben történik, és attól, hogy a beküldés papíron, vagy ügyfélkapun keresztül történt, utóbbi esetében ugyanis gyorsabb ügyintézésre lehet számítani.

Információink szerint az utolsó pillanatban,

a december 31-én ügyfélkapun keresztül beküldött kérelmeket nagyjából április közepéig bírálják el.

Azaz elvileg eddigre mindenki megkapja az otthonfelújítási támogatást, aki online igényelte. A papíron beküldött igénylések elbírálása azonban lehet, hogy valamivel tovább fog tartani.

Van azért jó hír is!

A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása eddig is népszerű volt, ami érthető, hiszen a teljes összeg igénybe vétele esetén az otthonuk felújítását vállalók 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphattak. A program 2021-ben indult, azóta 250 ezer család otthona újult meg segítségével, összesen 523 milliárd forint értékben. Ez azt jelenti, hogy átlag 2 millió forint körüli összeg került a jogosult családokhoz.

A jó hír pedig az, hogy a támogatás keretösszege felülről nyitott, ezért

mindazok, akik jogosultak a támogatásra, és a feltételeknek megfelelően benyújtották a kérelmüket, meg fogják kapni a nekik járó pénzt.

Azaz a támogatói okirat kiállítását követő 5 napon belül továbbra is minden arra jogosult igénylő számláján ott lesz a neki járó otthonfelújítási támogatás összege.

Kivételt azok az esetek képezhetnek, ha az igénylő kérelme hiánypótlást igénye, vagy ha nem megfelelő számlaszámot adott meg a kérelemben. A Magyar Államkincstár a támogatáshoz szükséges dokumentumok esetleges hiánya esetén pótlást kér, ez pedig késleltetheti a döntést.

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2023. február 23. 23:05
Rengetegen fogtak gázkímélő beruházásba: klímába, hőszivattyúba, faelgázosító kazánba, napkollektorba, napelembe, hőszigetelésbe, nyílászáró cserébe. Akár az utolsó pillanatban is. Mi is. Viszont meg is látszik a lakossági gázfogyasztás csökkenésében, és így az import és az importköltség csökkenésében. Csökkent a kitettség. Egyéb ebből befolyt állami bevételeket is figyelembevéve összességében nem volt ez az államnak annyira rossz bolt.
Micmac
2023. február 23. 16:22
Mi december elején adtuk be online, és január közepén megjött a lóvé. Közigazgatási szünettel együtt.
Hair is on Ford
2023. február 23. 15:52
Azért az érdekelne h mestert hol találtak egyszerre ennyien.
cutcopy
2023. február 23. 15:29
A szoclib kormányok idején ilyen gond nem volt, mert támogatás sem volt..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!