Még a kormányzati akarat sem tud vérbe fojtani bennünket – üzente Pintér Béla

2023. március 27. 18:13

A rendező szerint egy párhuzamos színművészeti egyetemet kellene indítani.

2023. március 27. 18:13
null

Az Index számolt be arról, hogy válságtanácskozást tartott március elején a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ). A tanácskozás után közleményben tiltakoztak a kulturális területet érintő elvonások miatt, a színházi világnap alkalmából pedig panelbeszélgetéseket rendeztek a Jurányi Inkubátorházban a kialakult helyzetről. Úgy vélik, az, hogy idén 35 milliárd forinttal kevesebb jut kultúrára és innovációra – írta a lap.

A kulturális taopénzek 2018-as megszüntetése után az energiaválság, az infláció, a kata megszüntetése, most pedig a kulturális területet érintő újabb elvonások nehezítik a független alkotók helyzetét – ismertették.

A színházi világnap alkalmából megrendezett panelbeszélgetéseken a Jurányi Inkubátorházban Gáspár Máté kulturális menedzser elmondta, hogy csak online tudták összehozni a beszélgetést Bodó Viktorral, Mundruczó Kornéllal, Pintér Bélával és Schilling Árpáddal, ugyanis mindannyian más országban tartózkodnak.

Schilling Árpád, a Krétakör Színház alapítója a beszélgetésen elmondta

szerinte az emberek ott élik ki a kreativitásukat, ahol tudják. Azt pedig már sokszor elmondták, hogy „a helyzet szomorú, hogy a körülmények teljesen ellehetetlenítik a szabad versenyt és az érvényesülést a kultúra területén” – idézte a rendezőt az Index.

Párhuzamos színművészeti egyetemet kellene indítani 

Mint ismert, Pintér Béla az említett rendezők közül az egyetlen, aki továbbra is kizárólag Magyarországon dolgozik, – de mint fogalmazott – „végtelenül elszomorítja, hogy nagyszerű kortársai arra kényszerülnek, hogy külföldön dolgozzanak”. Mint mondta, az újpesti UP Rendezvénytéren mennek az előadásai, és a jegyeladásból élnek. „Bennünket nem tudnának megszüntetni azzal, hogy végleg megvonják a támogatást” – mondta.

„Az állhatatosság meghozta a gyümölcsét, és talán

Bár ez is megtörténhet, ha Újpesten fideszes lesz a vezetés ”

– mondta. Pintér Béla szerint egy párhuzamos színművészeti egyetemet kellene indítani azoknak, „akik nem feltétlenül azoktól és úgy akarnának tanulni, akik most tanítanak”.

A dolgok jelenlegi állása szerint tehát a rendező kötelességének tartja, hogy fiatalokkal foglalkozzon – ismertette az elhangzottakat az Index.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

***

 

 

 

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kata56
2023. március 30. 15:16
Hajdani libsi kollegaim voltak elajulva Pinter Bela "zsenialitasatol". Ha jol ertettem anno, nevezett muveszi tevekenysege abban allt, hogy napi politikai pletykakbol csinal szinpadi...darabokat...mar persze azokbol, amelyekkel Orbanekat lehetett szidni, gunyolni. "Vilaghires" rendezese volt pl az a darab, amelyik a Kosa hazaspar akkori csaladi nyomorusagat, abban minel melyebbre vajkalva, szaftos reszleteket krealva teregette -gunyolta ki ....az izig verig belpesti libsiboldi nezokozonsegnek mennyei muelvezeteket szerezve.... Fetrengtek a gyonyorusegtol..latva Pinter Bela zsenialitasat... Ezt hajdani kollegaim meseltek. Na kb ez a pinterbelas szinhaz....
Ma is bukik a Zorbán...
2023. március 28. 19:56
Wintermantel azt mondta, Pintér hazudik (valaki meg van lepődve?), ők támogatták a bolsevista suttyót. Wintermantel azt nem mondta, hogy bocsánatot kér ezért a támogatásért.
Nemkellnév
2023. március 28. 14:29
Minél "szélesebb" a demokrácia, annál több a szakértő benne. Lefordítva: már a búza is megmondja, hogy ő hogyan legyen kenyér. Pedig ő azt már rég nem tudhatja... Vérbe fojtani eseményeket lehet, nem embereket, megjegyzem.
linkeloe
2023. március 28. 06:57
Én meg vért hányok ezektől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!